https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhynule-kachny-v-prazske-stromovce-ptaci-chripku-nemely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhynulé kachny v pražské Stromovce ptačí chřipku neměly

3.8.2017 23:15 | PRAHA (ČTK)
Na konci července pražští strážníci za pomoci hasičů vylovili desítku mrtvých kachen z rybníku, na břehu byly nalezené tři kachny s vysokými známkami apatie. Na snímku park Stromovka.
Na konci července pražští strážníci za pomoci hasičů vylovili desítku mrtvých kachen z rybníku, na břehu byly nalezené tři kachny s vysokými známkami apatie. Na snímku park Stromovka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
Desítka kachen nalezených u rybníka v pražské Stromovce neuhynula na ptačí chřipku. Informoval o tom Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy. Podle něho je možná otrava botulotoxinem, který produkují bakterie množící se v horku ve stojatých vodách.
 

"Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu skončilo negativním výsledkem - kachny neuhynuly na ptačí chřipku ani Newcastleskou chorobu," řekl Majer po pitvě opeřenců. Obě tyto nemoci se rychle šíří mezi ptactvem a jsou považovány za velmi nebezpečné. "Vzhledem k počasí a předchozím zkušenostem se domníváme, že příčinou úhynu mohla být otrava botulotoxinem množícím se v horku ve stojatých vodách. Jedná se však čistě o hypotézu. Účelem vyšetření bylo ověřit, zda se nejednalo o nebezpečnou nákazu," dodal za veterináře Majer.

Na konci července pražští strážníci za pomoci hasičů vylovili desítku mrtvých kachen z rybníku, na břehu byly nalezené tři kachny s vysokými známkami apatie.

Česko je od letošního 23. června oficiálně bez ptačí chřipky, tehdy uplynuly tři měsíce od likvidace posledního ohniska nákazy.

Od začátku letošního roku bylo na území České republiky postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Virus byl ve stejném období potvrzen také u 52 volně žijících ptáků v celkem 13 krajích. V Česku kvůli chorobě veterináři utratili zhruba 100.000 ptáků.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist