https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-homo-ecologicus-vystava-o-beznem-ekologickem-zivote
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Homo Ecologicus - výstava o běžném (ekologickém) životě

11.5.2017 17:06 (Respekt k porodu)
Součástí pražského Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství, který se koná v rámci Světového týdne respektu k porodu je výstava Homo Ecologicus, kde jsou prezentovány některé oblasti běžného života, které je možné pojmout ekologičtěji. Výstava si klade za cíl být zdrojem informací pro všechny, kteří si uvědomují, že ekologická volba má smysl a chtějí vědět víc.
 

K vidění bude 10 tematických okruhů. Nejrozsáhlejší a nejčastěji zmiňovanou součástí našich nákupů, kde je naše volba směrem k ekologii nejvíce znát, jsou potraviny a těm se věnuje první tematický okruh. Téma je často probírané médii a dalšími informačními kanály a u nás se jako na ideální cestu zaměříme na biopotraviny. Můžete se dozvědět i základní informace ke zdroji lokální zeleniny i živočišných produktů formou KPZ neboli komunitou podporovaného zemědělství.

Potravinami ale naše rozhodování peněženkou zdaleka nekončí. Pokračovat budeme při představení ekologické drogerie, nové, neotřelé a ještě účinnější značky, se kterou bude uklízení ještě jednodušší a vědomí ekologické čistoty ještě příjemnější. Ekologickému úklidu se budeme věnovat zevrubněji i na debatních kroužcích, které budou jako doprovodný program provázet tuto sekci. Zkusíme si stanovit, jaké nároky na čistotu opravdu máme právě my, jaké jsou naše priority a jaké možnosti se nabízí, tak abychom my sami měli z uklízení ten nejlepší pocit. Bez tlaku na to, co musíme dělat a přitom se nám to dělat nechce, s pocitem skutečně uklizeného a čistého domova a vědomím, že naše čistota nedělá mnohem horší špínu někde jinde.

S ekologickou drogerií je úzce spjata i péče o naše vlastní tělo a volba, zda vůbec a jakou kosmetiku bychom mohli využít pro sebe a dokonce pro naše nejmenší poklady. Je kosmetika opravdu jen na vnější péči aniž by ovlivňovala naše tělo zevnitř? Potřebuji o sebe pečovat? Opravdu mám vybírat kosmetiku podle tabulek pro mně nejpodobnější typ pleti? Můžu mít kosmetiku vlastní, jen mou, vlastnoručně vyrobenou? Můžu mít z kosmetiky takovou radost, že se s ní budu chtít i léčit? Můžu kosmetiku používat, jen když se mi opravdu chce, jako radost, nebo je potřeba ji používat denně, aby to mělo smysl? Co je to vlastně vůbec kosmetika? Chtěli byste něčemu z toho nakouknout pod pokličku? Můžeme se potkat opět na debatním kroužku nebo si informace načerpáte na přímo na výstavě a na našich internetových stránkách v sekci Homo Ecologicus.

Nalézt u nás můžete pro někoho možná až překvapivě intimní ženská témata. Budeme se věnovat i ekologickým možnostem, které lze využít při menstruaci a také lehce tabuizovanému tématu antikoncepce, kde vám zkusíme představit neobvyklou možnost takzvané přirozené antikoncepce. Zkusíme vám otevřít dveře do informací, na které nejsme zvyklí. Antikoncepce nemusí být snaha své tělo potlačit a zastavit v jeho aktivitě. Můžeme využít metodu, díky které máme možnost své tělo poznat a začít si s ním rozumět. Můžeme zkusit mít se rády se vším, co nám život a naše krásné tělo přináší. Antikoncepce se změní ve vědomí, že znám sama sebe a mohu se rozhodnout, zda chci nebo nechci právě počít dítě. A tak se může snadno změnit ve vědomé početí.

Ekologičtěji se můžeme chovat i v daleko prozaičtějších tématech, jako je doprava nebo dokonce chůze, ke které vás zkusíme nalákat bosým chodníčkem. Rozsáhlejší expozici budou u nás mít i nátěrové barvy a laky, jejichž složení vás příjemně překvapí nejen z pohledu ekologického, ale i zdravotní nezávadností a přirozeností.

Leží nám na srdci i obrovská ekologická a hlavně lidská zátěž dnešní podoby oděvního průmyslu a tak bychom chtěli přispět ke zlepšení této situace představením alternativních možností v oblékání. Tradičně tu pro děti a jejich rodiče bude k nahlédnutí a osahání také přehlídka pestrobarevných moderních systémů látkových plen, protože ty nerozložitelné už na skládkách ani ve spalovnách moc nechceme.

Máme mnoho možností, ve kterých se lze rozhodnout ohleduplněji a s větší radostí a láskou. Tak pojďte do toho s námi, těší se na Vás Homo Ecologicus na Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství při Světovém týdnu Respektu k porodu 2017 v Mediaklubu Spálená.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

22.4.2023 06:16
To zní zajímavě. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového je :-) . My se doma taky snažíme o co nejeekologičtější způsob života. Je to docela náročné, když se na nás všude v obchodech hrne tolik zbytečného odpadu, ale dá se to. Třeba oblečení objednávám výhradně z bio bavlny. Nám s manželem dost ze second handu a pro syna z https://www.tamaiti.cz/ . Má citlivou kůži, tak pro něj chci oblečení nové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist