https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-navod-jak-by-ceska-republika-mohla-o-40-snizit-emise-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Návod, jak by Česká republika mohla o 40 % snížit emise skleníkových plynů

21.4.2016 13:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stát by podle Hnutí Duha měl podporovat obecní vlastnictví větrných elektráren.
Stát by podle Hnutí Duha měl podporovat obecní vlastnictví větrných elektráren.
Loni v prosinci se státy tohoto světa shodly na tom, že je potřeba udělat taková opatření, aby se globální teplota nezvýšila více jak o 1,5 stupně Celsia. Generální tajemník Pan Ki-mun tzv. Pařížskou dohodu označil za velké vítězství pro lidstvo a jakési zdravotní pojištění planety. Už nyní je však zřejmé, že závazky, které si jednotlivé země včetně Evropské unie, na splnění závazku nestačí – a bude potřeba je zpřísnit. Hnutí Duha zpracovala přehled šesti hlavních opatření, které by České republice umožnily do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent.
 

Podle analýzy Hnutí Duha by vláda měla rozhýbat opatření k instalaci střešních solárních elektráren a podpořit výstavbu obecních větrných turbín. Měla by také odstavit staré a nepotřebné uhelné elektrárny, stabilizovat investice do zateplování domů, posílit energetickou efektivitu průmyslu či recyklaci odpadů.

„Jednou z nejvíce podceněných oblastí je rozvoj střešních fotovoltaických elektráren a podpora větrných elektráren, které jsou ve vlastnictví obcí, zemědělců či malých družstev,“ říká za Hnutí Duha Jiří Koželouh. Fotovoltaické elektrárny na střechách rodinných domů se podle něho již obejdou bez dotací, jen je potřeba odstranit administrativní bariéry, obecní větrné elektrárny by podle něho zasloužily i dotační podporu. Potenciál úspor tohoto opatření je podle Hnutí Duha 11,6 milionu tun CO2 ročně.

„Výroba elektřiny ze Slunce a větru umožní omezit výrobu elektřiny z uhlí a omezit tak škody, které pálení uhlí sebou nese,“ říká Koželouh.

Česká republika je podle jeho slov sedmý největší vývozce elektrické energie. „I kdybychom zavřeli pět nejstarších uhelných elektráren, stále budeme patřit mezi vývozce elektrické energie,“ říká Koželouh. Podle propočtů Hnutí Duba by ekonomický přínos zavření elektráren v podobě zdraví lidí, záchrany krajiny a dalších, přesáhl ušlý zisk z provozu uhelných elektráren. Potenciál tohoto opatření je 14 milionů tun CO2 ročně.

Dalším opatřením je pokračování a rozvoj úspor tepla v obytných a veřejných budovách. Tato oblast má podle Hnutí Duha potenciál úspor je 9 milionů tun CO2 ročně. Efektivnější průmysl by mohl přinést úsporu dalších 8,7 milionu tun CO2, podpora veřejné dopravy 5,5 milionu tun a zvýšení recyklace odpadů 1,7 milionu tun.

„Zvýšení recyklace odpadů přinese jen relativně malé úspory skleníkových plynů, ale je důležité tím, že pomůže vytvořit nová pracovní místa,“ říká Koželouh. Zatímco na 10 000 tun odpadu uloženého na skládku je potřeba jen asi 10 pracovních míst, spálení takového množství vyžaduje 40 pracovních míst. Recyklace odpadů ale vytváří až 250 pracovních míst.

Celá analýza Hnutí Duha je ke stažení zde.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

21.4.2016 21:34
Hovadské nápady zelených ideologů a diletantů budou mít jako vždy efekt přesně opačný. Jediným způsobem jak může ČR rychle a výrazně snížit emise co2 je masivní výstavba jaderných elektráren a široká aplikace GMO v zemědělství.
Odpovědět
KL

Katka Linke

22.4.2016 06:41
Pěkný článek, díky.
myslím, že energetická revoluce proběhne jaksi samovolně, do roku 2030 zde bude většina elektroaut a i ten náš ČEZ postaví místo Temelína velikánskou baterii na skladování elektřiny.
Smířila bych se ale raději s tím, abychom využívali elektřinu z větrníků a solárních elektráren z lepších podmínek, než jsou v ČR, protože stejně tak do roku 2030 bude minimálně Evropa propojena dálkovými vedeními.
Lokalizace výroby a spotřeby (nejen elektřiny) je sice lepší cesta, ne všude jsou ale vhodné podmínky. Svět bude muset transportovat část potravinové produkce z výnosnějších oblastí (Evropa, Ukrajina, Rusko, Kanada) do zemí, kde mají spíše sucho (špičkový výnos pšenice v Afghánistánu nebo na východě Turecka je cca 2 tuny/ha, u nás 10 - 12 tun, budeme ale muset transportovat také elektřinu ze Sahary a podobných vhodných míst k nám. POdívejte se na film Backlight: Abundance. To je realita roku 2020.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

22.4.2016 09:57 Reaguje na Katka Linke
Závidím Vám jak to pěkně víte jak to bude za desítky let. Víte co bude za rok za dva? Velmi půvabná je vize, výroby el. en. na Sahaře. Spoléháte na to, že Vaše vize nebudou porovnány se skutečností.


Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist