https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-predator-ptaku-ve-meste-kocka-nova-hrozba-si-zada-i-novou-obranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší predátor ptáků ve městě? Kočka. Nová hrozba si žádá i novou obranu

14.11.2012 00:13 | GRANADA/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Nejčastějším nepřítelem ptáků ve městech nejsou draví ptáci, ale kočka
Nejčastějším nepřítelem ptáků ve městech nejsou draví ptáci, ale kočka
Rozrůstání měst a postupná urbanizace krajiny proměňuje chování ptáků. Pokud musí čelit hrozbám ze strany „nových“ predátorů, nereagují městští ptáci stejně jako jejich venkovští příbuzní. Podle studie, vypracované ornitology ze Španělska a Francie, pozměnili ptáci z měst částečně své anti-predační mechanismy, aby se přizpůsobili novému prostředí.
 

Pokud běžný pěvec narazí na predátora, jeho plán je jasný: utéct, respektive, uletět za každou cenu. Jenže jak dokazuje studie týmu ornitologů z Paris-Sud Univesity (PSU) a granadské univerzity (UGR), se pěvec žijící v městském prostředí, který nechce skončit jako kořist predátora, zachová odlišně, než pták na venkově. Je možné, že by urbanizace ovlivnila strategie přežití?

Juan Diego Ibáñez-Álamo (UGR) a Anders Pape Møller (PSU) analyzovali únikové techniky u patnácti druhů. Vzorek, který zahrnoval na 1132 městských i venkovských ptáků, měl dát odpověď na to, zdali a jak se jednotliví zástupci vyrovnávají s novým prostředím a jeho predátory. Město totiž představuje soubor nových hrozeb. Nejčastějším nepřítelem ptáků v nich není krahujec jako na venkově, ale kočka.

A čím se tedy chování „městských“ a „venkovských ptáků“ liší? „Když je městský pták polapen, je celkově méně agresivní, zato vydává mnohem častěji poplašné zvuky, jakýsi alarm varující ostatní ptáky,“ vysvětluje proměny Ibáñez-Álamo. Městští ptáci jsou také po napadení predátorem, více paralyzovaní stresem, a pokud útok přežijí, ztrácejí mnohem více peří, než jejich venkovské protějšky.

To, co považují oba ornitologové za klíčové, je poznatek, že se chování jednoho druhu ptáků může v závislosti na vnějších podmínkách lišit. „Ptáci musí pozměnit své chování tak, aby mohli ve městech přežít. Pokud tak neučiní, hrozí jim v důsledku růstu měst vyhynutí," uzavírají vědci.

Článek byl uveřejněn 7.11. 2012 na serveru Physorg.com pod názvem „City Birds Adapt to Their New Predators“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist