https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pracovnici-liberecke-zoo-odhalili-gang-pytlaku-zelvich-vajec-na-sumatre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští ochránci přírody odhalili v Indonésii gang pytláků želvích vajec

25.8.2016 13:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Akce představuje podle českého ministerstva životního prostředí dobrý příklad aktivit českých zoo zahrad a neziskových organizací k ochraně světové biodiverzity
Akce představuje podle českého ministerstva životního prostředí dobrý příklad aktivit českých zoo zahrad a neziskových organizací k ochraně světové biodiverzity
Pracovníci z liberecké zoo společně s indonéským námořnictvem vypátrali a zatkli pytláckou skupinu. Akce se odehrála před měsícem na ostrově Bangkaru ležícím přibližně 70 km od indonéského ostrova Sumatra, který se řadí mezi nejdůležitější světová kladiště těchto mořských želv. Na jeho panenské pláže kladou vejce 3 ze 7 druhů těchto vzácných mořských plazů. Na ostrově se zároveň nachází největší dochovaný původní les v Indonésii.
 

„Od dubna 2016 se na ostrov začaly stahovat stále nové skupiny vykrádající želví snůšky. Po dobu více než dvou měsíců se tak nepodařilo zaznamenat ani jedno líhnutí želvích mláďat na monitorovaných plážích, a to i přes prokazatelné mnohočetné kladení. V přepočtu to znamená, že lupiči odvezli z ostrova za 4 měsíce více než 120 000 vajec,“ popsal místní situaci Tomáš Ouhel, koordinátor zahraničních projektů Zoo Liberec.

Jednu ze skupin pytláků se podařilo zatknout mezinárodnímu týmu složenému ze zástupců české neziskové organizace Lestari, jejíž členové jsou zároveň pracovníci Zoo Liberec, indonéské nevládní organizace a vojáků indonéského námořnictva koncem července. Zajatí muži u sebe měli dalších 1 212 kusů vzácných želvích vajec o hmotnosti asi 60 kg. U soudu jim nyní hrozí až nejvyšší možný trest za pytláctví podle indonéských zákonů, šest let za mřížemi.

„Jde o historicky první úspěšný případ zatčení organizované pytlácké skupiny na Sumatře a věříme, že pokud se nám o něm podaří informovat celosvětově, měl by být ostrov na poměrně dlouhou dobu ochráněn před dalšími nájezdy zločinců,“ říká velvyslanec Indonéské republiky Aulia A. Rachman. Pomoci ochránit vzácné mořské živočichy má i rychlá a masivní medializace případu. Ta je podle ochránců přírody potřebná jak pro osvětu, tak pro dotažení potrestání viníku do konce.

Také cestovatelé, kteří na svých cestách rádi poznávají nové chutě, jsou těmi, na jejichž talířích vybraná vejce chráněných želv končí
Také cestovatelé, kteří na svých cestách rádi poznávají nové chutě, jsou těmi, na jejichž talířích vybraná vejce chráněných želv končí

Podle slov Tomáše Ouhela úspěšné akci předcházela dlouhodobá, devítiletá spolupráce s indonéskými neziskovými organizacemi. Samotnému dopadení pak dvoudenní hledání skupiny mužů v pralese, který znají právě pytláci díky častému pohybu v něm nejlépe. Největší dochovaný původní les v Indonésii se rozkládá na území 60 km2. Nejsou v žádné cesty a až na jeden přístřešek rangerů ani žádné další známky lidské civilizace.

"Samice želv kladou svá první vejce až po 25 letech," připomíná Tomáš Ouhel. Bezpečné vylíhnutí želv na indonéských plážích je důležité nejen pro další existenci těchto mořských živočichů, ale funguje také jako turistické lákadlo. I pláže na ostrově Bangkaru jsou cílem mnoha turistů, kteří chtějí vidět líhnutí malých mořských želv na vlastní oči.

Cestovatelé, kteří na svých cestách rádi poznávají nové chutě, jsou ale zároveň často i těmi, na jejichž talířích vybraná želví vejce končí, dodává ředitel liberecké zoo David Nejedlo. I oni tak k problému přispívají. Rovněž někteří Češi želví vejce ochutnali, aniž by tušili, že se jedná o nelegální zboží z chráněného druhu. Další vejce končí jako kulinářská specialita u místních, v Malajsii nebo Singapuru.

Indonésie je jednou z nejbohatších zemí, co se týká biodiverzity. Na jejím území žije asi 8000 druhů zvířat, včetně vzácných mořských želv. Na ostrově Bangkaru klade svá vejce také největší mořská želva - kožatka velká. Její hmotnost může dosáhnout až jedné tuny.

Na ostrově Bangkaruklade svá vejce také největší mořská želva - kožatka velká
Na ostrově Bangkaruklade svá vejce také největší mořská želva - kožatka velká

„Nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin považujeme za významný celosvětový problém, který se do značné míry dotýká i České republiky, kde bylo v minulých letech zaznamenáno několik případů nelegálního obchodu s nosorožčí rohovinou a slonovinou, vzácnými papoušky nebo plazy, které svým rozsahem lze oprávněně zařadit do kategorie závažného mezinárodního organizovaného zločinu," říká náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský. Ministerstvo životního prostředí nyní připravuje ve spolupráci s dalšími resorty Národní akční plán pro boj s nelegálním obchodem s ohroženými druhy. Dokument by měl být schválen ještě v průběhu letošního roku.

Čeští ochránci přírody chrání mořské želvy také na dalším indonéském ostrově - Borneu - vůbec největším kladišti želv v zemi. Projekt mořskéželvy.cz si klade za cíl vzácné plazy nejen efektivně chránit, ale i snížit obchod s želvími produkty. Přečtěte si článek o tom, jaké je to být bioložkou na Borneu. Podle Hany Svobodové skvělé. A depresivní. Do ochrany želv je zapojena také brněnské zoo, a to v rámci projektu Turtle Foundation fungujícím na ostrově Nusa Penida nedaleko Bali.

Kromě želv chrání čeští ochranáři v Indonésii také outloně váhavé, využívané často jako domácí mazlíčky, v rámci projektu Kukang.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist