https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-z-bohumina-vycestovaly-na-dotovane-pobyty-za-cistym-vzduchem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti z Bohumína vycestovaly na dotované pobyty za čistým vzduchem

2.2.2017 11:00 | BOHUMÍN (ČTK)
Měsíční kúra je určená těm dětem, které trpí alergií, astmatem či obezitou. Zpátky domů se vrátí koncem února.
Měsíční kúra je určená těm dětem, které trpí alergií, astmatem či obezitou. Zpátky domů se vrátí koncem února.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na měsíční ozdravný pobyt v horské léčebně v Metylovicích vycestovaly dvě desítky školáků z Bohumína na Karvinsku, kde je podobně jako v dalších částech regionu dlouhodobě zhoršená kvalita ovzduší. Město pobyty dětí finančně podporuje už sedmým rokem a dosud do nich investovalo téměř půl milionu korun, řekla ČTK mluvčí bohumínské radnice Lucie Kolková.
 

"Měsíční kúra je určená těm dětem, které trpí alergií, astmatem či obezitou. Zpátky domů se vrátí koncem února. Za dva týdny vyrazí ještě další školáci do ozdravovny ve Zlatých Horách na Jesenicku, kterou pro ně rovněž město zarezervovalo," uvedla mluvčí. Na dotované pobyty město dosud vyslalo tři stovky dětí, které rodiče k léčebnému pobytu mohou přihlásit u jejich dětských lékařů. Ti dítěti musí vystavit potřebné doporučení. Návrh pak schvaluje revizní lékař příslušné zdravotní pojišťovny.

"Až do roku 2013 město přispívalo rodičům na regulační poplatky za pobyt dítěte v sanatoriu, a to částkou 2000 korun na dítě. Teď radnice financuje hromadnou přepravu dětí tam i zpět a zajišťuje koordinaci pobytů," uvedla mluvčí.

Součástí ozdravného pobytu nejsou jen léčebné kúry, relaxace a terapie, ale také klasická školní výuka, aby děti ve škole co nejméně zameškaly. "Termíny pobytů jsme zvolili záměrně. Jednak je ukončeno první pololetí a učitelé mají v tu dobu uzavřenu klasifikaci pro pololetní vysvědčení, a jednak právě vrcholí topná sezona, a kvalita ovzduší tak bývá nejhorší," řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová. Právě letos kraj smog trápí fakticky od počátku roku. Imisní limit pro polétavý prach je pravidelně překročen a na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecka-Místecka je stále platná smogová situace, která trvá už zhruba dva týdny.

Kromě ozdravných pobytů přispívá radnice předškolním i školním dětem například na týdenní pobyty v přírodě, v solné jeskyni, na bruslení, plavání nebo saunování. Ročně jde na tyto aktivity z rozpočtu města přes milion korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist