https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusky-zavod-priznal-zpracovavani-izotopu-ktery-unikl-do-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruský závod přiznal zpracovávání izotopu, který unikl do ovzduší

13.12.2017 15:03 | PRAHA (ČTK)
Ruský závod na zpracování radioaktivních materiálů na Jižním Urale, který je podezřelý z odpovědnosti za říjnový únik izotopu ruthenia do ovzduší, přiznal, že látku zpracovává. Informovala o tom dnes agentura AP, přičemž poukázala na to, že činitelé zařízení Majak to ale doposud popírali.
 

Už v době incidentu ruská odbočka Greenpeace napsala, že příčinou mohla být havárie v tomto jaderném zařízení, které se nachází ve městě Ozjorsk nedaleko Čeljabinska. Továrna vyrábí komponenty ruských jaderných zbraní a zabývá se regenerací vyhořelého jaderného paliva.

Poradce generálního ředitele závodu Jurij Mokrov řekl, že Majak ruthenium 106 zpracovává na rutinní bázi. Tvrdil ale, že je zcela nemožné, aby továrna byla zdrojem emisí, jejichž oblak se objevil i nad velkou částí Evropy.

Rutinní je i zatajování jaderných nehod ruskými úřady. Právě zpracovatelský závod Majak stojí za neštěstím, které je v současnosti považováno za třetí nejzávažnější po haváriích v ukrajinském Černobylu a japonské Fukušimě.

V září 1957 vybuchla podzemní nádrž s vysoce radioaktivním odpadem. Únik radioaktivity do ovzduší tehdy kontaminoval plochu více než 1000 kilometrů čtverečních (jako dvě Prahy) a podle odhadů zasáhl statisíce lidí. Událost byla dlouho utajována, Moskva ji oficiálně přiznala a nahlásila Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) až v roce 1989.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist