Romana Šonková: Ukončení nákupu živých kaprů má ve společnosti stále větší podporu
Podle odborné zprávy Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji dochází při prodeji kaprů v živém stavu do rukou zákazníků k zásadnímu zhoršení welfare (životní pohody) ryb.
-
• Při přenášení v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce žaber a kapři se dusí.
-
• V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, jsou kapři vystavení teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku. Navíc chlor, pokud je obsažený ve vodě, jim poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu.
-
• Při následném neodborném usmrcování není kapr v mnoha případech dostatečně omráčen, a neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
-
• Kapři vypuštění zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.
Spoluautor zprávy, rybí etolog z České zemědělské univerzity prof. Ondřej Slavík k tomu říká: „Ryby vnímají bolest podobně jako savci nebo ptáci, a proto je potřeba je chránit před utrpením. Ukončením prodeje živých ryb do rukou zákazníků kapry ušetříme zbytečného stresu a strádání. A protože ryby odchované v zajetí nejsou schopny úspěšně přežít v přírodě, nevypouštějme vánoční kapry ani do volných vod.“
„Pro nás lidi jsou Vánoce svátkem radosti a klidu, ale také časem, kdy se snažíme být velkorysí a laskaví ke svým nejbližším, ale i ke světu kolem. Zkusme být o letošních Vánocích soucitní i vůči kaprům a malou změnou našich zvyků jim pojďme ušetřit velké kapří trápení,“ vyzývá veřejnost Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora, který stojí za kampaní hlavního města Prahy upozorňující na neblahé dopady zvyků spojených s prodejem vánočních kaprů. Lepšímu zacházení s kapry se věnují také například Ostrava či Olomouc prostřednictvím osvětových článků.
„Tím, že si nekoupíte živého kapra domů, o nic nepřijdete a jeho zachráníte před utrpením. Za tu krátkou zábavu to rozhodně nestojí. Děkuji, že nepodporujete zbytečné utrpení zvířat,“ uzavírá herečka Lucie Benešová.
Statistiky:
• Česká republika patří k největším producentům kaprů v Evropské unii. Česko (stejně jako Polsko) vyprodukuje až 25 % kaprů. V roce 2022 se v ČR vylovilo 18 411 tun kaprů. Před Vánoci se prodá kolem 85 % tuzemských ryb prodávaných v ČR. V roce 2023 se vánoční kapři prodávali na 3 000 místech.
• Cílem kampaně CIWF Česko je ukončit prodej ryb v živém stavu (ať už o Vánocích či v průběhu roku). Nekupovat živé ryby doporučuje i Rybářské sdružení ČR, které vydalo své doporučení k nákupu vánočních ryb, v němž mimo jiné vyzývá veřejnost, aby si kupované ryby nechala odborně usmrtit na prodejním místě. Podobně se každoročně vyjadřuje také Státní veterinární správa. Své stanovisko, které následně podpořila i Komora veterinárních lékařů, vydala i Ústřední komise pro ochranu zvířat:„…ÚKOZ důrazně doporučuje, aby ryby určené k následné konzumaci byly při prodeji odborně usmrceny prodejcem či jím k tomu určeným a vyškoleným personálem.“
• Další informace o kampani hl. m. Prahy Vaše tradice, moje trápení najdete na adrese https://praha.eu/vanoce-pro-kapry
• Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.
reklama
Dále čtěte |
Průzkum: Téměř třetina lidí vylévá olej do odpadu, riskují ucpané potrubí
Prostějov zavedl na vánočních trzích vratné kelímky, aby snížil množství odpadu
Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (38)
Pavel Jeřábek
17.12.2024 12:27A potom nám dovezou porce zabalené v igelitu, buď chlazené nebo zmrazené.
Takže další odpad a plastový.
Nicméně - máme dobrý pocit, že nic nevidíme.
Jan Bednář
17.12.2024 19:33 Reaguje na Pavel JeřábekJan G
17.12.2024 20:46 Reaguje na Jan BednářViktor Šedivý
21.12.2024 12:32 Reaguje na Jan BednářPřece jen mrchožrouti nejsme.
Karel Ploranský
28.12.2024 14:46 Reaguje na Jan BednářKapra máme prostě rádi (a jíme ho i mimo Vánoce).
Při prodeji u kádě mi ho zabijí. Uměl bych to taky (a po léta jsem to dělal), ale domů se lépe nese zabitý.
Vykuchám si ho a připravím rozhodně raději sám, bez spěchu a pečlivě, než aby se mi v něm vrtal někdo jiný. Nebo abych kupoval nějaký průmyslově zpracovaný balíček.
A vo tom to, pane, je.
Marcela Jezberová
18.12.2024 09:20 Reaguje na Pavel JeřábekMichal Ukropec
18.12.2024 17:54 Reaguje na Pavel JeřábekDalibor Motl
17.12.2024 16:45Tonda Selektoda
17.12.2024 21:34 Reaguje na Dalibor MotlPeter
17.12.2024 16:52Jan Bednář
17.12.2024 19:35 Reaguje na PeterPeter
17.12.2024 19:56 Reaguje na Jan Bednářhttps://www.slovenskyrybar.sk/datamagazin/32017/clanky/68_najdokonalejsi_predator_sveta/images/10_3093_bk90xetu61_16549.jpg?t=1734461235
Břetislav Machaček
17.12.2024 18:07na vozech v mokré slámě už ve středověku do Prahy a Vídně. Já když kapra
ulovím, tak ho nezabíjím u vody, ale dovezu ho v navlhčené tašce domů do haltýře na potoce, kde se pak čistí týden i více. Cesta mi trvá až půl
hodiny a ještě se mi nestalo, že by cestou leknul a byl poškozený tak,
že pak uhyne v tom haltýři. Mimochodem týráním může být i přeprava auty
v kádích, kde při brždění ryby narážejí o sebe a stěny kádí. Ono i to
vylovení ryby z vody a fotečka při 35 stupních na slunci není žádný
ideál. Už samotný výlov pomocí keseru a třídícího stolu není ideál,
ale jinak to ani nejde. Jsou druhy, které to nevydrží, ale právě pro tu odolnost při manipulaci se z kapra stala ryba vhodná k přepravě a nebo sádkování, protože čerstvost byla vždy u ryb základem jejich konzumace. Když vidím zachlazené a zamražené půlky se zaskočenou krví asi leklých
a nevykrvených kaprů, tak chápu každého, který požaduje kapra živého
a nikoliv zpracovaného někde mimo jeho oči. No a když si někdo koupí
takovou leklou naporcovanou rybu, tak se nedivím, že mu nechutná a
raději si koupí vepřové, kuřecí a nebo nejí maso vůbec. Dobře mu tak!
Já už svoji praxi měnit nemíním, protože mám rád rybu čerstvou a
správně zabitou a zpracovanou. Má kamarádka si nechala zabít a taky
vykuchat kapra "odborníkem" ve stánku, který mu proříznul žluč
a snažil se ji ho prodat se znečištěnou břišní dutinou od žluči.
Kamarádka ale není hloupá a nechala mu ho, ať si ho sní sám. Pak
si už jinde raději koupila kapra živého a požádala mne o jeho
zabití a naporcování.
Radim Polášek
20.12.2024 10:27 Reaguje na Břetislav MachačekA nebýt té vlastnosti, tak bychom nejspíš tady kapra neměli, protože v antické době by ho Římani nedokázali dovézt z míst jeho přirozeného výskytu, poloostrova Malé asie či snad řek na severu Černého moře až k nám.
Jan Bednář
17.12.2024 19:31Radim Polášek
20.12.2024 10:35 Reaguje na Jan BednářA když pustíte o vánocích kapra do řeky, tak musí v té řece tak 3 - až 5 měsíců vydržet bez potravy, dokud se voda v řece neoteplí tak, že kapr začne hledat a přijímat potravu. A do té doby by měl vydržet jenom s tukovými zásobami, které prakticky nemá. A v neznámém prostředí v řece, kde nemívá zimoviště jako v rybníku, ve kterém přežívá zimu prakticky bez pohybu, ale v závislosti na stavu vody a kdovíčem se musí hýbat a plavat.
Slavomil Vinkler
21.12.2024 20:07 Reaguje na Jan BednářJan G
17.12.2024 20:36Tonda Selektoda
17.12.2024 21:31Konzumace těla každého tvora, ať již se jedná o hmyz, plže, ptáky, ryby, či savce, znamená jejich usmrcení. To si snad tito potrhlí aktivisté myslí, že člověk je býložravec?
Karel Ploranský
28.12.2024 14:53 Reaguje na Tonda SelektodaA tvrdí například, že naši praprapředkové maso nežrali.
Asi nevědí, že šimpanz, náš úplně nejbližší příbuzný, je docela aktivní predátor. Že loví a žere menší opice (a žere dokonce i přemožené šimpanze z jiné tlupy).
Náboženští blouznivci se vždycky od ostatní populace liší nějakou potrhlou "jedinou pravdou". A tohle magoření není nic jiného než forma náboženství.
Emil Bernardy
18.12.2024 14:47Radim Polášek
18.12.2024 19:38Břetislav Machaček
19.12.2024 10:10 Reaguje na Radim Polášekzabít a zpracovat a to dokonce i mezi sportovními rybáři. Před časem se mi jeden svěřil, že přešel na chyť a pusť, protože už nechce vraždit a jíst tak ušlechtilé tvory jakými ryby jsou. Po nějaké době jsem ho i s jeho manželkou potkal v supermarketu a
měli ve vozíku velké balení rybích filetů a uzené šproty. Nedalo
mi to a říkám mu, že to jsou taky ryby a jejich zabití jinými
mu nevadí, tak proč tedy nezabíjí i kapry a jiné naše ryby? Na
to odpověděla jeho žena, že je LÍNÝ je zabít a zpracovat a že
by si dala raději kapra, štiku a nebo candáta, které kdysi hojně
lovil a nosil domů k jídlu. Následně se začali hádat a rači ani
nevím, jak ta hádka dopadla, zda přiznal línost povýšenou na tu
lásku k rybám, kterým odmítá vzít život. Ano línost a taky línost
pak uklidit po takovém zabíjení a zpracování třeba kuchyň v bytě.
Já to dělám doma ve sklepě, kde to až tak nevadí a nejsem líný
udělat to, co generace předků před námi. Dnes je trend nevidět
smrt ani blízkých, kteří umírají sami, nebo s cizími lidmi někde
v nemocnici a natož pak zabít zvíře k jídlu. Nechají to na jiné,
které navíc kritizují za krutost porážky a zacházení se zvířaty
před ní. Hlavně že oni mají "svědomí" čisté, když si to maso už
zpracované kupují v obchodě. My ne, my kupujeme maso v balíčku,
my to zvíře netýrali a nezabili, to udělali druzí ZA NÁS !!!
Jarka O.
19.12.2024 10:55Tonda Selektoda
19.12.2024 20:55 Reaguje na Jarka O.1./ zviditelní tzv. registrovanou charitu „Compassion in World Farming“, se sídlem ve Velké Británii.
2./ některé zákazníky svým článkem přiměje koupit si již mrtvou rybu, z chladícího boxu supermarketu. Tím skrytě škodí podnikání tuzemských rybářů a prodejců živých kaprů.
3./ za zveřejnění svého článku, jistě obdrží i zasloužený honorář.
Petr Šrámek
20.12.2024 20:554 třídy pod savci. ...ptáci, plazi, obojživelníci, ryby. Takže je třeba oprostit se od dojmů a emocí a chovat se podle toho že ryba je studenokrevný živočich s o dost jiným nervovým systémem a tedy vnímáním bolesti než savec. Všichni se k tomu chovají jak k zachraňování koloušků ale ryba je prostě ryba.
Jakou alternativu nám aktivistická společnost nabízí ?????..odchov v bahnitých rybnících absolvují stejně. Vylovení, manipulací, přidušení, dopravníky, pády, nárazy....převoz,... Stejné. Dále sádky- údajné hladovění, další výlov a nakládací manipulace a naposledy namačkaný převoz na místo a to buď na rybí jatka nebo do kádí na ulicích.... Opět úplně stejné. . Jak přesně se ryba zabíjí a co tedy musí absolvovat v místě k tomu určených a pak putuje do supermarketu do pultů a jak se k ní chovají prodejci a lidé když si ji nesou domů si myslím, že se minimálně podobá. Tak o co tedy jde?? O vybuzenou aktivistickou zblblost, kdy každý opět mluví o tom co nedomyslí do konce, studenokrevnou rybu přirovnávají k teplokrevnému savci a je dokonce i možné že ryba přinesená v igelitce domů a puštěná do chlorové vody trpí míň než ta která se zpracuje až do porcí na prodej v marketech. Vždyť ví někdo, do jaké vody se ryba pustí v rybím masokominátu před usmrcením? Není chlorovaná? Pustí se vůbec do vody nebo jen do suchého kontejneru před konečným usmrcením ? Ví někdo jak je tam namačkána - v lepším případě ve vodě, v horším, jak jsem psal na sucho a na jak dlouho?? Ví někdo jak dlouho čeká na smrt a ví někdo jak je zabitá? Není možné že dokonce lekne a pak je teprv zpracována? Proboha o čem se tady pořád bavíme? Takhle aktivisti žvaní do všeho, bez logiky, bez znalosti a pochopení problému. Totální celospolečenská mozková destrukce. Přesto všem přeji krásné Vánoce.
P.s. nejde marketům spíše o to mít kšeft se svojí rybou v pultu a nenechat kšeft cizím obchodníkům vedle jejich marketu? něco na tom asi bude, že?


Romana Šonková: Evropská komise ve svém pracovním programu na rok 2026 opomíjí závazek ukončit klecové velkochovy
Romana Šonková: Největší forma plýtvání potravinami na světě
Romana Šonková: Rostoucí hrozba velkochovu chobotnic a rozšiřování akvakultury masožravých živočichů odhalena