Ilona Chalupská "> V dubnu znovu otevře Zelená zahrada Smetanka - Ekolist.cz

MČ Praha 2: V dubnu znovu otevře Zelená zahrada Smetanka

31. března 2015 | MČ Praha 2
Autor: Ilona Chalupská, tel: 222 518 766, 724 727 224
Komunitní prostor Zelená zahrada Smetanka zahájí 11. dubna 2015 v 11 hodin novou sezonu. Městská část Praha 2 prodlouží provozovateli smlouvu na pronájem parcel na rohu ulic Na Smetance a Italská, kde byla vloni tato jediná komunitní zahrada na území druhé městské části otevřena. Rozhodli o tom radní Prahy 2 na svém jednání dne 30. března 2015.

Zelená zahrada Smetanka byla slavnostně otevřena před necelým rokem 31. května 2014. Dodatek ke smlouvě o pronájmu jí nyní umožňuje pokračovat v činnosti další dva roky, tedy do 30. dubna 2017. S prodloužením nájemního vztahu se spolkem Zelená zahrada souhlasili radní Prahy 2 na svém posledním zasedání.

Komunitní zahrada nabízí Pražanům možnost pěstovat vlastní zeleninu, bylinky a květiny v pronajatých kontejnerech, přesah jejích aktivit je však podstatně širší. Pořádají se tam zahradnické workshopy, cvičení jógy i kulturní akce. „Podle provozovatele se za rok fungování do její činnosti zapojilo více než 300 obyvatel Prahy 2. Městská část tradičně podporuje akce, které pomáhají rozvíjet a utužovat sousedskou komunitu. S ohledem na tento přínos Zelené zahrady Smetanka je výše nájmu stanovena na 10 korun za m² ročně bez DPH,“ uvedl radní Prahy 2 Michael Grundler. Poznávat přírodu se v komunitní zahradě učí také dvakrát do týdne děti z mateřských školek v Praze 2.

V hlavním městě existuje pouze několik komunitních zahrad podobného typu. Umožňují Pražanům zahradničení ve velkoměstském prostoru, ale jsou i místem vzájemného sousedského setkávání. Vloni se v Zelené zahradě Smetanka uskutečnilo více než 20 akcí, včetně zapojení do projektu Zažít město jinak. Provozovatelem je spolek Zelená zahrada, který prostor bývalého volejbalového hřiště přeměnil v přírodní oázu Vinohrad. Areál je otevřen denně mezi 16. a 20. hodinou, kdy je přítomen správce nebo jiný dobrovolník ze spolku Zelená zahrada.
Ilona Chalupská, tel: 222 518 766, 724 727 224