https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-mohou-oslavit-den-zeme-behem-nebo-navstivit-spalovnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané mohou oslavit Den Země během nebo navštívit spalovnu

14.4.2017 08:00 | PRAHA (ČTK)
Den Země se poprvé uskutečnil v USA v roce 1970. Do kampaně se zapojily miliony lidí, kteří chtěli upozornit na potřebu zvýšení energetické účinnosti, hledání obnovitelných zdrojů energie či recyklaci odpadů. V České republice se Den Země slaví od roku 1990. Se Dnem Země je spojován i John McConnell, který navrhl vlajku Země.
Den Země se poprvé uskutečnil v USA v roce 1970. Do kampaně se zapojily miliony lidí, kteří chtěli upozornit na potřebu zvýšení energetické účinnosti, hledání obnovitelných zdrojů energie či recyklaci odpadů. V České republice se Den Země slaví od roku 1990. Se Dnem Země je spojován i John McConnell, který navrhl vlajku Země.
Licence | Volné dílo (public domain)
Pražané mohou oslavit příští sobotu Den Země charitativním během, naučnými programy a soutěžemi pro děti v parcích, ale i návštěvou ve spalovně odpadu, kde Pražské služby připravily den otevřených dveří. Vlastní programy připravily různé spolky i některé městské částí. Den země se slaví 22. dubna od roku 1970. Tradice vznikala v USA, Česko se přidalo po sametové revoluci.
 

Pražské služby zvou veřejnost na den otevřených dveří do malešické spalovny. Součástí bude také doprovodný program, pro děti: skákací hrady, minizoo, dětská autoškola nebo malování na obličej, pro dospělé pak offroadový polygon nebo exhibice na kole cyklotrialisty Martina Šimůnka.

Hlavní město pořádá v tento den informační kampaň Praha a odpady. Stánky, výstavu techniky pro svážení odpadu a soutěže a hry pro děti přichystá v oboře Hvězda, Letenských sadech a Riegrových sadech.

Charitativní běh s názvem Běžte do háje pořádá dopoledne spolek Vědomý dotek v Čimickém háji v Praze 8. Z výtěžku chce financovat vybudování a údržbu naučné stezky. Dospělí vyrazí na pětikilometrovou trasu, děti ji mají dlouhou jeden kilometr a mají na ní tři úkoly skřítka Čimíska.

Už v pátek 21. dubna oslaví Den Země Praha 4. V parku Na Pankráci bude pro návštěvníky nachystaná ukázka výcviku koní a hlídkové služby městské policie, ukázky sokolnictví nebo techniky Pražských služeb. Připravené budou také různé hry a soutěže.

Program na téma Divy světa bude v Malešickém parku. Kromě her a soutěží pro děti jsou připravené také projížďky na huculských koních a ukázkami zvířat ze záchranné stanice. Praha 6 chystá zábavně-naučné odpoledne Na Vypichu. Součástí bude křest jednoho ze zvířecích pacientů záchranné stanice a od 16:30 koncert Adama Mišíka.

Praha 12 připravila odpolední program ve viničním domku v Chuchelké ulici. Láká na ochutnávky pokrmů z různých koutů světa, rukodělné dílny, ale i taneční, pěvecká a divadelní představení.

Hned několik Dní Země chystá Praha 14, první začínají již v úterý 18. dubna. Připravené jsou úklidové akce, ukázky zvířat, ale i dílny a přednášky. Hlavní část programu se odehraje 25. dubna u stanice metra Rajská zahrada. Součástí budou i vystoupení dětí z mateřských a základní škol, hry a soutěže.

Den Země se poprvé uskutečnil v USA v roce 1970. Do kampaně se zapojily miliony lidí, kteří chtěli upozornit na potřebu zvýšení energetické účinnosti, hledání obnovitelných zdrojů energie či recyklaci odpadů. V České republice lidé poprvé slavili Den Země v roce 1990.

Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969, kdy si americký senátor Gaylord Nelson udělal výlet do Santa Barbary, kde uviděl velkou ropnou skvrnu. Po návratu do Washingtonu navrhl zavést národní svátek oslavující Zemi. Se Dnem Země je spojován i John McConnell, který představil stejnou myšlenku na jednání Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) o životním prostředí. Ve stejném roce navrhl vlajku Země.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist