https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energeticke-stitky-mohou-mast-pracka-a-je-ta-nejhorsi-na-trhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energetické štítky mohou mást. Pračka A+ je ta nejhorší na trhu

30.10.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
A+. Na první pohled to může působit jako úsporná pračka. Ve skutečnosti je dnes A+ už ta nejméně úsporná třída. Hledejte A+++.
A+. Na první pohled to může působit jako úsporná pračka. Ve skutečnosti je dnes A+ už ta nejméně úsporná třída. Hledejte A+++.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Na energetické štítky si spotřebitelé zvykli a při svých nákupech je využívají. Kvůli shodě několika okolností se však může stát, že spotřebitele zmatou. Příklad? Představte si, že jste si právě koupili pračku v energetické třídě A+. A žijete v přesvědčení, že A+ bude asi docela úsporný spotřebič. Ve skutečnosti je to ten nejhorší na trhu. V současnosti energetická třída A+ paradoxně označuje ty nejméně účinné pračky, myčky nádobí (60 cm), chladničky a mrazničky, protože třída A již je „zakázaná“. To nejlepší u těchto výrobků je A+++.
 

PR tip: Ulehčit chápaní parametrů a energetických tříd pomáhá portál Arecenze, který jednotlivé spotřebiče jako například sušičky prádla srovnává v přehledné tabulce s hodnocením.

Jak je to možné? Jde o souběh dvou věcí. Jednou z věcí je, že kdysi padlo nešťastné rozhodnutí zavést nové energetické třídy A+, A++ a A+++. Původní představa totiž byla taková, že až bude dostatek výrobků v té nejlepší skupině – původně třída A -, tak se prostě všechny třídy přehodnotí, zpřísní, a výrobky, které splňovaly A, by se ocitly v nějaké méně úsporné třídě (například C). To se zřejmě nelíbilo marketérům a prosadili si vznik nových tříd s plusky. Tato cesta se ukázala jako slepá a hledá se řešení, jak se vrátit k původní škále A až G. Více informací v článku Energetické štítky se vrátí ke škále A – G. Ale ne dřív než za sedm let.


Přečtěte si článek Energetické štítky vedou ke snižování spotřeby elektřiny, tvrdí Juraj Krivošík.

Druhou věcí je, že kromě směrnice, která zavádí energetické štítky, existuje i směrnice o ekodesignu, která se snaží o energetické úspory z jiné strany. Zjednodušeně říká, jakou největší spotřebu mohou mít výrobky, aby ještě mohly na trh. Je to ta směrnice, která „zakázala“ klasické žárovky. Ty prostě měly tak velkou spotřebu, že je není možné uvádět na trh.

To samé se týká praček, myček nádobí, chladniček a mrazniček. Směrnice o ekodesignu v současnosti neumožňuje uvádět na trh tyto spotřebiče, pokud jsou v energetické třídě A a hůř. Pračku v energetické třídě A prostě koupit nelze, nejhůře A+.

Problém je, že lidé mají zažité, že „Áčko“ je úsporné. A když má spotřebič A+, tak to působí jako úsporný spotřebič.

Pokud si jdete koupit pračku, myčku, chladničku či mrazničku a chcete si koupit pokud možno co nejúspornější, hledejte A+++.

U televizí je aktuálně nejúspornější třídou A+, nejhorší D. U světelných zdrojů je škála A až D. U sušiček prádla A+++ až C.

Líbí se Vám článek? Přispějte na vznik dalšího

       

reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

30.10.2015 10:45
Je to celé jen hra... každá firma testuje za jiných podmínek které nejsou dostupné.
A EU to pořád "vylepšuje" takže se v tom už nikdo nevyzná...
A především - dnešní spotřebič většinou nevydrží tak dlouho, aby úspory vyrovnaly rozdíl v vstupní ceně.
Odpovědět
David Palán

David Palán

10.11.2015 11:46
Bez ohledu na štítky a energetickou (ne)úspornost daného výrobku je třeba také přemýšlet o okolnostech jeho užití a umístění. Kupříkladu já mám doma sušičku třídy C, ovšem v koupelně bez jiného zdroje tepla. Spouštím ji či načasuji tak, aby mi její odpadní teplo vyhřálo koupelnu v době, kdy ji užívám ke spochování či koupání dětí. Ušetřil jsem na vlastní sušičce, na topení a kromě parných letních měsíců de facto sušička neprodukuje žádné odpadní teplo, neb jej kompletně využiji.
Odpovědět
PP

Petr Pochop

8.7.2019 19:37
Zajímavé informace jsou také na této stránce, kde je energetická třída rozebrána podrobněji https://www.testado.cz/nejlepsi-automaticke-pracky/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist