https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toxicke-olovo-ohrozuje-v-nigerii-tisice-deti-muze-za-to-tezba-zlata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřToxické olovo ohrožuje v Nigérii tisíce dětí. Může za to těžba zlata

15.2.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na severozápadě Nigérie jsou desítky vesnic zamořené olovem. Podle neziskové organizace Human Rights Watch jde o nejhorší epidemii otravy olovem v moderní historii. Podle oficiálních odhadů během dvou let na otravu olovem zemřelo na čtyři sta dětí, tisíce jich potřebují lékařskou pomoc. Olovo je vysoce toxický kov, který nejvíce ohrožuje právě děti.
 

Zdrojem zamoření je v Nigérii těžba zlata. V její severozápadní části, ve státě Zamfara, se zlato těží v mnoha malých dolech. Půdy jsou zde bohaté nejen na zlato, ale i na olovo. Zlato se těží ručně bez použití sofistikovaných strojů či ochranných prostředků. Důsledkem je epidemie onemocnění dětí způsobená olovem. Dětský organizmus je na otravu těžkým kovem mnohem citlivější než organizmus dospělého člověka.

Zpráva organizace Human Rights Watch uvádí, že děti jsou prachu s obsahem olova vystaveny nejen při zpracovávání rudy v dolech. Olovu jsou vystaveny i doma, kam se dostane na oblečení jejich rodinných příslušníků pracujících v dolech. Ruda se často doma také zpracovává. Dalším zdrojem otravy je jídlo a voda kontaminované olovem. Místní zdravotníci dodávají, že olovo má vliv i na dospělé: v oblasti je velká míra neplodnosti a potratů.

„Zlato mělo Zamfaře přinést prosperitu. Místo toho ale přináší smrt dětí,“ říká Babatunde Olugboji z Human Rights Watch. Olovo je vysoce toxický kov a způsobuje řadu zdravotních potíží, ovlivňuje nervovou soustavu a kognitivní funkce. Toxicita olova je zvláště významná pro dětský organismus. Trvalá expozice dětského organismu i nízkým dávkám olova je příčinou zpomalení jejich duševního vývoje a nepříznivých změn v chování.

Ke konci roku 2011 se místní vláda rozhodla ustavit tým, který se pustil do čištění největší a zároveň nejvíce postižené vesnice Bagega. Odhaduje se, že v ní žijí asi 2000 dětí, které byly olovu vystaveny. Jak uvádí Human Rights Watch, pro vládu bude těžké vyřešit kontaminaci olovem v celém regionu. Organizace proto hledá mezinárodní pomoc.

Fotogalerie dokumentující těžbu zlata v Nigerii (pdf). Video ke shlédnutí zde.


reklama

 
Další informace |
Reportáž televize AlJazeera z roku 2010:


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist