https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliony-tun-potravin-by-se-nemusely-vyhodit-stacilo-by-jen-vyladit-logistiku-tvrdi-svedska-vedkyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliony tun potravin by se nemusely vyhodit. Stačilo by jen vyladit logistiku, tvrdí švédská vědkyně

4.1.2017 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Množství potravin, které se v současné době vyhodí, je neuvěřitelné. Vyladěním logistiky můžeme dosáhnout toho, aby se potraviny dostaly na pulty obchodů v dobré kvalitě a aby vydržely co možná nejdéle čerstvé," říká Kristina Liljestrandová (na snímku).
"Množství potravin, které se v současné době vyhodí, je neuvěřitelné. Vyladěním logistiky můžeme dosáhnout toho, aby se potraviny dostaly na pulty obchodů v dobré kvalitě a aby vydržely co možná nejdéle čerstvé," říká Kristina Liljestrandová (na snímku).
Foto | Caroline Örmgård / Chalmers University of Technology
Většinu vyhozených potravin mají na svědomí spotřebitelé. Ale hned v závěsu jsou potraviny vyhozené během cesty do obchodů. Kolik přesně se v Evropské unii vyhodí jídla, se úplně přesně neví. Každý rok se v Evropské unii vyhodí zhruba 88 milionů tun potravin. V roce 2012 byly náklady spojené s plýtváním potravinami v EU odhadnuty na zhruba 143 miliard eur. Podle švédské vědkyně Kristiny Liljestrandové Chalmers University of Technology se s tím dá leccos udělat.
 

A ve své dizertaci nabízí distribučním řetězcům nástroj, který by jim měl pomoci snížit plýtvání potravinami, omezit negativní vliv přepravy potravin na životní prostředí a ušetřit náklady.

"Množství potravin, které se v současné době vyhodí, je neuvěřitelné. Vyladěním logistiky můžeme dosáhnout toho, aby se potraviny dostaly na pulty obchodů v dobré kvalitě a aby vydržely co možná nejdéle čerstvé i na pultech obchodů," říká Kristina Liljestrandová.

To je právě oblast, které Kristina Liljestrandová ve svém výzkumu věnovala. „Logistika propojuje vše dohromady. Od výroby potravin počínaje, přes skladování, balení až po vystavení na pultech našich obchodů. A my musíme přijít na to, jak v tomto řetězci pracovat na tom, aby se omezilo plýtvání potravinami," říká.

Kristina Liljestrandová ve své práci zkoumala podmínky u švédských výrobců, velkoobchodníků a maloobchodníků a na základě svého výzkumu určila devět opatření ke zlepšení.

"Popsala jsem postupy, které by měly vést ke zlepšení, jednotlivé logistické kroky a také všechny zapojené hráče. Každý, kdo má zájem podílet se na snižování odpadů během distribuce potravin, může z práce čerpat," říká Kristina Liljestrandová.

Jedním z důležitých poučení je podle ní fakt, že je nutná spolupráce v celém distribučním řetězci. „Jedna firma z celého řetězce sama mnoho nezmůže,“ tvrdí Kristina Liljestrandová. Je podle ní zapotřebí vytvořit systém, který bude efektivní od začátku do konce. Systém zajistí, aby potraviny byly v obchodech včas a stále v dobré kvalitě.

Kristina Liljestrandová se také zabývala tím, jak snížit environmentální dopady dopravy při distribuci potravin. Na základě toho, jak účelně je možné využít prostor na paletách, v přepravkách i v samotných nákladních autech a s ohledem na možnosti kombinace různých druhů přepravy vyhodnotila, které způsoby dopravy jsou nejefektivnější.

"Mnoho logistických systémů je mimořádně rozsáhlých a složitých. V takových případech je těžké určit, kde začít s nějakou nápravou,“ říká Liljestrandová. Navrhla proto dva rámcové postupy, které mohou společnostem posloužit jako nástroje, díky nimž lépe porozumí faktorům, které ovlivňují množství emisí z dopravy.

Liljestrandová do výzkumu také začlenila ekonomickou perspektivu, která ukazuje, jakých úspor lze dosáhnout prostřednictvím různých opatření. Liljestrandová tvrdí, že pokud budete pracovat na snížení dopadu na životní prostředí, často tím také snížíte své náklady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Simona Albrechtová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist