https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-josefa-vavrouska-ziskali-stavitel-prumyslovych-hal-libor-musil-a-zakladatel-vlcich-hlidek-jaromir-blaha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu Josefa Vavrouška získali stavitel průmyslových hal Libor Musil a zakladatel vlčích hlídek Jaromír Bláha

9.6.2017 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Libor Musil a zelená fasáda průmyslové haly.
Libor Musil a zelená fasáda průmyslové haly.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Liko-S
Včera večer byly předány Ceny Josefa Vavrouška, které uděluje Nadace Partnerství za konkrétní činy pro životní prostředí. Cenu za výjimečný počin získal Libor Musil, majitel firmy Liko-s, která staví průmyslové haly. Za dlouhodobý přínos získal cenu aktivista a ekolog Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.
 

Jak uvádí Nadace Partnerství, komise letos vybrala dvě nepřehlédnutelné a zcela výjimečné osobnosti. Jaromír Bláha je dlouholetý člen Hnutí Duha, který se významně podílel na ochraně šumavské divočiny. Cena za významný ekologický počin putuje do rukou podnikatele a vizionáře Libora Musila, jehož firma Liko-S je pionýrem ve vývoji zelených fasád pro výrobní haly a budovy. Rozhovor s Liborem Musilem si můžete přečíst zde: Nejsem žádný ekologický levičák, jsem podnikatel.

„Letošní jednání poroty nebylo vůbec jednoduché, protože významných kandidátů bylo hned několik. Myslím, že v případě Jaromíra Bláhy porota ocenila i nedávný úspěch přijetí novely zákona o ochraně národních parků,“ říká ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Jaromír Bláha založil a vedl program ochrany lesů v Hnutí DUHA, je spoluzakladatelem projektu vlčích a rysích hlídek a spoluautorem Záchranného programu pro velké šelmy v ČR.
Jaromír Bláha založil a vedl program ochrany lesů v Hnutí DUHA, je spoluzakladatelem projektu vlčích a rysích hlídek a spoluautorem Záchranného programu pro velké šelmy v ČR.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Toman / Hnutí DUHA

Jaromír Bláha dosáhl za více jak pětadvacet let práce v ochraně přírody řady úspěchů. Bojoval proti výstavbě gigantického rekreačního střediska Rajchéřov u Landštejna v České Kanadě, založil a vedl program ochrany lesů v Hnutí DUHA, je spoluzakladatelem projektu vlčích a rysích hlídek a spoluautorem Záchranného programu pro velké šelmy v ČR. Inicioval zavedení certifikace zdravého lesního hospodaření systémem FSC u nás a podílel se i na přípravě českých národních standardů šetrného lesního hospodaření a na přípravě Národního lesnického programu pro roky 2007–2013.

Cena za významný ekologický počin se udělovala letos podruhé, navázala na loňské vítězství Daniela Pitka další podnikatel Libor Musil ze Slavkova u Brna. „Libor Musil je vizionář, který v podnikání prosazuje ekologické technologie. Areál firmy je unikátní ukázkou využití šetrných technologií, zelených fasád, kořenových čistíren a uzavřeného koloběhu vody. Liborova výjimečnost je i v jeho schopnosti spolupracovat při naplňování svých vizí s nejlepšími odborníky, dělit se o svoje zkušenosti a velmi dobře komunikovat smysl a přínosy ekologických řešení,“ vysvětluje ředitel Kundrata.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist