https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/siouxove-se-opet-snazi-zablokovat-vystavbu-ropovodu-dakota-access
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Siouxové se opět snaží zablokovat výstavbu ropovodu Dakota Access

10.2.2017 01:15 | CANNON BALL (ČTK)
Developer projektu včera potvrdil, že práce na dokončení ropovodu už byly obnoveny. Dodal, že ropovod by měl být provozuschopný během tří měsíců.
Developer projektu včera potvrdil, že práce na dokončení ropovodu už byly obnoveny. Dodal, že ropovod by měl být provozuschopný během tří měsíců.
Indiánský kmen Siouxů v americkém státě Severní Dakota se opět snaží právní cestou zablokovat výstavbu ropovodu Dakota Access. Stavbu pozastavila bývalá vláda Baracka Obamy, která se obávala dopadů na životního prostředí. Nový americký prezident Donald Trump ale minulý měsíc vydal pokyn, aby se ve stavbě pokračovalo. Developer projektu včera potvrdil, že práce na dokončení ropovodu už byly obnoveny. Dodal, že ropovod by měl být provozuschopný během tří měsíců.
 

"(Trumpova) administrativa dala najevo naprostou lhostejnost nejen k naší smlouvě a právům na vodu, ale i k celému životnímu prostředí," uvedl ve svém prohlášení kmen, který včera požádal federální soud o zastavení prací na výstavbě.

Ropovod Dakota Access za 3,8 miliardy dolarů (96 miliard Kč) má spojit ropná pole Severní Dakoty s rafineriemi ve státě Illinois. Téměř 1900 kilometrů dlouhý projekt, vedoucí přes čtyři americké státy, je téměř dokončen, zbývá jen úsek, který křižuje zdroje pitné vody zásobující siouxskou rezervaci Standing Rock. Podle Siouxů by ropovod narušil posvátná území, kde jsou pohřbeni jejich předci, a ohrozil by zdroje pitné vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist