https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bohumine-zahajili-vystavbu-zeleznicniho-terminalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bohumíně zahájili výstavbu železničního terminálu

10.10.2001 19:03 | BOHUMÍN (ČIA)
Položením základního kamene a části širokorozchodné koleje o rozchodu 1520 milimetrů zahájili dnes v Bohumíně představitelé konsorcia tvořeného železnicemi České republiky, Polska, Ruska a Ukrajiny a společností Shiran General Trade AG výstavbu mezinárodního dopravního terminálu. Ten bude sloužit jako překladiště kontejnerové nákladní dopravy z širokorozchodné transsibiřské magistrály doposud končící na území Polska, na standardní evropskou železnici. "Odhadovaný rozpočet stavby je 200 až 300 milionů dolarů. Asi 25 až 30 procent této částky bude hrazeno z vlastních prostředků společnosti Shiran, zbytek bude pokryt z úvěrů od zahraničních bank," uvedl během slavnostního zahájení stavby Zvi Lafer ze společnosti Shiran.
 

Část peněz se investuje v sousedním Polsku, kde se postaví 120 až 140 km dlouhá širokorozchodná železniční trať z Katovic na hranice s Českou republikou. Konsorcium bude investovat také do subterminálu v oblasti Malého Polska ve Slavkově. Polsko tak získá investici ve výši 200 milionů dolarů.

Stavět se bude ve dvou fází. První fáze zahrnuje rampu se dvěma portálovými jeřáby, z nichž každý má kapacitu 30 kontejnerů za hodinu, tedy celkem 500 kontejnerů denně. Celý terminál by měl být dokončen v listopadu 2002 a jeho provoz pak zahájen 2. ledna 2003.

Díky terminálu a zakončení širokorozchodné železnice "hlouběji" v Evropě bude nákladní železniční doprava levnější a rychlejší. Každý rok je totiž loděmi mezi Dálným východem a západní Evropou přepraveno kolem deseti milionů kontejnerů. Cesta z Hamburku do Šanghaje trvá po moři zhruba 28 dnů. Po železnice lze již dnes přepravit náklad z Dálného východu do Evropy za pouhých 15 dní.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist