https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kazde-druhe-dite-travi-venku-mene-nez-jednu-hodinu-denne-i-vezni-jsou-vice-venku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Každé druhé dítě tráví v přírodě méně než jednu hodinu denně. I vězni jsou venku více

13.4.2016 01:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ještě chvíli budu hrát tuhle hru a pak .... si zahraju nějakou jinou.
Ještě chvíli budu hrát tuhle hru a pak .... si zahraju nějakou jinou.
Vězni v amerických nápravných zařízení stráví týdně více času na čerstvém vzduchu, než průměrné dítě. S tímto alarmujícím zjištěním přichází Edelman Berland, marketingový průzkumník, který jej uveřejnil v rámci reklamní kampaně výrobců pracích prášků. Že to zní trochu komplikovaně? Od zamřížovaného světa trestanců v celách k životu dnešních dětí kupodivu není zase tak daleko.
 

Na počátku stála neobvyklá reklamní kampaň ve Velké Británii, na které se podílely firmy Persil a OMO. „Špína je dobrá – osvoboďte své děti“ znělo její heslo. Pochopitelně, že hlavní motivací pořadatelů bylo v první řadě zajistit dostatek ušpiněných dětí, jejichž umazané svršky rodiče vyperou v čisticích prostředcích zmíněných značek. Jenže průběh kampaně, na které se podílel „génius kreativní výuky“ Ken Robinson a Stuart Brown, vedoucí Národního institutu her, nešel úplně podle plánu. Jimi doporučený program, který zahrnoval i „Školní den mimo třídu“, totiž úplně propadl. Děti neměly o pobyt v přírodě zájem.

Protřelí marketéři tedy pohotově zareagovali a rozhodli se fenomén dětské nechuti k pobytu v přírodě a špinění se podrobit průzkumu. Tady do hry vstupuje Edelman Berland, který mezi letošním únorem a březnem vyzpovídal na 12 000 rodičů v desítce zemí. Ve výčtu nechyběly Spojené státy americké, Brazílie, Velká Británie, Turecko, Portugalsko, Jižní Afrika, Čína, Indie, Indonésie a Vietnam. Zásadní otázkou průzkumu bylo, kolik času jejich děti ve věku od 5-12 let vlastně tráví venku, hraním v přírodě. Výsledek byl zdrcující. Třetina dětí tráví pobytem na čerstvém vzduchu méně než 30 minut za den - a to včetně cesty do školy. A každé druhé dítě tráví venku méně než hodinu denně.

Berland své výstupy přepracoval do podoby emotivního videa, ve kterém představuje dospělé, kteří by si možná rádi hráli venku, ale nesmí. Do cesty mezi parky, hřiště a přírodu jim totiž zákon postavil zdi, ostnatý drát, mříže a ozbrojené dozorce a to na dobu patnácti a více let. Přesně tak: Berland nabídl srovnání mezi životem v kriminále (kde, pokud by si mohli vybrat, vězni čas trávit nechtějí) a životem dětí, které se dobrovolně uzavírají do svých pokojů, aby čas trávily ve virtuální izolaci počítačů, televizních obrazovek a chytrých telefonů.

Kde jsou děti?
Kde jsou děti?

Co je ale na celém srovnání nejtragičtější: i vězeň nejpřísnějšího režimu nápravného zařízení v Indianě ve Wabash Valley stráví za den více času venku, než průměrné dítě. Vězňům jsou totiž ze zákona garantovány každý den dvě hodiny pobytu na vězeňském dvoře. A prakticky všichni oslovení kriminálníci se shodují na tom, že tyhle dvě hodiny jsou nejdůležitější částí jejich dne. „Celý den jste zavření v cele, sami se svými myšlenkami,“ říká jeden z vězňů. „Pak vyjdete na dvůr a zase cítíte vítr a slunce. A všechny vaše frustrace a problémy na moment necháte za sebou.“

Ve videu můžete shlédnout i naprosto nechápavé reakce trestanců, když se dozví o dětech, které dobrovolně tráví venku méně než hodinu denně. Sami připouští, že kdyby se jejich pobyt venku měl zkrátit na jednu hodinu, bylo by to jako mučení. „Jen ta představa je depresivní a asi by to v nás všech vybudilo zuřivost,“ říká vězeň. Na tom, že zkrácení pobytu na čerstvém vzduchu vězňům by mohlo vyústit v katastrofické následky, se shodují i dozorci. Poznatek, který vyplynul z původní kampaně výrobců pracích prášků, však zůstává. Čas strávený hrami na čerstvém vzduchu děti potřebují a bylo by smutné, kdyby si uvědomily jeho hodnotu teprve, až ho mít nebudou.

Zpracováno podle serveru TreeHugger.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist