https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-vyzvali-senat-aby-neomezoval-ucast-ve-stavebnim-rizeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace vyzvaly Senát, aby neomezoval účast ve stavebním řízení

17.5.2017 07:30 | PRAHA (ČTK)
Novela, která má zrychlit povolování staveb, ruší v zákoně právo ochranářských spolků na účast v řízení. Podle ministerstva pro místní rozvoj budou mít spolky budou mít právo účasti na základě jiných zákonů. / ilustrační foto
Novela, která má zrychlit povolování staveb, ruší v zákoně právo ochranářských spolků na účast v řízení. Podle ministerstva pro místní rozvoj budou mít spolky budou mít právo účasti na základě jiných zákonů. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologické organizace a spolky včera vyzvaly senátory, aby nepřipustili omezování účasti veřejnosti v povolovacích procesech podle stavebního zákona. Lidé by podle nich ztratili možnost připomínkovat stavby, průmyslové provozy, průzkum a těžbu surovin a další zásahy do přírody a krajiny, pokud Senát schválí novelu stavebního zákona ve sněmovní verzi. Horní komora má o novele rozhodnout koncem května.
 

"Pokud by byl zákon v této podobě definitivně schválen, jednalo by se o největší omezení občanských práv po roce 1989, které je v rozporu s ústavou," uvedly organizace Hnutí DUHA, Frank Bold, Česká společnost ornitologická nebo asociace ekologických organizací Zelený kruh. Výzvupodle ekologů podepsalo na 5500 lidí a pět desítek spolků.

Novela, která má zrychlit povolování staveb, ruší v zákoně právo ochranářských spolků na účast v řízení. Podle ministerstva pro místní rozvoj budou mít spolky budou mít právo účasti na základě jiných zákonů. Podle další úpravy nebude vyjadřování spolků podléhat správnímu řízení, ale pouze řízení podle stavebního zákona.

"V podstatě to znamená, že veřejnost i ty spolky se můžou samozřejmě účastnit u územních plánů, u zákona o EIA, tam se na dotčenou veřejnost nesahá, a zároveň u stavebního povolení," řekla ČTK ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Novela má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní mimo jiné sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí. Opatření má délku stavebního řízení zkrátí o polovinu. Za co nejrychlejší schválení zákona se přimlouvá především Hospodářská komora ČR, která současný stav pokládá za neudržitelný.

Ekologové naopak nynější stav hájí. Podle nich dosavadní právo občanů chránit své prostředí nevedlo k úředním průtahům ani nemohlo definitivně zablokovat výstavbu. Novela podle nich také fakticky znemožňuje přezkum závazných stanovisek například ohledně kácení stromů nebo celkového vlivu staveb na životní prostředí, a oslabuje kontrolu autorizovaných stavebních inspektorů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist