https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odhady-solarnich-megawatt-energetici-strasili-nevladky-se-temer-trefily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odhady solárních megawatt - energetici strašili, nevládky se téměř trefily

6.1.2011 16:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kolik bude solárních panelů na konci roku 2010? To byla otázka která zaměstnávala po celý podzim energetiky, nevládní organizace, politiky i média.
Kolik bude solárních panelů na konci roku 2010? To byla otázka která zaměstnávala po celý podzim energetiky, nevládní organizace, politiky i média.
V létě loňského roku se zvedla vlna paniky, o kolik se zvýší ceny elektřiny v důsledku fotovoltaického boomu. Klíčová neznámá byl počet solárních panelů, které budou ke konci roku v provozu. S čísly se žonglovalo hodně a nejrůznější odhady se značně lišily, od velmi nadsazených čísel energetiků až po lehce podhodnocené odhady nevládních organizací.
 

V červenci zveřejnilo České sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) v prognózu, podle které mohl být na konci roku instalovaný výkon až 2495 MW. Organizace ČSRES sdružuje distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE a také přenosovou společnost ČEPS.

Nevládní organizace byly ve svých prognózách podstatně střízlivější. Podle jejich zářijového odhadu se měl výkon dostat maximálně na úroveň 1500 megawatt. Energetický regulační úřadu (ERÚ) nedávno zveřejnil údaj skutečného instalovaného výkonu. K 29. prosinci bylo spuštěno 1650 MW ve fotovoltaice.

Podle Hnutí Duha to ukazuje, že energetici v létě české domácnosti i politiky alarmovali dramaticky nadsazenou předpovědí. „Konečně máme možnost porovnat předpovědi se skutečností. Potvrdilo se, že ČEZ mystifikoval. Své prognózy nafoukl, aby vyvolal poprask, strach a paniku,“ říká Martin Sedlák z Hnutí DUHA. Podle Sedláka by bylo smysluplnější, kdyby v srpnu energetici přišli s realistickými čísly a namísto kampaně proti čisté energetice se soustředili na konkrétní, praktické řešení.

Nevládní organizace se v tiskové zprávě pochválily, že jejich odhad byl daleko blíže pravdě. „Naše prognóza byla téměř přesná – liší se o pouhých 10 procent,“ říká tisková zpráva.

Hra s čísly ale na podzim provázela obě strany sporu. „Optimistický scénář odhadu připojených solárních elektráren na konci roku 2010 je 1400 až 1500 MW, pesimistický 1800 MW,“ řekl v září 2010 Ekolistu.cz Martin Schreier z ČEZ Obnovitelné zdroje. V říjnu v textu pro Ekolist.cz ovšem hovořil již o odhadu na horní hranici, tedy 1800 MW. Na druhou stranu Edvard Sequens ze sdružení Calla tvrdil, že instalované fotovoltaické panely by měly dosáhnout výkonu maximálně 1500 MW, což považoval dokonce za nadhodnocené, spíše se klonil k objemu 1200 MW. Ke stejnému číslu se v říjnu klonil i Bronislav Bechník z Czech RE Agency.

V každém případě bylo během podzimu připojeno obrovské množství solárních elektráren. Podle čísel ERÚ narostl instalovaný výkon o téměř 1 000 MW, ze 693 MW instalovaných k prvnímu září na 1650 MW na konci prosince.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist