https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nebeske-kolo-nad-prahou-predstavuje-unikatni-pomnik-mrtvym-cyklistum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nebeské kolo nad Prahou představuje unikátní pomník mrtvým cyklistům

9.9.2013 15:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nebeské kolo nad Prahou, nenápadný pomník mrtvým cyklistům
Nebeské kolo nad Prahou, nenápadný pomník mrtvým cyklistům
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Na místě, kde před lety zahynul propagátor městské cyklistiky a redaktor Ekolistu Jan Bouchal, byl v pondělí odhalen pomník. Je věnovaný nejen jemu, ale všem cyklistům, kteří zahynuli na silnicích hlavního města. Po sedmi letech se díky veřejné sbírce a dobrovolné práci podařilo nenápadný "městský šperk" instalovat.
 

Nápad na pomník vznikl bezprostředně po smrti Jana Bouchala, konečná realizace ale trvala řadu let. „Prioritou bylo, aby se opravila samotná křižovatka, protože byla opravdu nebezpečná. Měli jsme pocit, že nemá cenu sem dávat pomník, dokud se místo nepromění,“ vysvětluje mluvčí sdružení Auto*Mat Tereza Vohryzková. Rekonstrukce významného křížení pražských cyklostezek se podařilo dokončit v roce 2012, o rok později byl instalováno „memento mori“ pražských cyklistů nazvané Bike to Heaven (Kolo do nebe).

Náhodný divák, který nezvedne oči k nebi, si vůbec nemusí všimnout, že míjí umělecké dílo. Jednoduché řešení využívá veřejné osvětlení, které na křižovatce stálo již před tragickou nehodou. Jeho novu verzi vyrobila zdarma soukromá firma, která dodala i otočná ložiska, na kterých jsou umístěny samotné lampy.

Po staronovém sloupu šplhá směrem k nebesům postříbřený bicykl, který se v silném větru otáčí kolem osy jako korouhev. Stejně tak se otáčí i kříž se zavěšenými lampami veřejného osvětlení, takže pohled na plastiku či pomník se bude neustále měnit. Nadpozemskost celému projektu dodává plátkové paladium, které sloupu i kolu dodává stříbrnou barvu, ale na rozdíl od stříbra časem netmavne.

Pomník, který do světa nekřičí, čím vlastně je, navrhl umělec Krištof Kintera, a to již před šesti lety, kdy skončil jako druhý v soutěži, kterou obeslalo šestnáct umělců. „Chtěl jsem využít sloup, který tu stál jako němý svědek události, využít jeho vertikálu, doplněnou jednoduchým gestem kola letícího vzhůru,“ vysvětluje autor. Celý sloup i kolo se muselo „postříbřit“ klasickou zlatnickou metodou pomocí plátkového paladia, což zabralo stovky hodin práce. „Díky tomu ale vznikl z městského mobiliáře šperk,“ vysvětluje Kintera.

Jde ale o šperk vcelku nenápadný, který na první pohled od obyčejné městské lampy odlišuje jen nápis v jeho dolní části. Ten chodcům říká, že se vlastně dívají na pomník. I samotné kolo vypadá jako obyčejný bicykl postříkaný stříbřenkou. „Ve skutečnosti jsme všechny gumové části, jako jsou pneumatiky nebo sedlo, museli odlít a také je postříbřit,“ vysvětluje Kintera. Kolo, které se na sloupu točí, ale není ono vozidlo Jana Bouchala, byť to si umělec vyžádal a pracoval sním. „Mám ho v ateliéru a původně jsem myslel, že bych ho i použil, ale pak se ukázalo, že by to bylo příliš popisné. Schválně jsme využili úplně jiný typ kola, řekněme univerzální, nadčasový model,“ dodává Kintera.

Hodnotu celého pomníku vyčíslil Auto*Mat na více než milion korun. Vznikl díky veřejné sbírce, na které se sešlo 270 000 korun. Celý zbytek ceny do pomníku investovali lidé, kteří pracovali zadarmo. Celý nový sloup darovala firma Kooperativa z Uhlířských Janovic. Vznikl tak pomník, který si zaplatili lidé sami, aniž by přispělo město nebo stát. „Pro mě to je unikátní, příkladné je, že se věci dát do pohybu zezdola, bez podpory grantů. Na druhou stranu se tak vracíme zpátky do 19. století, kdy hodně pomníků vznikala díky veřejným sbírkám,“ dodává Kintera.

V pondělí od 18:00 proběhne veřejné představení pomníku, krátké společné setkání přímo na nábřeží Kapitána Jaroše. Po odhalení pomníku pokračuje vzpomínkový večer v prostoru Containall na Klárově. V programu vystoupí Pohřební kapela a DJ Gadjo, zájemci si budou moci na místě zakoupit oblečení s motivem Bike to Heaven.


reklama

Bike to Heaven - Pomník Jana Bouchala

předchozí    další
Pomník Jana Bouchala
Pomník Jana Bouchala
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Pomník Jana Bouchala
Pomník Jana Bouchala
Pomník Jana Bouchala
Krištof Kintera, autor pomníku Jana Bouchala
Pomník Jana Bouchala
Krištof Kintera, autor pomníku Jana Bouchala
 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist