https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoly-a-skolky-mohou-zadat-prispevek-na-uly-skalky-ci-kompostery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Školy a školky mohou žádat příspěvek na úly, skalky či kompostéry

5.9.2017 06:30 (ČTK)
Jedna škola či jiná organizace může dostat 50.000 až 500.000 korun, nejvíce ale 85 procent nákladů. Podmínkou je, že musí respektovat zásady pro enviromentální vzdělávání a dodržet metodiku uvedenou na stránkách ministerstva. / ilustrační foto
Jedna škola či jiná organizace může dostat 50.000 až 500.000 korun, nejvíce ale 85 procent nákladů. Podmínkou je, že musí respektovat zásady pro enviromentální vzdělávání a dodržet metodiku uvedenou na stránkách ministerstva. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Základní a mateřské školy včetně lesních mohou ode dneška žádat o dotaci na úpravy svých zahrad, které podpoří vztah dětí k přírodě. Ministerstvo životního prostředí na tyto účely uvolní 50 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Na jeden projekt lze získat až půl milionu korun. O peníze se školy mohou hlásit do ledna 2018. Uvedlo to ministerstvo životního prostředí v dnešní tiskové zprávě.
 

Peníze lze získat například na pěstitelské nebo bylinkové zahrady, na venkovní učebny, názorné přírodní laboratoře i na včelí úly, skalky, jezírka, meteorologické budky či naučné stezky po školním pozemku. "Při dnešním, téměř virtuálním životním stylu našich dětí je třeba přesměrovat je ven, do přírody. Proto nabízíme školám, školkám a ekocentrům nové finanční prostředky tak, aby mohly vybudovat kvalitní technické a didaktické venkovní zázemí pro názornou ekologickou výchovu a motivovaly tak děti k zájmu o přírodu a péči o životní prostředí," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Částka 50 milionů korun je rozdělena na tři díly. Největší z nich, 24 milionů korun, připadne základním školám a příspěvkovým a neziskovým organizacím zaměřeným na ekologickou výchovu. Mateřské školy se mohou ucházet o 20 milionů korun. Zbývajících šest milionů půjde lesním školkám a lesním klubům. Ty mají proti klasickým školám a školkám širší paletu možností, na co peníze použít. "Chceme pomoci těmto zařízením zajistit hygienické, stravovací a odpočinkové zázemí tak, aby naplnily legislativní požadavky pro provoz lesních mateřských škol," dodal Brabec.

Jedna škola či jiná organizace může dostat 50.000 až 500.000 korun, nejvíce ale 85 procent nákladů. Podmínkou je, že musí respektovat zásady pro enviromentální vzdělávání a dodržet metodiku uvedenou na stránkách ministerstva. Peníze na tyto účely půjdou z Národního programu Životní prostředí poprvé. V minulosti byly vypsané dvě podobné výzvy, financované byly ale z evropských peněz. Jak uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman, podpořily 450 projektů částkou 918 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist