https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-skodliviny-v-kuchyni-muze-vareni-na-plynu-je-potreba-dobre-vetrat
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za škodliviny v kuchyni může vaření na plynu. Je potřeba dobře větrat

19.6.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jestli pak dobře větrá?
Jestli pak dobře větrá?
Vědci změřili kvalitu vzduchu ve třech obytných budovách, ve kterých se používá k vaření elektrický, nebo plynový vařič. A výsledky porovnali s kvalitou vzduchu, kterou naměřili venku. Ukázalo se, že venku je úroveň NO2 třikrát nižší než v kuchyni, kde se vaří na plynovém vařiči. Situaci zhoršuje i to, že si lidé pořizují dobře těsnící okna, ale zapomínají větrat.
 

„Devadesát procent našeho času strávíme ve vnitřním prostředí. Při tom se snažíme udržet ve svých domovech udržet teplo a pocit bezpečí. Málokdy nás ale napadne pomyslet na znečištění, které doma dýcháme,“ říká Vida Sharifiová z britské University of Sheffield, která výzkum vedla.

„Vytápění a vaření je sice jen jednou ze složek znečištění vnitřního vzduchu, ale je to jedna z těch nejvýraznějších,“ dodává Sharifiová. Lidé si navíc pořizují dobře těsnící okna, aby zabránili úniku drahého tepla. Tím se ale zároveň vystavují vyššímu znečištění vnitřního vzduchu.

Studie britských vědců porovnávala dům na venkově s dvěma byty, jeden z nich byl v historickém centru Shefieldu, druhý pak v městské části vedle rušné silnice. Dům na venkově byl vybavený elektrickou varnou deskou, oba městské byty používaly k vaření plynové sporáky. Vzorky vzduchu pak byly odebrány jak uvnitř kuchyní, tak venku. Měření trvalo po čtyři týdny.

Výzkumníci se zaměřili na znečišťující látky, o kterých je známo, že mají negativní dopad na zdraví, zejména pak na starší lidi a osoby s dýchacími nebo kardiovaskulární problémy: oxid uhelnatý (CO), oxid dusičitý (NO2), těkavé organické látky (VOC) a pevné částice PM2,5.

Průměrná koncentrace malých pevných látek naměřená v kuchyních obou městských bytů převyšovala maximální povolený limit pro vnější prostředí.

„Pozornost se věnuje hlavně kvalitě vzduchu ve vnějším prostředí, ale většinu svého času strávíme v budovách,“ říká k tomu Sharifiová. Podle ní je proto potřeba se na znečištění vnitřního vzduchu více zaměřit. „Máme velmi málo dat o tom, jaké emise produkují nejrůznější domácí spotřebiče. A není vůbec stanoveno, co je přípustná míra znečištění vnitřního prostředí,“ dodává.

V roce 2009 provedla česká organizace EkoWATT výzkum kvality života v bytech s dobře těsnícími okny. Ukázalo se, že zatímco starými, netěsnícími okny unikalo drahocenné teplo, také se díky nim přirozeně obměňoval vnitřní vzduch. „Díky netěsnostem ve starých oknech se mohlo vyměnit až 18 m3 vzduchu za hodinu. Nová okna jsou zpravidla naprosto těsná a nepropustí nic,“ říká Jiří Beranovský z EkoWATTu. Co z toho plyne? V bytě s dobře těsnícími okny se hromadí vzdušná vlhkost a CO2 a je v nich doslova vydýchaný vzduch.

Řešení je přitom jednoduché: je potřeba větrat. V zimě tak, aby se vyměnil vzduch, ale nedošlo k zbytečnému vychlazení bytu. Tedy větrat krátce a intenzivně, ideálně krátkým průvanem. Více informací se dočtete ve zprávě V bytě s kvalitními okny se musí větrat.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist