Neodnášejte si od stánku domů živého kapra, apeluje v Praze nová kampaň za soucitné zacházení s rybami
Cílem kampaně je podle jeho slov povzbudit veřejnost, aby se zamyslela nad tím, jakým způsobem se s kapry zachází a že jim naše mnohé zvyky přináší velké, a přitom zcela zbytečné utrpení.
Vystresované ryby velmi trpí při přepravě v taškách, v chlorované vodě domácích van i při neodborném a bolestivém zabíjení. Podmínkám, které kaprům způsobují zbytečné utrpení, lze však snadno předejít. Lidé by neměli umisťovat kapry do vany na dlouhý čas. Pokud nemají správné zkušenosti, neměli by se pokoušet ryby zabíjet vlastními silami. Ani by je neměli nevypouštět zpět do přírody.
Proč nekupovat živého kapra?
Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že přibližně 15 % lidí kupuje u stánků kapra živého a usmrcuje ho doma. „Naše rada je – nechte si kapra odborně usmrtit u stánku a odneste si domů kapra čerstvého, ale už mrtvého,“ uvedl Jiří Pospíšil.
Odborné a rychlé usmrcení zvířete v místě prodeje minimalizuje jeho bolest a stres. Pokud si lidé nechají rybu u stánku i vykuchat, zajistí, že maso bude správně zpracované a neriskují ani jeho znehodnocení žlučí při vlastní neopatrné manipulaci.
„Kapr začíná svou pouť k zákaznickému pultu výlovem rybníku a převezením do sádek. Tento proces je nezbytný, ale pro ryby stresující,“ popisuje Ondřej Slavík, odborník na chování ryb z České zemědělské univerzity. Současná snaha je podle jeho slov dobu a trasu transportu zvířat zkracovat. Optimální by tedy bylo ukončit život ryb už na sádkách.
Během transportu a stánkového prodeje jsou ryby namačkány na sebe, stírá se jejich ochranný sliz, může u nich dojít k povrchovým i vnitřním zraněním. Ryby také přicházejí o své tukové energetické zásoby.
Trápení, které není slyšet
Odnešením živé ryby od stánku se její trápení prodlužuje. Kapr není schopný dýchat mimo vodní prostředí, při přepravě v igelitové nebo síťové tašce trpí nedostatkem kyslíku – dusí se.
Umístění do domácí vany pak představuje pro kapra teplotní šok. V pitné vodě přítomný chlor je pro ryby toxický, způsobuje podráždění žaber a kůže, což znamená další stres, bolest a někdy i úhyn. Ryby mohou také ztrácet orientaci, plavat na boku.
Neodborné zabíjení v domácnostech bez zkušeností a správného vybavení pak způsobuje zvířeti další zbytečnou bolest a prodlužují jeho utrpení. I se zvířetem, které má být zkonzumováno, má být zacházeno tak, aby jeho utrpení bylo co nejmenší a zaslouží si rychlou smrt, uvedli autoři kampaně.
„Napříč Evropou se s touto formou prodeje vůbec nepotkáte,“ upozorňuje Slavík. Na tamních trzích jsou ryby usmrcovány a obaleny ledovou tříští.
Vypuštění kapra zpátky do přírody není záchrana
Další zbytečnou bolestivou smrtí může být vypuštění kapra do řeky. To sice může na první pohled působit jako milosrdné gesto, ale ve skutečnosti tomu tak není. Nepřežije 80 % kaprů vypuštěných zpátky do přírody, upozorňuje kampaň.
Kapr je po týdnech sádkování a převozu vyčerpaný, má oslabený imunitní systém a často poškozenou ochrannou vrstvu slizu, která ho chrání před infekcemi. Náhlý teplotní šok v nové vodě, neznámé vodní prostředí, ve kterém se nemá kde schovat, a nedostatek energie vedou k tomu, že ryba v drtivé většině případů nepřežije.
Tyto skutečnosti potvrzují i vědecké studie zabývající se měřením stresových hormonů a dalších látek v těle ryb. Více informací ve studii Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji.
„Pro nás lidi jsou Vánoce svátkem radosti a klidu, ale také časem, kdy se snažíme být velkorysí a laskaví ke svým nejbližším, ale i ke světu kolem. Zkusme být o letošních Vánocích soucitní i vůči kaprům a malou změnou našich zvyků jim pojďme ušetřit velké kapří trápení,“ uvedl Jiří Pospíšil.
„Naše kampaň si ale klade za cíl upozornit veřejnost na možné soucitnější zacházení s kapry, než se z kádě přesunou na náš talíř. Štědrovečerní večeře bude stejně dobrá i s touto drobnou změnou v našich nákupních zvycích,“ říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková. Stejně jako se staráme o poraněná či slabá zvířata, měli bychom věnovat pozornost i těm, jejichž trápení není slyšet.
Přečtěte si také |
Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí, doplní Lidl a BilluV Praze se loni prodávají živí kapři asi na 200 místech, V celém Česku prodejci v roce 2023 nahlásili Státní veterinární správě téměř 3000 prodejních míst.
Kampaň je již k vidění v ulicích Prahy. Další informace přináší na stránkách https://praha.eu/vanoce-pro-kapry
Kromě této kampaně připravuje Praha na konci roku osvětu týkající se užívání pyrotechniky v Praze. Na některých místech je totiž její odpalování zakázáno. Po novém roce se chce město v kampani věnovat správnému přikrmování zvířat v Praze.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (7)
Jaroslav Štemberk
6.12.2024 16:06K zabití kapra není potřeba žádná velká odbornost, pouze určitá míra zručnosti. Postup lege artis je, že ho omráčíme silným úderem do hlavy tvrdým tupým předmětem, ostrým nožem mu přeřežeme žábry a necháme ho vykrvácet.
Anyr
6.12.2024 16:55 Reaguje na Jaroslav ŠtemberkPravidlo už za mých praprarodičů: kup jikrnáče, rychle s ním domů, voda odstátá a připravená ve vaně (jsme z vesnice, voda je tu super), následoval krátký pobyt v ní a zabití dle klasiky - bacit a podříznout. Můj praděda řezník to dělal úplně stejně jako současný kámoš ajťák.
A vykuchat rybu, aniž si člověk znehodnotí "produkt"... tak to už je to riziko no, i moje babča jednou tu žluč prořízla, protože jí spadly brejle. :D
Každopádně. Nic proti konci zbytečnému utrpení zvířat. Když se koukám na to, jak se rybáři (spíš rybníkáři) chovají ke kaprům (mj.), tak mi to připomíná práci s brambory. Vytáhnout z půdy/vody, sesypat, roztřídit, uskladnit a vyexpedovat, zbytečně neotloukat, aby se produkt nepoškodil, ale zase to nepřehánět, a následně co nejlépe prodat.
Je to humus.
Na stranu druhou si říkám, že až se začne hrotit trhání bylinek - protože to je přece příšerné, přijít k ŽIVÉ ROSTLINĚ a vlastně ji začít likvidovat - a začne se měřit, kolik "stresu" ta rostlina u toho produkuje, a hlavně jak to omezit, ideálně přechodem k frutariánství, tak že už snad budu mrtvý. :D A to píšu jako "nemasožravec".
Slavomil Vinkler
6.12.2024 20:27Zákaz prodeje je snaha řetězců mastit si kapsu na prodeji ryb zpracovaných.
Slavomil Vinkler
7.12.2024 08:08 Reaguje na Slavomil VinklerCeny předobjednávek kaprů již vyděsily nemálo zákazníků, kteří zavítali do jedné z klatovských prodejen. Právě v ní je totiž přivítal ceník s nabídkou kapra s kůží za 389 Kč/kg a kapra bez kůže za 409 Kč/kg, což znamená, že jen za tříkilového kapra lidé v tamní prodejně nechají 1227 korun.
No je to cena čistého masa, ale u kapra je poměr masa a ostatního na polévku tak 2/3.