https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-drive-povazovali-jested-za-sopku-pripomina-vystava-libereckeho-muzea
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé dříve považovali Ještěd za sopku, připomíná výstava libereckého muzea

22.2.2016 14:56 | LIBEREC (ČTK)
Cílem výstavy je také rozšířit povědomí o pestrosti hornin v regionu
Cílem výstavy je také rozšířit povědomí o pestrosti hornin v regionu
Foto | Nonnel / Wikimedia Commons
Horniny, na něž si budou moci návštěvníci sáhnout, počítačové animace, obrazy, mapy a panely zavěšené na konstrukci představující surovou žílu. To vše bude v Severočeském muzeu v Liberci na interaktivní výstavě zaměřené na geologii Liberecka a Jizerských hor, která začne ve středu. Cílem je ukázat veřejnosti, že nejde o nudný obor.
 

Návštěvníci například uvidí, proč se dříve o Ještědu mluvilo jako o sopce. Patrné to je z vyobrazení kopce na velkoformátových obrazech z poloviny 19. století. "Byl v té době bez vrcholové stavby a měl ustřelený vršek. Tak všichni tvrdili, že je to sopka," uvedl kurátor výstavy Ivan Rous.

Atraktivní pro návštěvníky zřejmě budou i počítačové animace. Na jedné například je, jak vznikaly Trosky. Návštěvníci se také více dozvědí o zemětřesení, které postihlo region v roce 1900. "Při zemětřesení tehdy praskaly domy," řekl Rous. Na přípravě výstavy se podle něj podílelo 15 předních českých geologů. Se svými spolupracovníky vytvořili 40 textových panelů. "Počítáme s tím, že návštěvník nepřečte všechny. Vybere si téma, které ho zajímá," uvedl kurátor.

Cílem výstavy je také rozšířit povědomí o pestrosti hornin v regionu. "Liberečané to často rozdělují na to, že Jizerské hory jsou žulové a Ještěd jsou vápence. Chceme ukázat, že to má tisíce podob a zajímavostí a že se dají objevovat krásné věci i přímo ve městě," řekl Rous.

Na výstavě jsou například záhnědy a další krystalové útvary, které jsou z liberecké žuly. "Víme třeba, že kdysi do Vídně putoval krystal záhnědy nebo křišťálu, který měl na výšku 40 centimetrů a pravděpodobně pocházel z Fojtky," uvedl kurátor.

Největším exponátem je 650kilogramový žulový blok. Na většinu vystavených hornin a minerálů si mohou návštěvníci sáhnout. Mohou třeba porovnat, jak na dotyk působí řezaná, broušená a leštěná žula nebo kolik různých podob může mít žula vytěžená z jedné štoly. Součástí výstavy je i tvůrčí dílna pro děti.


reklama

 
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist