https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemoci-zpusobene-no2-si-v-nemecku-vyzadaji-tisice-mrtvych-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemoci způsobené NO2 si v Německu vyžádají tisíce mrtvých ročně

9.3.2018 02:50 | BERLÍN (ČTK)
Dopady znečištění ovzduší jsou podle studie velmi široké. Oxid dusičitý je zodpovědný i za osm procent všech onemocnění cukrovkou 2. typu (437.000 případů za rok 2014) a 14 procent onemocnění astmatem (439.000 případů). Navíc vědci vycházejí z toho, že NO2 je pravděpodobně škodlivý i v poměrně malých koncentracích. / Ilustrační foto
Dopady znečištění ovzduší jsou podle studie velmi široké. Oxid dusičitý je zodpovědný i za osm procent všech onemocnění cukrovkou 2. typu (437.000 případů za rok 2014) a 14 procent onemocnění astmatem (439.000 případů). Navíc vědci vycházejí z toho, že NO2 je pravděpodobně škodlivý i v poměrně malých koncentracích. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik tisíc lidí ročně zemře v Německu předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu způsobené oxidem dusičitým (NO2), nejméně statisíce lidí kvůli němu onemocní. Vyplývá to ze studie, kterou včera v Berlíně představil Spolkový úřad pro životní prostředí. Kvůli překračování maximálních hodnot NO2 čekají některá německá města zákazy jízdy starších dieselových aut.
 

Za rok 2014 bylo vlivu oxidu dusičitého možné přičíst kolem 6000 předčasných úmrtí na nemoci srdce a krevního oběhu. Lidé, kteří předčasně zemřeli, přišli podle analýzy dohromady o téměř 50.000 let života. Ještě v roce 2008 bylo předčasných úmrtí kolem 8160, tendence je tak v posledních letech klesající, což souvisí s klesajícími koncentracemi NO2.

"Jde to dolů, ale na řadě míst to zdaleka nestačí, aby se dodržovaly maximální hodnoty," řekla dnes šéfka Spolkového úřadu pro životní prostředí Maria Krautzbergerová. Narážela tak na to, že ve zhruba sedmi desítkách měst stále není dodržován limit 40 mikrogramů na metr krychlový v ročním průměru.

Spolkový správní soud v Lipsku kvůli tomu koncem února rozhodl, že německá města mají možnost zakázat jízdu naftových vozů, aby ochránila své ovzduší. Právě diesely jsou totiž zodpovědné za většinu znečištění NO2 ve městech. Konkrétní rozsudek se týkal Düsseldorfu a Stuttgartu, se zákazy už ale počítá Hamburk a uvažuje o nich i Mnichov nebo Berlín.

Dopady znečištění ovzduší jsou podle studie velmi široké. Oxid dusičitý je zodpovědný i za osm procent všech onemocnění cukrovkou 2. typu (437.000 případů za rok 2014) a 14 procent onemocnění astmatem (439.000 případů). Navíc vědci vycházejí z toho, že NO2 je pravděpodobně škodlivý i v poměrně malých koncentracích.

Výzkumníci, podle nichž jsou jejich odhady velmi konzervativní, zároveň zdůrazňují, že velmi negativní dopady na zdraví má také třeba drobný polétavý prach, jemuž jen za rok 2014 přičítají 41.000 předčasných úmrtí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist