https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kocky-si-o-lidech-zrejme-mysli-ze-jsou-to-take-kocky-jen-trochu-vetsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kočky si o lidech zřejmě myslí, že jsou to také kočky. Jen trochu větší

21.1.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jestli pak mi ta velká kočka dá něco k jídlu?
Jestli pak mi ta velká kočka dá něco k jídlu?
Foto | Mike D / Flickr
Pokud máte doma kočku, možná jste si všimli, jak vás vítá. Se zdviženým ocasem se vám tře o nohy. Je to stejné chování, jakým se kočky projevují vůči jiným kočkám. Britský biolog John Bradshaw z pozorování koček vyvozuje pozoruhodný závěr. Totiž že vaše kočka si o vás myslí, že jste také kočka. A to velká.
 

„V kočičím světě se takto chová menší kočka vůči větší. Kotě nebo mladá kočka vůči své kočičí matce nebo starším příbuzným. A samičky vůči samcům,“ řekl Bradshaw, který působí na univerzitě v Bristolu, pro server HuffingtonPost.

„Zdá se, že je to prostě způsob, kterým se menší kočka snaží dát té větší najevo, že se chce i nadále přátelit,“ říká Bradshaw a pokračuje: „Když se před nějakými 5 až 10 tisíci lety začaly kočky chovat přátelsky k nám, lidem, prostě použily kočičí komunikaci i vůči nám.“

John Bradshaw se výzkumu koček a jejich chování věnuje už desítky let a sepsal o kočkách knihu Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet. Jedním z témat knihy je, že když chceme šťastně soužít s našimi kočkami, je nutné porozumět jejich chování a podivínství.

Například právě poznání, že vítací rituál se zdviženým ocasem a třením o nohy je jakýmsi přátelským pozdravem, může být užitečný v praktické rovině. Pro mnohé kočky jde totiž o důležitý rituál, který není dobré ignorovat.

„Někteří lidé přijdou domů a prostě svou kočku vezmou do náruče, aby se pomazlili. Jenže kočka dává jasně najevo, že o to nemá zájem. Příčinou může být, že jsme ji nenechali provést onen vítací rituál se zdviženým ocasem a třením o nohy,“ líčí taje kočičích povah Bradshaw. Možná je třeba nechat kočce čas na to, aby vás přivítaly po svém, a teprve pak se s nimi kočkovat.

„Kočky dávají vcelku jasně najevo, když se jim líbí společnost další koček,“ říká Bradshaw. Jednak to demonstrují pomocí rituálu se zdviženým ocasem. Dalším znakem je, že odpočívají spolu a nebo že o sebe pečují a vzájemně se čistí. „Pokud vaše kočka ráda odpočívá na vašich kolenou nebo vás olizuje, pak vás má ráda,“ říká Bradshaw.

A dodává, že jsou kočky, které si nikdy nevyskočí na klín svému majiteli. „Pokud ale na vás zkouší rituál s ocasem a otíráním o nohy, je všechno v pořádku.“


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist