https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropne-palivo-by-melo-byt-z-vratimova-odstraneno-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropné palivo by mělo být z Vratimova odstraněno příští rok

1.8.2017 12:40 | VRATIMOV (ČTK)
Zhruba 7000 tun paliva, které bylo vyrobeno z ropných kalů po chemičce Ostramo (na obrázku) a je už šest let uskladněno v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy, by mělo být odstraněno do poloviny roku 2018.
Zhruba 7000 tun paliva, které bylo vyrobeno z ropných kalů po chemičce Ostramo (na obrázku) a je už šest let uskladněno v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy, by mělo být odstraněno do poloviny roku 2018.
Foto | Pavel P. / Flickr
Zhruba 7000 tun paliva, které bylo vyrobeno z ropných kalů po chemičce Ostramo a je už šest let uskladněno v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy, by mělo být odstraněno do poloviny roku 2018. Likvidace této ekologické zátěže bude stát 40 milionů korun. Novinářům to řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v pátek Vondrákovi předal rozhodnutí o poskytnutí dotace na odstranění materiálu ve výši 32 milionů korun.
 

"Jsem rád, že se nám podařilo v čase kratším než půl roku zajistit likvidaci této skládky, která otravuje životní prostředí ve Vratimově," řekl Vondrák. Připomněl, že odstranění navezeného materiálu se šest let řeší prostřednictvím různých žalob a trestních oznámení. "Předpokládáme, že do konce roku vysoutěžíme realizátora té zakázky, a následně předpokládáme, že do poloviny roku 2018 se to odstraní a dalších deset měsíců se to bude celé spalovat," řekl hejtman.

Ministr vyjádřil politování nad tím, že se podobná aktivita jako posledního půl roku nevyvíjela dřív. "My jsme se k tomu dostali vlastně až v rámci našeho programu, který jsme speciálně pro tyto případy vypsali," řekl Brabec.

Palivo do Vratimova v letech 2010 a 2011 navezly soukromé firmy. Uskladněno tam je zřejmě nelegálně, navíc se dosud nepodařilo určit, komu vlastně patří. Na vytěžení kalů z lagun se podílelo několik firem, k palivu vyrobenému z nebezpečných odpadů se ale žádná nehlásí.

Kraj podal trestní oznámení a hejtman řekl, že doufá, že se podaří najít viníka, který je za navezení kalů do Vratimova zodpovědný. "Podmínkou toho našeho programu vždycky je, že ten, kdo dostává dotaci, v tomto případě krajský úřad, bude pokračovat ve vymáhání (náhrady za způsobenou škodu). Tady je to složité majetkově, vztahově, protože to byly různé subjekty, které to dovezly," řekl ministr Brabec.

Pokud se po viníkovi podaří nějaké peníze vymoci, budou rozděleny ve stejném poměru, jak je sanace financována: 80 procent získané částky by se vrátilo státu a 20 procent kraji. Podle ministra ale bývá v podobných případech obtížné dohledat viníka, na kterém se dá něco vymoci. "Máme v České republice stovky případů, kdy různí bílí koně, firmy, které účelově něco navezly, buď možná s dobrým úmyslem se toho zbavit, a v řadě případů bez toho dobrého úmyslu. Pak zkrachovaly, ti lidi jsou v zahraničí, nebo jsou mrtví a nikdo už nikdy od nich nic nedostane," dodal Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist