https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-zadaji-ridice-aby-se-vyhnuli-migrujicim-zabam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody žádají řidiče, aby se vyhnuli migrujícím žábám

1.4.2016 13:58 | PRAHA (ČTK)
Pod koly aut každoročně několik tisíc žab různých druhů
Pod koly aut každoročně několik tisíc žab různých druhů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody ze záchranných stanic živočichů apelují na řidiče, aby se snažili na silnicích v Česku vyhnout migrujícím žábám. Při teplotách mezi deseti až 20 stupni lze očekávat, že tah obojživelníků, kam patří také mloci a čolci, dosáhne velmi brzy největší intenzity nebo už probíhá, řekl předseda Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) z Rokycan Pavel Moulis. Podle něj hyne pod koly aut každoročně několik tisíc žab různých druhů.
 

ČSOP vyhlásil Akci žába a snaží se zmapovat všechna nebezpečná místa na silnicích, kde hyne velké množství obojživelníků, a bude o nich informovat veřejnost i státní správu. "Do budoucna je cílem o tyto úseky s pomocí veřejnosti pečovat a obojživelníky přes ně přenášet nebo zde budovat síť podchodů," řekl Moulis. V ČR je zatím evidováno přes 300 podobných úseků, nebezpečných míst je podle Moulise ale určitě více. Do akce se může zapojit každý na webu www.csop.cz/akcezaba.

Ze všech obojživelníků jsou právě žáby nejvíce postiženy civilizačními vlivy. V posledních letech se snižuje jejich počet i druhové zastoupení, postupně totiž mizí malé vodní plochy a tůňky v polích a lesích jsou často silně znečištěné černými skládkami.

Jarní migrace žab k místům rozmnožování je pro tyto obojživelníky největším nebezpečím, neboť probíhá v poměrně krátkém čase a velmi masově. Pokud ztráty převýší 25 procent, není populace už schopná se s tím vyrovnat a dochází k úbytku. Lidé mohou na obojživelníky putující přes vozovku upozornit ochránce přírody nebo jedince přes ni přenášet. "Tímto opatřením, které je velice náročné na čas, lze zachránit až 90 procent populace," uvedl Moulis. Dále lze budovat záchytné ploty s padajícími pastmi na odchyt jedinců.

Dalším problémem snižujícím počty žab je čištění vodních nádrží v obcích v době, kdy v nich vzniká nový život. "Rádi bychom tedy apelovali na obce a hasiče, aby to udělali co nejdříve po zimě," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

2.4.2016 12:55
Největší problém je asi regulace všech toků, a bezpochyby i trvalá snaha budovat všude kanalizací, a tím i rychle stahovat vodu, která by jinak v krajině vytvořila přirozené hnízdiště žabiček. Pamatuji z dětství za vesnicí ty malé bažinky o průměru několika metru a žili tam nejen žabičky ale spousty dalších "vodníků", i mloci, lítali tam vážky apod. A dařilo se jim úžasně i bez těch drahých vesnických čističek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist