https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/treti-vybuch-a-pozar-v-japonske-jaderne-elektrarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJaponsko: Reaktor je poškozen, radioaktivita stoupá, další únik je pravděpodobný

15.3.2011 09:01 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Situace v Japonsku se dramatizuje: jadernou elektrárnu Fukušima 2 zasáhl další výbuch a japonské úřady připouštějí, že tentokrát byly vůbec poprvé porušeny ochrané vrstvy kolem vlastního reaktoru. Radiace se dostala přímo do ovzduší a podle japonského premiéra Naoto Kana je pravděpodobnost dalších úniků "velmi vysoká".
 

Japonská burza pod vlivem nových událostí poklesla o více než deset procent, vládě se zatím daří zabránit panice, přesto se mnoho lidí, převážně cizinců, zoufale snaží opustit zemi. Nejbližší okolí elektrárny bylo evakuováno, v další zónách kolem jsou obyvatelé vyzýváni, aby zbytečně neopouštěli domy. Zvýšené stupně radiace byly zjištěny i v Tokiu.

Vůbec poprvé také dosáhla radiace v okolí elektrárny hodnot, které mohou být podle odborníků nebezpečné lidskému zdraví. Premiér Naoto Kan nařídil všem lidem, kteří ještě byli v evakuační zóně do 20 kilometrů od elektrárny, aby odešli. Osoby ve vzdálenosti od 20 do 30 kilometrů činitelé vyzvali, aby nevycházely z domů, protože mohou přijít i další úniky radiace. Podle mluvčího japonské vlády Jukia Edana je radioaktivita, která unikla prý především z reaktoru 4, velmi nebezpečná. "Mluvíme tu o úrovních, jež mohou ohrozit lidské zdraví," řekl. Zdůraznil ale, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.

Odkud uniká radiace?

Japonské úřady o dalším vyostření situace informovaly Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (IAEA), tedy především o dalším výbuchu reaktoru č. 2 a také o požáru v budově Fukušima 4. Zde se nachází nádrž, do které se dočasně ukládá vyhořelé palivo. Kvůli požárů se radioaktivní látky šíří přímo do ovzduší.

Úroveň radiace dosahovala v pondělí v noci podle IAEA 400 milisievertů (mSv) za hodinu, což by nemělo představovat žádné významnější nebezpečí. Přesto se ozývají hlasy, že japonské úřady naschvál bagatelizují celou situaci, aby nezpůsobily paniku mezi lidmi.

V jednu ráno středoevropského času poklesla radiace na úroveň 11,9 milisievertů (mSv) za hodinu. O šest hodin později, tedy v sedm ráno ukázaly přístroje úroveň 0,6 mSv za hodinu. Podle IAEA byla dříve naměřená hodnota 400 mSv pouze přechodně zvýšenou koncentrací, která se objevila jen na území jaderné elektrárny.

Podle IAEA dosahuje průměrná úroveň radiace, jaké je člověk běžně během roku vystaven, zhruba 2,4 mSv. Běžný rentgen plic představuje dávku o velikosti 0,1 mSv. Podle české legislativy je hodnota ročního limitu pro pracovníky v jaderných zařízeních 50 mSv za rok, maximálně ale 100 mSv během pěti let. Základní limit pro ostatní obyvatelstvo je stanoven ve výši 1 mSv / rok.

Klíčová otázka tedy zní: co bude dál? Není totiž zcela jasné, co je příčinou zvýšení radiace. První možností je, že souvisí s požárem a dalším únikem radioaktivní páry z okolí reaktoru 4. Horší variantou by bylo, pokud jsou tyto hodnoty příznakem porušení konstrukce reaktoru č. 2. Poté by se dalo očekávat další vyhrocení situace a další úniky, které by nebylo snadné zastavit.

K prvnímu výbuchu došlo v sobotu, k dalšímu v pondělí. V obou případech explodoval vodík, který se uvolňuje při chlazení reaktorů vodou. Technici se snaží chladit reaktory, které v pátek poškodilo zemětřesení a následně vlna cunami vyšší než šest metrů.

Dnešní výbuch u reaktoru 2 nastal kolem 6:20 místního času. Podle provozovatelů zřejmě poškodil tlakovou nádobu reaktoru a uniklo omezené množství radioaktivity. Exploze u reaktoru 4 byla pravděpodobně podobná jako výbuchy vodíku v budovách reaktorů 1 a 3, k nimž došlo dříve.

Ve stěně vnější budovy reaktoru 4 jsou nyní dvě díry o velikosti asi osmi čtverečních metrů. Podle Kjódó je možné, že se v nádrži s vyhořelým palivem v reaktoru 4, kde dnes hořelo, vaří voda, jejíž hladina klesá. Technici uvažují o tom, že by do nádrže za dva až tři dny napustili další vodu. Proč tak neučiní dříve, není podle Reuters zřejmé.

Podle informací IAEA nedošlo k poškození žádného ze čtyř reaktorů elektrárny Fukušima, nicméně agentura dnes odpoledne poprvé připustila, že by na zařízení číslo dvě "mohla být ovlivněna integrita nádoby reaktoru".

Chlazení nefunguje...

V zařízení Fukušima používají takzvané varné reaktory (BWR - boiling water reactor), které využívají vodu jak k chlazení, tak přímo i k výrobě elektřiny na turbíně. K varu vody tedy dochází přímo v tlakové nádobě reaktoru. Elektrárny s těmito reaktory mají jen jeden okruh vody, což znamená na jedné straně vyšší energetickou účinnost, ale také problém s nižší bezpečnosti. Když voda přestane proudit, dojde k jejímu ohřívání a vytváří se více páry, která zvyšuje tlak na stěny reaktorové nádoby.

Podle Roberta Jacobse z Hiroshima Peace Institute bude mít incident v japonské elektrárně velmi negativní vliv na veřejné mínění o jaderné energetice. "Lidé, kteří měli obavy z jaderné energetiky, najednou vidí, jak se jejich obavy naplňují a vidí, jaké nebezpečí v extrémní situaci hrozí," říká Robert Jacobs v rozhovoru pro televize RT. Podle něho bude tento typ reaktoru do budoucna nevyužitelný. "Japonsko teď čeká debata, jaký druh elektráren budeme stavět a kde je budeme umisťovat," odhaduje Jacobs s tím, že veřejné mínění v tomto regionu bude nyní velmi silně proti jaderné energetice.

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že poblíž reaktoru 3 byla naměřena radiace 400krát vyšší, než je roční povolený limit. Část zaměstnanců elektrárny proto již byla evakuována, asi 50 jich tam ale zůstává.

Kjódó také sdělila, že jižně od postižené elektrárny byly naměřeny hodnoty radiace až stokrát vyšší než normálně. Tyto hodnoty prý mohou představovat nebezpečí, pokud by jim lidé byli vystaveni po dlouhou dobu, zdaleka ale nejsou smrtelné.

Francouzská ambasáda v Tokiu vydala ve 2:00 SEČ varování, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli. Během dne vál vítr ze severu, směrem od Fukušimy k Tokiu, později ale Světová meteorologická organizace (WMO) informovala, že větry s radioaktivním materiálem směřují opačným směrem - nad Tichý oceán. Zároveň ale upozornila, že se situace může změnit.

Podle Reuters se nyní zdá, že současná jaderná krize je horší než nehoda americké atomové elektrárny Three Mile Island v roce 1979. Ta dosáhla šestého stupně na sedmibodové škále MAAE pro posuzování poruch a havárií jaderných zařízení. Katastrofa v sovětském Černobylu se jako jediná řadí na sedmý stupeň. K ní má prý situace ve Fukušimě 1 velmi daleko.


reklama

 
red s využitím ČTK
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist