https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-loni-odevzdali-vice-nez-700-tun-zarivek-obsahujicich-rtut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi loni odevzdali více než 700 tun zářivek obsahujících rtuť

14.3.2016 16:07 | PRAHA (ČTK)
Jedna domácnost má průměrně 15 světelných zdrojů, za rok lidé koupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři
Jedna domácnost má průměrně 15 světelných zdrojů, za rok lidé koupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři
Foto | Ekolamp / Ekolamp
Češi loni odevzdali 734 tun úsporných zářivek, které mohly obsahovat více než 25 kilogramů toxické rtuti. Předloni jich bylo o téměř 200 tun více. Polovina vyřazených úsporných zářivek ale stále končí na skládkách komunálního odpadu, kde ohrožují životní prostředí. ČTK o tom informovala Zuzana Adamcová z neziskové společnosti EKOLAMP, která spravuje sběrnou síť a svoz. Nejvíce zářivek se sesbíralo v Praze, Moravskoslezském a Středočeském kraji.
 

Lidé mohou úsporné zářivky nosit do více než čtyř tisíc sběrných míst, které jsou po celé republice. Sběrné nádoby jsou k dispozici téměř v každém obchodě s elektrotechnikou, supermarketu, na úřadě nebo sběrném dvoře. O tom, jak sbírat zářivky, ví asi dvě třetiny Čechů, do sběrného místa jsou ale ochotni ujít jen zhruba 1,5 kilometru.

Sběr vysloužilých svítidel, zářivek a žárovek se od roku 2005 řídí zákonem o odpadech. Ten stanoví, že za osvětlovací zařízení zodpovídá výrobce, a to až do doby ukončení jejich životnosti. Systém sběru hradí výrobci z recyklačních příspěvků, které platí lidé při koupi nové úsporné žárovky, zářivky a svítidla.

V českých domácnostech svítí podle průzkumu společnosti EKOLAMP kolem 64 milionů světelných zdrojů. Převažují wolframové žárovky, jejich počty ale meziročně klesají ve prospěch kompaktních zářivek a LED světelných zdrojů.

Jedna domácnost má průměrně 15 světelných zdrojů, za rok lidé koupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Zatím je podle zákona musejí k recyklaci odevzdávat firmy jako nebezpečný odpad, u domácností je to dobrovolné. Podle kritiků ale neexistuje dostatečná kontrola, jak lidé "úsporky" likvidují.

Zlepšit by to měl nový zákon o výrobcích s ukončenou životností, který připravilo ministerstvo životního prostředí v rámci velké novely odpadového zákona. V současnosti pracuje na paragrafovém znění, u něhož skončilo meziresortní připomínkové řízení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist