https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-ave-cz-pochybila-v-nakladani-s-odpadem-pokuta-je-200-000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma AVE CZ pochybila v nakládání s odpadem, pokuta je 200.000

4.7.2017 05:00 | BRNO (ČTK)
Firma AVE CZ odpadové hospodářství vznikla v roce 1993, zabývá se například svozem komunálního či tříděného odpadu, zpracováním druhotných surovin nebo sanací starých ekologických zátěží. V současné době má podle webu firmy přes 2000 zaměstnanců, roční obrat dosahuje 4,5 miliardy korun. / ilustrační foto
Firma AVE CZ odpadové hospodářství vznikla v roce 1993, zabývá se například svozem komunálního či tříděného odpadu, zpracováním druhotných surovin nebo sanací starých ekologických zátěží. V současné době má podle webu firmy přes 2000 zaměstnanců, roční obrat dosahuje 4,5 miliardy korun. / ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 200.000 korun firmě AVE CZ odpadové hospodářství. Společnost podle inspekce chybně předala dál odpady s nadlimitním obsahem škodlivin. V tiskové zprávě to včera uvedla zástupkyně mluvčí inspekce Jana Jandová. Firma přijala opatření, aby se situace neopakovala.
 

Firma přijala k odbourání ropného a organického znečištění do svého zařízení v Rajhradě u Brna více než 10.000 tun štěrku ze železničního svršku, který spadá do kategorie nebezpečného odpadu. Po odbourání znečištění předala odpad dalšímu subjektu jako materiál, který údajně splňoval limity pro využití na povrchu terénu.

"Ve skutečnosti ovšem byl v odpadu například devítinásobně překročen limit pro polychlorované bifenyly, trojnásobně byl překročen limit pro uhlovodíky a dvojnásobně limit pro arsen a polyaromatické uhlovodíky," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš. Doplnil, že firma se tak dopustila porušení zákona o integrované prevenci.

Společnost se proti pokutě ČIŽP odvolala, ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo, uvedla Jandová.

"Udělená pokuta nabyla právní moci a rozhodnutí ČIŽP budeme respektovat. Zahájili jsme také jednání s externím dodavatelem, jehož administrativním pochybením celá věc vznikla. Zároveň jsme v rámci systému řízení přijali taková opatření, aby se podobná situace již v budoucnu neopakovala," řekla ČTK mluvčí společnosti AVE CZ odpadové hospodářství Pavla Ivácková.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství vznikla v roce 1993, zabývá se například svozem komunálního či tříděného odpadu, zpracováním druhotných surovin nebo sanací starých ekologických zátěží. V současné době má podle webu firmy přes 2000 zaměstnanců, roční obrat dosahuje 4,5 miliardy korun.

Firma je součástí skupiny EP Industries podnikatele Daniela Křetínského. Skupina zahrnuje desítku podniků působících mj. v energetickém strojírenství, dopravní infrastruktuře a automobilovém průmyslu a patří mezi přední průmyslová uskupení v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist