https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trosky-z-japonske-tsunami-s-sebou-do-usa-nesou-nezvane-hosty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trosky z japonské tsunami s sebou do USA nesou nezvané hosty

17.6.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ekolist.cz)
Betonový dok, který do amerického Oregonu připlaval z Japonska.
Betonový dok, který do amerického Oregonu připlaval z Japonska.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jako trosečníci na záchranném kruhu se museli cítit bezobratlí obyvatelé plovoucího betonového doku, jež zakotvil u západoamerického pobřeží. Unášeni mořským proudem Kurošio přežili dlouhou cestu z Japonska Tichým oceánem a začátkem června přistáli na pobřeží amerického Oregonu. Z pohledu tamní přírody ale nejsou trosečníci z Japonska vítanými hosty. Jde totiž o rostlinné a živočišné druhy, které mohou být invazivní a narušit místní ekosystém, zjistila Oregonská státní univerzita.
 

O odpadu unášeném proudy z Japonska k pobřeží USA se v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s možnou radiací či s náklady, které bude stát úklid. Vědci z Hatfieldova mořského výzkumného centra při Oregonské státní univerzitě v otázce radioaktivity uklidňují: „Dok se utrhl dříve, než k havárii došlo.“ Důvod ke klidu je ale jen zdánlivý. Betonová bárka nese na palubě náklad pro domácí faunu a flóru srovnatelně nebezpečný. Druhy, které podle amerických vědců mohou být invazivní.

Při plavbě přes oceán se život na plošině nezastavil. Na metru čtverečním tu podle výzkumníků bylo 5,5 kilogramů biomasy. Prozatím bylo identifikováno mnoho druhů řas, ale také nejrůznějších mořských bezobratlých z řad pláštěnců, hvězdic, ježovek, sasanek, mušlí a kuželnatek. Celkem se jedná o desítky druhů, jejichž domovinou je japonské pobřeží. To, co badatele ale překvapuje nejvíce, je fakt, že tuto dlouhou cestu mohly organismy vůbec přežít.

Pracovníci odstraňují z betonového doku mořské organizmy, aby zabránili jejich rozšíření do prostředí.
Pracovníci odstraňují z betonového doku mořské organizmy, aby zabránili jejich rozšíření do prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Je to naprosto jiné společenstvo, než které se drží na bocích zaoceánských lodí,“ hodnotí druhovou skladbu John Chapman, specialista na invazní ekologii Oregonské státní univerzity. „Většina z těch druhů nemá na našem pobřeží odpovídající protějšky. Zarážející je, jak vydržely cestu Pacifikem, který je na jejich živiny chudý. Mořští bezobratlí dokáží vydržet v zakonzervovaném stádiu po dlouhou dobu. Vypadá to, že oceán byl k volně unášenému ostrovu shovívavý.“

Jessica Millerová, mořská ekoložka z Oregonské státní univerzity, identifikovala jednu z hnědých řas jako Undaria pinnatifida, v Japonsku známou jako „wakame“, rychle se rozrůstající obtížný mořský plevel. Před časem byl její výskyt zaznamenám při pobřeží Kalifornie, a událost s utrženým dokem mnoho napovídá o tom, jak mohou tyto nepříjemné druhy cestovat. „Je to něco, na co si musíme dávat pozor,“ říká Millerová. Podle ní by se mělo velmi obezřetně postupovat, aby nově příchozí nezapustili na americkém pobřeží další kořeny.

Všechen biologický materiál byl z utrženého doku oškrabán, aby se zabránilo případnému rozšíření nezvaných hostů. Je ale poměrně pravděpodobné, že podobných plovoucích objektů, které se dostaly při tsunami do vody poblíž japonského Sendai, bude u amerického pobřeží přibývat. A s nimi i další nové, potenciálně nebezpečné, druhy.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist