https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-je-den-morskych-zelv-myslete-na-ne-az-pojedete-na-exotickou-dovolenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes je Den mořských želv. Myslete na ně, až pojedete na exotickou dovolenou

23.5.2016 13:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejezte želví vejce, nekupujte suvenýry z želvoviny. Takhle snadná může být ochrana želv.
Nejezte želví vejce, nekupujte suvenýry z želvoviny. Takhle snadná může být ochrana želv.
Foto | Mbz1 / Wikimedia Commons
23. květen je Den mořských želv. Poprvé byl vyhlášen v roce 1990 a jeho smyslem je upozornit lidi na ohrožené živočichy a přimět je k jejich ochraně.
 

Do jejich ochrany se může člověk zapojit buď tak, že pomůže některé z ochranářských organizací přímo při ochraně želv. Ochrana želv ale může mít podle české odbornice na mořské želvy Hany Svobodové i vcelku jednoduchá. "Stačí, když lidé na svých exotických dovolených nebudou jíst želví vejce ani maso a nebudou kupovat suvenýry z želvoviny," říká Hana Svobodová.

Sníží se tím poptávka po jídle a suvenýrech, které vedou k úbytku želv. A přestože náramky z želvoviny jsou krásné, je s nimi spojeno i hodně kruté chování vůči zvířatům. Jak se získává surovina na výrobu náramků popisuje Hana Svobodová ve své reportáži Jaké je to být bioložkou na Borneu? Skvělé. A depresivní: "Karety pravé, mořské želvy kriticky ohrožené vyhynutím, tu rybáři chytají a za ploutve přibíjejí na dřevěné desky. Zaživa jim ohněm prohřejí horní ozdobnou vrstvu z krunýře a pak ji seříznou. Želvy pak hodí zpět do moře jako odpadek. Takovou zmrzačenou, umírající želvu už jsem v místních vodách při cestách na ostrovy potkala několikrát. Ano, měla krásný krunýř, ale zasloužila si takovou smrt, jen aby si na blízkém ostrově Derawan pár turistů koupilo náramek z želvoviny?"


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist