https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-desertifikace-se-stava-globalni-hrozbou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Desertifikace se stává globální hrozbou

20.6.2005 12:02 | PRAHA/OSLO (EcoMonitor)
V příštích desetiletích připraví rozšiřující se pouště miliony lidí o domov a prašné bouře budou poškozovat zdraví lidem i za oceánem, napsala agentura Reuters s odvoláním na vědeckou zprávu vydanou minulý čtvrtek. "Desertifikace se stane problémem ohrožujícím každého," řekl Zafar Adeel z univerzity OSN a vedoucí autor vědecké zprávy, na níž pracovalo 1360 vědců 95 národů.
 

Poušt v okolí města Moab ve státě Utah.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist
V suchých oblastech náchylných k desertifikaci - od severní Afriky po centrální Asii - žijí dvě miliardy lidí. Bouře, která zvedne prach ze Sahary, může například způsobit respirační potíže lidem až v Severní Americe. K desertifikaci vede nadměrná pastva a intenzivní zemědělství, rostoucí lidská populace a špatné zavlažování. Odhadem již bylo poškozeno 10-20 procent suchých oblastí, reprodukuje vědeckou zprávu agentura Reuters. Globální oteplování s očekávaným vyšším výskytem povodní, suchých období a vln veder pravděpodobně problém ještě zhorší.

"Desertifikace narůstající po celém světě donutí miliony chudých hledat si nový domov a živobytí," píše se ve zprávě. Dále se zde uvádí, že 41 procent veškeré světové půdy náleží mezi suché oblasti, včetně většiny Austrálie, západní části Severní Ameriky a značné části And v Jižní Americe. Desertifikace s sebou přinese zdravotní problémy způsobené prachem, snížení výnosu zemědělství a chudobu. S rozšiřováním pouští přicházejí prašné bouře, které mohou způsobit nemoci - horečku, kašel, záněty očí.

Prach z pouště Gobi v Mongolsku může poškozovat zdraví až v Japonsku a na Havaji. Vědci odhadují, že každoročně se do atmosféry dostanou miliardy tun prachu ze Sahary. Prachové částice mohou rovněž přenášet bakterie a plísně. Podle jiné vědecké zprávy mikroorganismy přenesené na prachových částicích ze Sahary poškodily korálové útesy v Karibiku. Prachové bouře z Afriky mohou poškodit růstovou schopnost rostlin na Floridě zastíněním slunečního záření. Africký prach však také může nést živiny a mohl by pomoci přežít amazonským pralesům.

Ve zprávě se dále píše, že by lidem v suchých oblastech mělo pomoci šetrnější zemědělská produkce, lepší způsob zavlažování a obživa v jiných sektorech než v zemědělství. Každopádně je jednodušší desertifikaci předcházet, než jí čelit.

Podle článku Alistera Doylea z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 17. 6. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist