https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-papirove-formy-na-muffiny-obsahuji-nebezpecne-latky-varuje-arnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé papírové formy na muffiny obsahují nebezpečné látky, varuje Arnika

13.11.2012 16:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Papírová formička na muffin
Papírová formička na muffin
Voňavý čerstvý nadýchaný muffin může škodit zdraví. Tedy pokud kuchař vsadí na jednorázové formičky, které obsahují nebezpečné látky. Tvrdí to sdružení Arnika, které si nechalo otestovat běžné pomůcky, které při pečení používají české rodiny. Z devíti formiček na muffiny neprošlo pět vzorků.
 

Organizace nechala zkontrolovat celkem dvacet různých výrobků pro snadnější pečení: jedenáct vzorku pečicích papírů a devět vzorků papírových košíčků na muffiny. Test provedla laboratoř Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). „Zatímco pečicí papíry vyšly z tohoto testu dobře, zakousnout se do čerstvého muffinu může být problém,“ říká Jitka Straková ze sdružení Arnika.

Podle výzkumu totiž některé papírové nádobky obsahují takzvané polyfluorované surfaktanty (PFS). Problematické látky zjistila laboratoř VŠCHT v nadpoloviční většině muffinových košíčků, v pěti z devíti vzorků. Arnika pomůcky nakoupila v Praze v běžné obchodní síti.

Podle Arniky zmíněné chemikálie usnadňují pečení, protože odpuzují vodu i olej a jsou tepelně velmi stabilní. Také proto se na ně nelepí těsto při pečení. Používají se ale i v krabicích na pizzu nebo v sáčcích na popcorn do mikrovlnky.

Zároveň se jedná o látky, jež představují potenciální riziko pro lidské zdraví. „Jsou totiž v přímém styku s jídlem a problém je, že se do něj podle nejnovějších studií mohou uvolňovat,“ říká Straková. Podle ní jsou některé polyfluorované surfaktanty spojovány s poruchami hormonální rovnováhy nebo negativním vlivem na vývoj organismu.

Podle Arniky by lidé měli dát přednost klasickým plechovým formičkám na muffiny, které je možno opakovaně použít. Ty jsou nejen bezpečnější alternativu vzhledem ke zdraví, ale omezí se zbytečná produkce odpadů, říká sdružení.

Ve srovnání se zahraničím nevychází domácí průzkum nijak dobře. Při zkoumání 71 vzorků z celého světa byly problematické látky obsaženy jen ve dvou pečicích papírech a čtyřech muffinových košíčcích, tvrdí Arnika.

Výskyt PFS látek sleduje také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v potravinách a v materiálech, které s potravinami přichází do kontaktu. Cílem je zejména zjistit, jak moc jsou lidé těmto látkám vystaveni.

Název výrobku Výrobce Cena
Košíčky Profissimo DM drogerie markt, Karlshruhe, Německo 25,00 Kč
Košíčky Ekoz - větší růžové není uveden 55,00 Kč
Košíčky Ekoz - menší s muchomůrkami není uveden 55,00 Kč
Košíčky Party Wimex s.r.o., Boumovská 72, Náchod 11,00 Kč
Košíčky - Goba Goba, s.r.o., U Vápenice 185, Beroun 4 25,00 Kč


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

lb

lucie balasova

2.8.2019 21:40
Já teda na muffinky používám pouze ocelovou formu. Mám ji už x let a stále jsem nejvíce spokojená.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist