https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chce-investovat-bilion-euro-do-trhu-s-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce investovat bilion euro do trhu s energií

11.11.2010 15:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Potřebujeme integrovaný evropský energetický trh," říká Susanne Niesová. Dráty vysokého napětí by pak mohly převádět elektřinu napříč Evropou.
„Potřebujeme integrovaný evropský energetický trh," říká Susanne Niesová. Dráty vysokého napětí by pak mohly převádět elektřinu napříč Evropou.
Evropská komise včera představila novou strategii pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energetiku nazvanou "Energie 2020". Tento dokument navazuje na první akční plán EU v oblasti energetiky z března 2003 a vymezuje cíle energetiky na příštích deset let. Je v ní kladen důraz na úspory energie a vytvoření celoevropského energetického trhu.
 

Komisař pro energetiku Günther Oettinger řekl: „Úkoly v energetice jsou jednou z největších zkoušek pro nás všechny. Nalézt pro náš energetický systém novou, udržitelnější a bezpečnější cestu bude možná trvat ještě dlouho. Ambiciózní rozhodnutí je však třeba učinit již teď.“

Komise stanovila pět nejvýznamnějších priorit. Tou hlavní jsou úspory energie. Druhou je infrastruktura celoevropského integrovaného energetického trhu, třetí jednotný hlas EU v oblasti energetiky na světové úrovni, čtvrtou prioritou by měla být vedoucí úloha Evropy v energetických technologiích a inovacích a poslední, pátou, prioritou je "bezpečná, zajištěná a cenově dostupná energie díky aktivním spotřebitelům". Na základě zmíněných priorit budou připraveny konkrétní legislativní iniciativy a návrhy. Sdělení rovněž stanoví program prvního summitu EU věnovaného energetice, který se bude konat 4. února 2011.

Komplikovaná snaha o jednotný trh

V nadcházejícím desetiletí by měl být vybudován celoevropský trh s energií. Do roku 2015 by se do něj měly zapojit všechny členské státy. V průběhu následujících deseti let bude v EU zapotřebí investovat do energetické infrastruktury celkem 1 bilion eur, informuje Komise. „Potřebujeme integrovaný evropský energetický trh," říká Susanne Niesová, vedoucí energetické politiky v celoevropském sdružení Eurelectric. Podle ní tomuto plánu brání mimo jiné národní energetické daně, jako daň z vyhořelého paliva v Německu a darovací daň na bezplatné emisní povolenky v České republice. Komise navrhuje rozšířit a prohloubit Smlouvu o Energetickém společenství, aby se mohly připojit klíčoví partneři ze třetích zemí, kteří se chtějí podílet na energetickém trhu EU.

Sdělení uvádí, že bude vhodné zaměřit pozornost na stavby a dopravu, které Komise považuje za odvětví s největším potenciálem energetických úspor. Do poloviny příštího roku údajně Komise navrhne „investiční pobídky a inovativní finanční nástroje“. Sdělení také nabádá veřejný sektor i průmysl k zohlednění energetické účinnosti při jejich činnosti a standardy energetické účinnosti by se měly být zavedeny také v dopravě, která údajně produkuje pětinu evropských emisí skleníkových plynů.

Názory? Spíše negativní.

Sdružení evropských zaměstnavatelů BusinessEurope uvítalo sdělení Energie 2020 jako rozhodující podnět k zahájení transformace evropského energetického systému. "V průměru je elektřina v Evropě o 21 % dražší než v USA a 197 % dražší než v Číně," varoval však Folker Franz z BusinessEurope.

Zástupci organizace WWF poukazují na fakt, že zatímco požadavek na snižování emisí uhlíku v energetice je jasný a Komise chápe energetické úspory jako hlavní prioritu, Evropská unie zároveň chce zajistit levné fosilní palivo, aby zajistila rostoucí poptávku po energiích. „Spíš než navrhovat strategie pro grandiózní energetickou síť, měla by Komise zvážit, jak snížit množství ropy, plynu a elektřiny, které budeme potřebovat v roce 2020. Snížení spotřeby energie znamená utratit méně za nové ropovody a plynovody z Ruska a severní Afriky," přidal se Brook Riley z evropské pobočky organizace Přátel Země (FoEE).

K nové strategii se vyjádřil také český europoslanec Pavel Poc. Upozorňuje, že Evropská komise v oblasti energetiky selhává. Uvedl, že dosažení 20% cíle energetický úspor by již v roce 2020 mohlo ušetřit 78 miliard eur ročně a dát vzniknout až milionu pracovních míst, zlepšit bezpečnost dodávek energie a vyřešit ekonomickou konkurenceschopnost. "Na druhou stranu ale Komise jasně selhala, když se dostatečně nezabývala jedním z nejdůležitějších bodů, tj. závaznými cíly energetických úspor," říká Poc a poukazuje na různé problémy. Například biopaliva podle něj představují často větší zátěž životního prostředí než jaký je jejich přínos. Poc si myslí, že se Evropa řítí do vážných problémů.


reklama

 
Další informace |
Další informace lze získat na internetových stránkách strategie Energie 2020 a více informací o veřejné konzultaci ke strategii Energie 2020 naleznete zde.
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist