https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/antarktidu-trapi-ekologicky-problem-nafta-a-odpady-zanechane-vedci-a-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Antarktidu trápí ekologický problém: nafta a odpady, zanechané vědci a turisty

13.2.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sníh znečištěný naftou je bagrem odhrnován do moře. Snímek pochází z 21.12.2009
Sníh znečištěný naftou je bagrem odhrnován do moře. Snímek pochází z 21.12.2009
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Antarktida už dávno není člověkem nedotčené území. Naopak. Nejkřiklavějším příkladem je ostrov krále Jiřího, na kterém je několik stálých vědeckých základen a malé letiště. Rýhy po stopách automobilů, vytlačené do tenké vrstvy vegetace, se táhnou kilometry a kilometry. Chaty a zbytky vědeckého vybavení pomalu podléhají zubu času. Hromady odpadů, často obsahující i nebezpečné složky, prázdné barely od pohonných hmot nebo baterie, se povalují volně v přírodě. Pobřežní vody a pláže u vědeckých stanic jsou pokryté lesklým filmem ropných látek – jako důsledek ledabylého nakládání s pohonnými hmotami na základnách.
 

„V Antarktidě máme vážný problém s odpady,“ říká Hans-Ulrich Peter z Friedrich Schiller University v německé Jeně, hlavní z autorů vědecké studie o dopadech lidského působení v oblasti. Nejhorší situace je podle výzkumníků na ostrově krále Jiřího, který leží asi 120 kilometrů od samotné antarktické pevniny. Na tamním poloostrově Fildes pravidelně provádějí vědci své výzkumy od roku 1983 a bylo zde možné pečlivě zdokumentovat změny životního prostředí.

Stopy po čtyřkolkách jsou v místní vegetaci vidět po mnoha letech. Snímek je z 22.12.2008
Stopy po čtyřkolkách jsou v místní vegetaci vidět po mnoha letech. Snímek je z 22.12.2008
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Poloostrov Fildes je jednou z největších ploch Antarktidy bez sněhové pokrývky a s relativně vysokým stupněm biodiverzity,“ vysvětluje Hans-Ulrich Peter, proč je toto místo oblíbené jako stálá základna mnoha vědeckých výprav a také jako cíl pro turisty. Na poloostrově je šest stálých základen včetně přistávací plochy pro letadla. To vše nahuštěno na relativně malé ploše. Jde o jakýsi logistický terminál věděckého výzkumu Antarktidy. Což má samozřejmě své dopady na přírodu.

Vědci z jenské university upozorňují na to, že Antarktidu neohrožují jen globální změny klimatu. Během posledních třiceti let se do ní na lokální úrovni obtisklo i působení vědeckých a turistických výprav. „Místní klimatické podmínky jsou velmi tvrdé a vegetace je velmi zranitelná. K její obnově dochází opravdu velmi pomalu,“ říká Christina Braunová, členka týmu, který o stavu kontinentu podal zprávu.

Braunová se na poloostrov krále Jiřího vypravila za svůj vědecký život celkem sedmkrát. „Stopy po automobilech zůstávají v porostu viditelné i po desítkách let,“ říká Braunová. Ohrožením jsou i lidmi zavlečené rostliny, hmyz a zvířata, špatně čištěné odpadní vody, zbytky zařízení z vědeckých experimentů nebo budování silnic mezi jednotlivými základnami.

Olejové skvrny vytékající ze základny Biologenbach, foceno 29.01.2009
Olejové skvrny vytékající ze základny Biologenbach, foceno 29.01.2009
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Podle vědců se tlak na místní prostředí během let stupňuje a trend zřejmě bude pokračovat. Vědci z německé Jeny navrhují, aby se poloostrov Fildes stal chráněnou oblastí (Antarktic Specially Managed Area). Jde o administrativní označení lokality, který však dává nástroje na vyvážení vědeckých a turistických zájmů a zájmů ochrany přírody. Hans-Ulrich Peter je však skeptický k tomu, že se nějaká ochrana lokality podaří na mezinárodní úrovni dohodnout.


reklama

 
Další informace |
Studie dopadů lidské činnosti na přírodu poloostrova Fildes.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist