https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-palavske-stolove-hore-se-pasou-kone-poprve-v-novodobe-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pálavské Stolové hoře se pasou koně. Poprvé v novodobé historii

22.7.2017 04:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při pastvě zejména těžkých zvířat jako jsou skot a koně vznikají pomístně zdupané plochy bez vegetace.
Při pastvě zejména těžkých zvířat jako jsou skot a koně vznikají pomístně zdupané plochy bez vegetace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pastva na vrcholové plošině Stolové hory v CHKO Pálava probíhá od jarních měsíců. Stádečko tří koní důkladně vypáslo více než dva hektary stepních trávníků. Vypasené plochy jsou, na jinak poměrně unifikované vrcholové plošině, velmi dobře patrné již nyní. Na vyhodnocení očekávaného pozitivního vlivu na biotu je však podle Agentury ochrany přírody a krajiny ještě brzy.
 

Pastva hospodářských zvířat patří mezi základní způsoby obhospodařování stepních rezervací. Náhorní plošina Stolové hory byla dlouhá léta opečovávána pouze strojním sečením, které sice odnímá biomasu stejně jako pastva, ale v mnoha ochranářsky významných ohledech se od pastvy podstatně liší.

Při pastvě zejména těžkých zvířat jako jsou skot a koně vznikají pomístně zdupané plochy bez vegetace. Takový biotop je životně důležitý pro mnohé druhy hmyzu (jako jsou brouci majky, saranče, samotářské včely a vosičky, motýli) a utužená půda je nezbytná také pro zdejší raritu, hlubinnou žížalu Allolobophora hrabei, což je nejdelší žížala ČR, měří i přes 0,5 m.

Zatímco opakované sečení trávníky spíše zahušťuje a unifikuje, pastva prostředí naopak rozrůzňuje a umožňuje tak soužití druhů, vázaných na odlišné biotopy. Také z tohoto důvodu pastva (ani sečení) neprobíhá na celé ploše, podstatná část vrcholové plošiny je ponechána bez zásahu. Na hustší a vzrostlejší vegetaci je totiž závislý další místní mimořádně vzácný druh, střevlík uherský, mající na Stolové hoře, podobně jako žížala s tolik odlišnými nároky, jednu z posledních lokalit v rámci ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist