https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unicef-znecistene-ovzdusi-nevratne-poskozuje-detsky-mozek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečistěné ovzduší nevratně poškozuje dětský mozek, varuje UNICEF

7.12.2017 08:02 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce jsou děti ohroženy v jižní Asii, kde 12 milionů z nich žije v oblastech až šestkrát více zamořených, než je bezpečná hladina.
Nejvíce jsou děti ohroženy v jižní Asii, kde 12 milionů z nich žije v oblastech až šestkrát více zamořených, než je bezpečná hladina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ardiles Rante / Greenpeace
Sedmnáct milionů dětí mladších jednoho roku dýchá znečištěný vzduch, což může ohrozit vývoj mozku, varoval Dětský fond OSN (UNICEF). Nejvíce jsou děti ohroženy v jižní Asii, kde 12 milionů z nich žije v oblastech až šestkrát více zamořených, než je bezpečná hladina. Další čtyři miliony takto ohrožených dětí žijí ve východní Asii a v Tichomoří.
 

Dýchání vzduchu znečištěného pevnými částicemi poškozuje podle zprávy UNICEF mozkovou tkáň a oslabuje kognitivní rozvoj. Znečištěné ovzduší souvisí s "verbální i neverbální inteligencí a pamětí, nižšími výsledky v testech, průměrem známek školáků a s dalšími neurologickými poruchami", uvádí zpráva. Následky jsou podle ní celoživotní.

"S rostoucí urbanizací světa bude - bez patřičné ochrany a opatření ke zmírnění znečištění - v budoucích letech ohroženo čím dál více dětí," konstatuje UNICEF. Vyzývá k tomu, aby se více používaly ochranné masky i systémy filtrace vzduchu a děti nevycházely ven, pokud je míra znečištění ovzduší zvýšená.

Minulý měsíc pokryla vrstva smogu indické hlavní město. Místní úřady označily metropoli za jednu velkou "plynovou komoru". Některé školy byly uzavřeny.

V severní Číně znečištění ovzduší podle odhadů zkracuje předpokládanou délku života o tři roky.

Satelitní snímky, jež UNICEF při sestavování údajů použil, ukazují, že problém se začíná projevovat i ve městech na africkém kontinentě.

Zpravodajský server BBC v této souvislosti připomněl studii, v níž vědci vycházeli z dat londýnských nemocnic. Znečištěný vzduch britské metropole se podle nich odrážel na nižší porodní váze, dětské úmrtnosti a pozdějších onemocněních.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

8.12.2017 09:54
Je evidentní, že kam vstoupí technická revoluce je se zdravím problém. I když těmto výstupům moc nevěřím, měl by být tudíž zakázán v rámci zachování veřejného zdraví a práva na zdravé životní prostředí okamžitě provoz všech automobilů,letadel a lodí, zastaveny továrny a provozy s emisemi, zákázány války.....a v česku navíc kouření a zpřísnit kontroly kotlů a komínů a to především v domácnostech.
Odpovědět
sv

8.12.2017 11:42 Reaguje na Milan Milan
To má být sranda, nebo jste úplně zmagořil?
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.12.2017 10:12 Reaguje na
No tak, jistěže je to trošku nadsázka, ale podívejte se například jek se znečištěné ovzduší (správněji kvalita ovzduší) řeší jinde. Minulý měsíc prohlásil ministr ŽV Brabec, že bylo v ČR od roku 2014 vynaloženo cca 85 mld.Kč na ovzduší z toho blablabla na kotlíkové dotace xxx a jedním dechem dodal, že kvalita ovzduší se nezlepšila. Pochopitelně se nemohla ani zlepšit, chytá se kočka za ocas a buzerují se malý kamínkový "domkaři" tvořící sezónně cca 8-12% škodlivin. Ale proč to stálo Brabcovi za proražení ústavy? Nepochopil problém, nebo jej nechce vlastně řešit?? Nebo jenom potřebuje vyčerpat dotace?? Např. letos p. Merkelová vyčlenila na příští období 26 mld. euro ke zkvalitnění ovzduší ve SRN. Do lokálních topenišť téměř nic o dotacích na kotle ani nemluvě. Všechno do rozvoje dopravy, elektromobilů, omezování velkých producentů emisí....ano byla to nadsázka,ironie a trochu smutek nad způsobem jak se v česku přistupuje k problému ovzduší. Co smrdí ve městech? Vystavěli se za přispění dotací zpomalovače dopravy, ve špičkách trvale ucpané miniaturní kruhové objezdy, tranzit přes republiku, na dálnicich statisíce kamionů a všude nekonečné kolony smrdících aut, 860 000 letadel nad republikou každý rok, často hořící sklady a skládky (zpravidla bez naměření uvolněných škodlivých látek???) A stejně se bude řešit neřešit bezpochyby i voda, protože už vyjádření ministra že vodní blahobyt v ČR skončil mně děsí, tuším opět dotace, opět buzerace, opět na konci velká 0. Ale o tom příště.
Odpovědět
sv

10.12.2017 13:43 Reaguje na Milan Milan
A co má politická buzerace a neschopnost společného s technickou revolucí? Dále, s kterého prstu si cucáte to o tom podílu lokálních topenišť a často hořících skladech a skládkách?
Odpovědět
KL

Katka Linke

9.12.2017 09:18
Krásné ráno.
dá se to chápat jako sranda, ale je to krutá realita. Nadmíra naší civilizace nás zabíjí. U nás je to dobré, tady máme skoro jen ta auta, mimo Ostravu, ale v té Číně se nedá skoro ani dýchat.
Odpovědět
sv

9.12.2017 12:52
Blábol. Jestli "nás" něco zabíjí tak nedostatek civilizace. Hlad a nemoci, se kterými si civilizace poradila, jsou mnohem efektivnějším zabijákem než znečištěné ovzduší. Srovnejte si průměrnou délku života v čínských městech na východním pobřeží Číny, kde je sice znečištěné ovzduší ale slušná životní úroveň a dostupná lékařská péče a v čínském vnitrozemí, kde je čisté ovzduší ale lidi žijí z ruky do huby a zabije je banální nemoc nebo zranění nebo neúroda a hlad.
Mimochodem, neexistence civilizace opravdu ale opravdu neznamená automaticky čisté ovzduší. V primitivních oblastech se jako běžná zemědělská technologie používá žďáření, tedy vypalování. Nedokonalé vypalování savany či pralesa k čistotě ovzduší nepřispěje nemluvě o dopadech na faunu a flóru.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.12.2017 15:34 Reaguje na
mýtus čťasného divocha má tuhý kořínek. v našich klimatických podmínkách trávíval ten šťastný divoch polovinu života v smradlavé chatrči v dýmu otevřeného ohně, táhlo mu na záda a na nohy a umíral jako opotřebovaný stařec ve čtyřiceti, utýraný revmatismem a parazity (civilizačními neduhy, tedy typicky cukrovkou nebo autoimunitním onemocněním netrpěl, především proto, že se toho nedožil)
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.12.2017 18:15
No tak. Nic necucám, o podílu lokálních topenišť si stačí projít statistiky měření, včetně údajů krajů a MŽP a podíl LT se trvale snižuje...např. sklad jakýchsi plastů a gum hořel v létě cca 35 km od Prahy, kouř viditelný na desítky km a neměřené škodliviny nic. Po bombardování Sýrie, Iráku, Lýbie ropná pole v černém kouři celé měsíce, a nic, evropský dopravní tranzit přes ČR a trvale kolabující doprava vůbec, no hrůza. Proudění vzduchu přece nezná hranice států....ale končím s touto diskuzí,kdo chce skutečně chránit kvalitu ovzduší, nedělá stádo ani berana, ale kouká, hledá, analyzuje a skládá si informace.....
Odpovědět
sv

16.12.2017 14:06 Reaguje na Milan Milan
... teď se ještě probudit a vytáhnout ruku z nočníku. Dojem, že 25 let staré události nějakým způsobme ovlivňují současné ovzduší v Evropě ničím jiným, nemohlo být způsobeno ničím jiným než alkoholem způsobenou fantasmagorií.
Mimochodem, co vám zabránilo na ty "statistiky" uvést odkaz nebo na ty hořící syrské ropné vrty. To byl fakt vtip dne. :-)
Odpovědět
KL

Katka Linke

10.12.2017 20:42
řeší to celkem dobře uhlíková daň, ale ne politicky stanovená, ale podle LCA výrobků a služeb. Letecká přeprava by zdražila, vlaky zlevnily. Kamiony by šly na koleje. Jen to musíme chtít.
Odpovědět

Jan Škrdla

10.12.2017 22:05 Reaguje na Katka Linke
Taky by se mohlo omezit nesmyslné převážení výrobků, polotovarů a druhotných surovin z místa na místo, často i přes půl planety.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.12.2017 12:59 Reaguje na Jan Škrdla
Nejlépe sociálněinženýrskou regulací
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist