https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-zahajili-sbirku-na-prazsky-pomnik-mrtvym-cyklistum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté zahájili sbírku na pražský pomník mrtvým cyklistům

18.1.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Takhle by měl pomník s názvem "Bike to heaven" vypadat po dokončení
Takhle by měl pomník s názvem "Bike to heaven" vypadat po dokončení
Foto | Martin Skalský / Auto*Mat
Do léta by měl v Praze stát pomník na památku cyklistů, kteří zemřeli při dopravních nehodách. Stříbrná pouliční lampa s jízdním kolem směřujícím do nebe vznikne v blízkosti křižovatky, kde v roce 2006 zahynul cyklistický aktivista a redaktor Ekolistu Jan Bouchal. Na pomník sdružení Auto*Mat vyhlásilo veřejnou sbírku, přispět slíbil i primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
 

Nápad na pomník vznikl bezprostředně po tragické nehodě. Trvalo ale sedm let, než se podařilo rekonstruovat samotnou křižovatku, na jejíž nebezpečnost pro chodce i cyklisty paradoxně Jan Bouchal upozorňoval. Až po tom měla podle Bouchalových přátel přijít na řadu pieta. Samotný pomník ale nemá být jen pro Jana Bouchala. „Má upozornit na to, že cyklistika ve městě je stále nebezpečná, což by neměla být,“ říká Tereza Vohryzková ze sdružení Auto*Mat.

Nadpozemský šperk

Peníze na umělecké dílo by měla přinést veřejná sbírka. Podle organizátorů je potřeba shromáždit 200 000 korun. Ty mohou zájemci posílat na transparentní účet 2100063331/2010. Pomník by měl být podle organizátorů hotový do května letošního roku, částku by se jim prý mělo podařit shromáždit do konce dubna.

Z vybraných prostředků se uhradí materiál a doprava, všechny ostatní práce budou firmy dělat zdarma. Stejně tak autor pomníku Krištof Kintera se vzdal honoráře. Kintera navrhl pomník již před šesti lety. Jeho řešení je jednoduché, využil stávající sloup veřejného osvětlení. Ostatně sloupy a lampy veřejného osvětlení Kintera využívá i v jiných dílech, podle něj ukazují symbolické vertikály, které mají blízko například k symbolice totemů.

„Ten sloup tu stál jako svědek celé události před sedmi lety a zůstal na stejném místě i po rekonstrukci křižovatky,“ říká Kintera. Na něj umístil kolo směřující do nebe. Když se loni Auto*Mat rozhodl, že se bude pomník skutečně realizovat, posunul Kintera původní představu ještě o kus dál. Pouliční lampa bude pokrytá plátkovým stříbrem, respektive paladiem. Díky tomu bude celá konstrukce zářit a město podle autora získá nový šperk. Kolo, stejně jako čtyři osvětlovací lampy, budou umístěné na ložiscích a ve větru se budou otáčet jako korouhev. „Díky tomu bude socha každý den jiná,“ vysvětluje svůj záměr Kintera. Dílo dostalo název "Bike to heaven".

Trojnásobek cyklistů

Stavbu pomníku podpořil primátor Prahy Bohuslav Svoboda, který se aktivně zapojil do rekonstrukce nebezpečné křižovatky. Podle něj je Praha povinná se postarat o nápravu špatných dopravních řešení, která ohrožují bezpečnost chodců nebo cyklistů. „Smyslem mé práce je, aby se takové pomníky stavět nemusely,“ prohlásil Svoboda.

Náklady na rekonstrukci, která zvýšila bezpečnost křižovatky, dosáhly podle primátora 2,7 milionu korun, což byla i původně navržená částka, přestože během rekonstrukce chtěla provádějící firma navýšit sumu na deset milionů. Podle Auto*Matu je důležité, že náklady na řešení bezpečnosti cyklistů a chodců představují jen 2 % z celkové sumy na rekonstrukci křižovatky a tramvajové trati. Nové řešení také přilákalo mnohonásobně více cyklistů. V roce 2012 tudy průměrně denně projelo více než 500 jezdců na kolech, což je téměř trojnásobek oproti předcházejícímu roku.

Pokuta na pomník

Hlavní město plánuje úpravu čtyř dalších křižovatek, ke které by mělo dojít ještě letos. „Určitě ale nevyřešíme problematický úsek na nábřeží kolem Karlova mostu, to v současnosti řešení nemá,“ řekl Ekolistu.cz primátor Svoboda. Podle něj je to problém historického centra města, který podobě složitě musí řešit všechna velká města. Úpravy by se ale měl dočkat výjezd na Smetanovo nábřeží z cyklostezky, která vede kolem Vltavy.

Podle primátora Svobody cyklisté do Prahy patří, byť hlavní město asi nikdy nebude silnou cyklistickou metropolí, už kvůli svému reliéfu nebo řešení některých dopravních uzlů. „Kdybychom se dostali na patnáct procent, bylo by to víc, než se dá předpokládat,“ říká primátor.

Primátor Svoboda slíbil, že sám na sbírku přispěje. V současnosti primátor čelí řízení za to, že ve svém povinném majetkovém přiznání neuvedl třímilionový příjem. Pokuta může dosáhnout až 50 000 korun. „Rozdíl mezi vyměřenou částkou a maximem, které mohu dostat, půjde na sbírku na cyklistický pomník. Takže stát by mě měl pokutovat málo,“ dodal Svoboda.


reklama

 
Další informace |
Na veřejnou sbírku na pomník Janu Pupovi Bouchalovi (1975 – 2006) a všem cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích, můžete přispět na účtu: 2100063331/2010. Další informace na serveru Auto*Matu.
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist