Romana Šonková: Ukončení nákupu živých kaprů má ve společnosti stále větší podporu
Podle odborné zprávy Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji dochází při prodeji kaprů v živém stavu do rukou zákazníků k zásadnímu zhoršení welfare (životní pohody) ryb.
-
• Při přenášení v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce žaber a kapři se dusí.
-
• V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, jsou kapři vystavení teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku. Navíc chlor, pokud je obsažený ve vodě, jim poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu.
-
• Při následném neodborném usmrcování není kapr v mnoha případech dostatečně omráčen, a neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
-
• Kapři vypuštění zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.
Spoluautor zprávy, rybí etolog z České zemědělské univerzity prof. Ondřej Slavík k tomu říká: „Ryby vnímají bolest podobně jako savci nebo ptáci, a proto je potřeba je chránit před utrpením. Ukončením prodeje živých ryb do rukou zákazníků kapry ušetříme zbytečného stresu a strádání. A protože ryby odchované v zajetí nejsou schopny úspěšně přežít v přírodě, nevypouštějme vánoční kapry ani do volných vod.“
„Pro nás lidi jsou Vánoce svátkem radosti a klidu, ale také časem, kdy se snažíme být velkorysí a laskaví ke svým nejbližším, ale i ke světu kolem. Zkusme být o letošních Vánocích soucitní i vůči kaprům a malou změnou našich zvyků jim pojďme ušetřit velké kapří trápení,“ vyzývá veřejnost Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora, který stojí za kampaní hlavního města Prahy upozorňující na neblahé dopady zvyků spojených s prodejem vánočních kaprů. Lepšímu zacházení s kapry se věnují také například Ostrava či Olomouc prostřednictvím osvětových článků.
„Tím, že si nekoupíte živého kapra domů, o nic nepřijdete a jeho zachráníte před utrpením. Za tu krátkou zábavu to rozhodně nestojí. Děkuji, že nepodporujete zbytečné utrpení zvířat,“ uzavírá herečka Lucie Benešová.
Statistiky:
• Česká republika patří k největším producentům kaprů v Evropské unii. Česko (stejně jako Polsko) vyprodukuje až 25 % kaprů. V roce 2022 se v ČR vylovilo 18 411 tun kaprů. Před Vánoci se prodá kolem 85 % tuzemských ryb prodávaných v ČR. V roce 2023 se vánoční kapři prodávali na 3 000 místech.
• Cílem kampaně CIWF Česko je ukončit prodej ryb v živém stavu (ať už o Vánocích či v průběhu roku). Nekupovat živé ryby doporučuje i Rybářské sdružení ČR, které vydalo své doporučení k nákupu vánočních ryb, v němž mimo jiné vyzývá veřejnost, aby si kupované ryby nechala odborně usmrtit na prodejním místě. Podobně se každoročně vyjadřuje také Státní veterinární správa. Své stanovisko, které následně podpořila i Komora veterinárních lékařů, vydala i Ústřední komise pro ochranu zvířat:„…ÚKOZ důrazně doporučuje, aby ryby určené k následné konzumaci byly při prodeji odborně usmrceny prodejcem či jím k tomu určeným a vyškoleným personálem.“
• Další informace o kampani hl. m. Prahy Vaše tradice, moje trápení najdete na adrese https://praha.eu/vanoce-pro-kapry
• Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (38)
Pavel Jeřábek
17.12.2024 12:27A potom nám dovezou porce zabalené v igelitu, buď chlazené nebo zmrazené.
Takže další odpad a plastový.
Nicméně - máme dobrý pocit, že nic nevidíme.
Jan Bednář
17.12.2024 19:33 Reaguje na Pavel JeřábekJan G
17.12.2024 20:46 Reaguje na Jan BednářViktor Šedivý
21.12.2024 12:32 Reaguje na Jan BednářPřece jen mrchožrouti nejsme.
Karel Ploranský
28.12.2024 14:46 Reaguje na Jan BednářKapra máme prostě rádi (a jíme ho i mimo Vánoce).
Při prodeji u kádě mi ho zabijí. Uměl bych to taky (a po léta jsem to dělal), ale domů se lépe nese zabitý.
Vykuchám si ho a připravím rozhodně raději sám, bez spěchu a pečlivě, než aby se mi v něm vrtal někdo jiný. Nebo abych kupoval nějaký průmyslově zpracovaný balíček.
A vo tom to, pane, je.
Marcela Jezberová
18.12.2024 09:20 Reaguje na Pavel JeřábekMichal Ukropec
18.12.2024 17:54 Reaguje na Pavel JeřábekDalibor Motl
17.12.2024 16:45Tonda Selektoda
17.12.2024 21:34 Reaguje na Dalibor MotlPeter Sládek
17.12.2024 16:52Jan Bednář
17.12.2024 19:35 Reaguje na Peter SládekPeter Sládek
17.12.2024 19:56 Reaguje na Jan Bednářhttps://www.slovenskyrybar.sk/datamagazin/32017/clanky/68_najdokonalejsi_predator_sveta/images/10_3093_bk90xetu61_16549.jpg?t=1734461235
Břetislav Machaček
17.12.2024 18:07na vozech v mokré slámě už ve středověku do Prahy a Vídně. Já když kapra
ulovím, tak ho nezabíjím u vody, ale dovezu ho v navlhčené tašce domů do haltýře na potoce, kde se pak čistí týden i více. Cesta mi trvá až půl
hodiny a ještě se mi nestalo, že by cestou leknul a byl poškozený tak,
že pak uhyne v tom haltýři. Mimochodem týráním může být i přeprava auty
v kádích, kde při brždění ryby narážejí o sebe a stěny kádí. Ono i to
vylovení ryby z vody a fotečka při 35 stupních na slunci není žádný
ideál. Už samotný výlov pomocí keseru a třídícího stolu není ideál,
ale jinak to ani nejde. Jsou druhy, které to nevydrží, ale právě pro tu odolnost při manipulaci se z kapra stala ryba vhodná k přepravě a nebo sádkování, protože čerstvost byla vždy u ryb základem jejich konzumace. Když vidím zachlazené a zamražené půlky se zaskočenou krví asi leklých
a nevykrvených kaprů, tak chápu každého, který požaduje kapra živého
a nikoliv zpracovaného někde mimo jeho oči. No a když si někdo koupí
takovou leklou naporcovanou rybu, tak se nedivím, že mu nechutná a
raději si koupí vepřové, kuřecí a nebo nejí maso vůbec. Dobře mu tak!
Já už svoji praxi měnit nemíním, protože mám rád rybu čerstvou a
správně zabitou a zpracovanou. Má kamarádka si nechala zabít a taky
vykuchat kapra "odborníkem" ve stánku, který mu proříznul žluč
a snažil se ji ho prodat se znečištěnou břišní dutinou od žluči.
Kamarádka ale není hloupá a nechala mu ho, ať si ho sní sám. Pak
si už jinde raději koupila kapra živého a požádala mne o jeho
zabití a naporcování.
Radim Polášek
20.12.2024 10:27 Reaguje na Břetislav MachačekA nebýt té vlastnosti, tak bychom nejspíš tady kapra neměli, protože v antické době by ho Římani nedokázali dovézt z míst jeho přirozeného výskytu, poloostrova Malé asie či snad řek na severu Černého moře až k nám.
Jan Bednář
17.12.2024 19:31Radim Polášek
20.12.2024 10:35 Reaguje na Jan BednářA když pustíte o vánocích kapra do řeky, tak musí v té řece tak 3 - až 5 měsíců vydržet bez potravy, dokud se voda v řece neoteplí tak, že kapr začne hledat a přijímat potravu. A do té doby by měl vydržet jenom s tukovými zásobami, které prakticky nemá. A v neznámém prostředí v řece, kde nemívá zimoviště jako v rybníku, ve kterém přežívá zimu prakticky bez pohybu, ale v závislosti na stavu vody a kdovíčem se musí hýbat a plavat.
Slavomil Vinkler
21.12.2024 20:07 Reaguje na Jan BednářJan G
17.12.2024 20:36Tonda Selektoda
17.12.2024 21:31Konzumace těla každého tvora, ať již se jedná o hmyz, plže, ptáky, ryby, či savce, znamená jejich usmrcení. To si snad tito potrhlí aktivisté myslí, že člověk je býložravec?
Karel Ploranský
28.12.2024 14:53 Reaguje na Tonda SelektodaA tvrdí například, že naši praprapředkové maso nežrali.
Asi nevědí, že šimpanz, náš úplně nejbližší příbuzný, je docela aktivní predátor. Že loví a žere menší opice (a žere dokonce i přemožené šimpanze z jiné tlupy).
Náboženští blouznivci se vždycky od ostatní populace liší nějakou potrhlou "jedinou pravdou". A tohle magoření není nic jiného než forma náboženství.
Emil Bernardy
18.12.2024 14:47Radim Polášek
18.12.2024 19:38Břetislav Machaček
19.12.2024 10:10 Reaguje na Radim Polášekzabít a zpracovat a to dokonce i mezi sportovními rybáři. Před časem se mi jeden svěřil, že přešel na chyť a pusť, protože už nechce vraždit a jíst tak ušlechtilé tvory jakými ryby jsou. Po nějaké době jsem ho i s jeho manželkou potkal v supermarketu a
měli ve vozíku velké balení rybích filetů a uzené šproty. Nedalo
mi to a říkám mu, že to jsou taky ryby a jejich zabití jinými
mu nevadí, tak proč tedy nezabíjí i kapry a jiné naše ryby? Na
to odpověděla jeho žena, že je LÍNÝ je zabít a zpracovat a že
by si dala raději kapra, štiku a nebo candáta, které kdysi hojně
lovil a nosil domů k jídlu. Následně se začali hádat a rači ani
nevím, jak ta hádka dopadla, zda přiznal línost povýšenou na tu
lásku k rybám, kterým odmítá vzít život. Ano línost a taky línost
pak uklidit po takovém zabíjení a zpracování třeba kuchyň v bytě.
Já to dělám doma ve sklepě, kde to až tak nevadí a nejsem líný
udělat to, co generace předků před námi. Dnes je trend nevidět
smrt ani blízkých, kteří umírají sami, nebo s cizími lidmi někde
v nemocnici a natož pak zabít zvíře k jídlu. Nechají to na jiné,
které navíc kritizují za krutost porážky a zacházení se zvířaty
před ní. Hlavně že oni mají "svědomí" čisté, když si to maso už
zpracované kupují v obchodě. My ne, my kupujeme maso v balíčku,
my to zvíře netýrali a nezabili, to udělali druzí ZA NÁS !!!
Jarka O.
19.12.2024 10:55Tonda Selektoda
19.12.2024 20:55 Reaguje na Jarka O.1./ zviditelní tzv. registrovanou charitu „Compassion in World Farming“, se sídlem ve Velké Británii.
2./ některé zákazníky svým článkem přiměje koupit si již mrtvou rybu, z chladícího boxu supermarketu. Tím skrytě škodí podnikání tuzemských rybářů a prodejců živých kaprů.
3./ za zveřejnění svého článku, jistě obdrží i zasloužený honorář.
Petr Šrámek
20.12.2024 20:554 třídy pod savci. ...ptáci, plazi, obojživelníci, ryby. Takže je třeba oprostit se od dojmů a emocí a chovat se podle toho že ryba je studenokrevný živočich s o dost jiným nervovým systémem a tedy vnímáním bolesti než savec. Všichni se k tomu chovají jak k zachraňování koloušků ale ryba je prostě ryba.
Jakou alternativu nám aktivistická společnost nabízí ?????..odchov v bahnitých rybnících absolvují stejně. Vylovení, manipulací, přidušení, dopravníky, pády, nárazy....převoz,... Stejné. Dále sádky- údajné hladovění, další výlov a nakládací manipulace a naposledy namačkaný převoz na místo a to buď na rybí jatka nebo do kádí na ulicích.... Opět úplně stejné. . Jak přesně se ryba zabíjí a co tedy musí absolvovat v místě k tomu určených a pak putuje do supermarketu do pultů a jak se k ní chovají prodejci a lidé když si ji nesou domů si myslím, že se minimálně podobá. Tak o co tedy jde?? O vybuzenou aktivistickou zblblost, kdy každý opět mluví o tom co nedomyslí do konce, studenokrevnou rybu přirovnávají k teplokrevnému savci a je dokonce i možné že ryba přinesená v igelitce domů a puštěná do chlorové vody trpí míň než ta která se zpracuje až do porcí na prodej v marketech. Vždyť ví někdo, do jaké vody se ryba pustí v rybím masokominátu před usmrcením? Není chlorovaná? Pustí se vůbec do vody nebo jen do suchého kontejneru před konečným usmrcením ? Ví někdo jak je tam namačkána - v lepším případě ve vodě, v horším, jak jsem psal na sucho a na jak dlouho?? Ví někdo jak dlouho čeká na smrt a ví někdo jak je zabitá? Není možné že dokonce lekne a pak je teprv zpracována? Proboha o čem se tady pořád bavíme? Takhle aktivisti žvaní do všeho, bez logiky, bez znalosti a pochopení problému. Totální celospolečenská mozková destrukce. Přesto všem přeji krásné Vánoce.
P.s. nejde marketům spíše o to mít kšeft se svojí rybou v pultu a nenechat kšeft cizím obchodníkům vedle jejich marketu? něco na tom asi bude, že?