https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsi-system-trideni-odpadu-maji-jihlava-lanskroun-a-lety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší systém třídění odpadů mají Jihlava, Lanškroun a Lety

15.6.2017 09:30 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Obce jsou hodnoceny podle výsledků v nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je tříděný sběr využitelných odpadů. Do soutěže jsou automaticky zahrnuty všechny obce, které jsou členy systému Eko-kom. Nejlepší systém sběru a třídění komunálního odpadu v ČR měla v roce 2016 Jihlava. / ilustrační foto
Obce jsou hodnoceny podle výsledků v nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je tříděný sběr využitelných odpadů. Do soutěže jsou automaticky zahrnuty všechny obce, které jsou členy systému Eko-kom. Nejlepší systém sběru a třídění komunálního odpadu v ČR měla v roce 2016 Jihlava. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejlepší systém sběru a třídění komunálního odpadu v ČR měla v roce 2016 Jihlava. Zvítězila ve 13. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici, jejíž výsledky byly vyhlášeny v Hradci Králové na konferenci Odpady a obce 2017. Na druhém místě skončil Lanškroun na Orlickoústecku, třetí byla obec Lety z okresu Praha - západ, sdělili dnes ČTK organizátoři soutěže. Do soutěže pořádané společností Eko-kom, která v Česku organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů, bylo zapojeno přes 6100 měst a obcí.
 

Obce jsou hodnoceny podle výsledků v nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je tříděný sběr využitelných odpadů. Do soutěže jsou automaticky zahrnuty všechny obce, které jsou členy systému Eko-kom.

Vedle oceněných se do finálového kola dále probojovaly Jablonec nad Jizerou, Jaroměř, Olomouc, Opava, Rychnov nad Kněžnou, Šternberk, Uherské Hradiště, Velké Meziříčí, Zábřeh, Čejkovice, Ořech a Putim.

Loni podle údajů společnosti Eko-kom každý občan ČR vytřídil v průměru 44,8 kilogramu papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. V porovnání s rokem 2015 to bylo o 2,5 kilogramu více. Množství vytříděných odpadů rok od roku stoupá a pravidelně třídí odpad 72 procent obyvatel.

Podle posledního srovnání Eurostatu je Česko v celkové míře recyklace obalových odpadů na druhém místě za Belgií. Třetí příčku mají Češi v procentu recyklace plastových obalů a pátou v recyklaci papíru.

Zvyšuje se i množství sběrných míst. Přístup ke kontejnerům na tříděný odpad mají obyvatelé na 99 procentech území a v roce 2016 mohli využít více než 307.000 nádob.

Eko-kom má v Česku monopol na třídění a recyklace obalů. Jeho služby loni využívalo 20.586 firem dodávajících na český trh balené zboží. Kromě toho firma zajišťuje sběrná místa na tříděný odpad pro 6114 obcí. Někteří odborníci kritizovali monopolní postavení firmy. Ministerstvo životního prostředí v roce 2015 zamítlo žádost o autorizaci společnosti Interseroh, která chtěla firmě konkurovat. Údajně neposkytla dostatečné záruky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist