https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/latka-z-testu-na-bse-muze-vylecit-prionova-onemocneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Látka z testů na BSE může vyléčit prionová onemocnění

10.9.2001 14:24 | PRAHA (ČIA)
Dvě na sobě nezávislé vědecké studie prokázaly, že monoklonální protilátka Prionics 6H4, která je součástí v ČR používaného testu Prionics Check pro testování skotu na nemoc šílených krav - BSE, může tuto nemoc léčit. Zmíněná látka totiž vytváří imunitu na prionová onemocnění obecně, tedy i na lidskou obdobu BSE, Creutzfeldt - Jakobovu nemoc (CJD). ČIA o tom dnes informoval Jan Kašpar, obchodní ředitel firmy O. K. Servis Laboratorní technika, která je v ČR výhradním distributorem testů zmíněné firmy Prionics. "Jde o převratný objev v celé oblasti BSE a její lidské podoby CJD," dodal Kašpar.
 

"Vyhlídka, že tato protilátka nás bude v budoucnosti chránit proti prionovým infekcím a dokonce je i léčit, je zcela realistická," tvrdí zakladatel firmy Prionics AG Bruno Oesch. Tento objev je podle jeho slov "prvním krokem k vývoji vakcíny proti Creutzfeldt-Jakobově nemoci, BSE a dalších prionových onemocnění."

Studie provedené Neuropatologickým institutem Univerzity v Zurichu a společností Prionics AG podle Oesche totiž prokázaly, že geneticky modifikované myši, jejichž imunitní systém produkuje protilátku Prionics 6H4, jsou imunní vůči prionovým onemocněním. Zmíněná protilátka poskytuje ochranu jejich zdravým prionovým bílkovinám a zabraňuje její přeměně na patogenní prion.

Již před několika týdny oznámil přitom profesor Dr. Charles Weissmann, který se výzkumem prionů dlouhodobě zabývá, že protilátka Prionics úspěšně blokovala a dokonce zvrátila prionovou infekci tkáňové kultury. Weissmann měl jako první priony infikovanou myší tkáňovou kulturu, kterou následně léčil pomocí protilátky Prionics 6H4. Již po třech dnech působení protilátky bylo prionové onemocnění v tkáňové kultuře téměř nedetekovatelné. Po dvou týdnech infekce ustoupila a po dalších šesti týdnech byly buňky zcela vyléčeny.

Prionics AG je vedoucí společností v oblasti včasné diagnostiky prionových onemocnění BSE a Scrapie. Jejími zakladateli se stali v roce 1997 Dr. Bruno Oesch, Dr. Markus Moser a Dr. Carsten Korth. Prionics AG má sídlo v Zurichu a jejím základním cílem je výzkum prionových onemocnění, vývoj jejich diagnostik a výroba testů BSE.

Podíl společnosti Prionics na evropských trzích činí podle již dřívějšího vyjádření Kašpara zhruba 75 procent. Jako jediná metoda stanovení BSE je používán test této firmy ve Švýcarsku, Španělsku, Itálii, Rakousku či Nizozemsku, ve Francii je používán z více než 90 procent, v Německu činí podíl Prionics 25 až 30 procent. Do minulého týdne, kdy byla v Olomouci zprovozněna třetí diagnostická laboratoř na testy na BSE, která používá konkurenční metodu Elisa, byly testy firmy Prionics používány jako jediná metoda také v ČR.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist