https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/retezec-tesco-letos-poprve-neumozni-prodej-kapru-z-kadi-doplni-lidl-a-billu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí, doplní Lidl a Billu

20.11.2024 23:58 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí před svými obchody. Přidá se tak ke konkurenčním řetězcům Lidl a Billa, které prodej kaprů z kádí nepovolily už v minulých letech. ČTK to řekla mluvčí Tesca Iva Pavlousková. Proti prodeji živých kaprů dlouhodobě vystupují organizace na ochranu zvířat.
 
"Chceme inspirovat ostatní k odpovědnějšímu a ohleduplnějšímu přístupu. Věříme, že péče a zájem o okolí, kde podnikáme, a hledání udržitelnějších řešení jsou správnou cestou," uvedla Pavlousková. Přímo v prodejnách si podle ní zákazníci budou moci koupit už naporcovaného kapra, do nabídky ho řetězec zařadí dva týdny před Štědrým dnem.

Loni poprvé prodej kaprů z kádí před svými obchody nepovolil řetězec Billa, letos v tom bude pokračovat. U Lidlu si zákazníci kapra z kádě nebudou moci koupit třetím rokem. I tyto řetězce odůvodňují své rozhodnutí snahou o odpovědnější podnikání a nabízejí naporcovaného baleného kapra.

Naopak před ostatními velkými obchodními řetězci kádě s kapry budou. "Jedná se o jednu z českých tradic, na kterou jsou zákazníci zvyklí," uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Prodej kaprů z kádí začíná pár dní před Vánoci, například u Kauflandu letos 17. prosince a u hypermarketů Globus o den později.

Proti prodeji živých kaprů bojuje například organizace Compassion in World Farming. Problémem je podle ní mimo jiné to, že kádě jsou často přeplněné, a ryby tak nemají dostatek prostoru. Kapři ale trpí i při přepravě do kádí nebo následně do domácností. V igelitové tašce a ve vaně mají totiž málo kyslíku, neodborné omráčení jim pak způsobuje velkou bolest.

Organizaci se nelíbí ani případné vypuštění ryby zpět do vody, jelikož je ryba podle ní vyčerpaná a dlouho nepřežije. Kampaň na toto téma organizace plánuje i letos, řekla ČTK její zástupkyně Romana Šonková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.11.2024 08:17
Kdo chce koupit kapra na Vánoce, vždy někde koupí.
Odpovědět
VK

Vl K

21.11.2024 08:52
Odpovědnější přístup je prý nakupovat kapra naporcovaného, tj. plno dalšího jednorázového obalu, zvláště pokud chce koupit pro větší rodinu a v obchodech jsem viděl mini a menší porce každou zabalenou zvlášť.
Když si člověk kapra koupí u kádě, může si ho tam nechat rovnou zabít, vykuchat a hlavně si donést vlastní obal, ideální je kyblík.
Viděl bych za tím spíš to, že že takhle mají víc peněz z prodeje, než co mají z pronájmu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.11.2024 11:39 Reaguje na Vl K
povšimněte si, že občas prodávají supermarketry rybu (a nejen rybu) jakoby čerstvou, ale maličkým písmem je uvedeno, že se jedná o chlazenou rozmrazenou rybu. senzoricky je to znát, ryba je potom jaksi blátivé konzistence.

no a kapr; přes rok jej nekupuje skoro nikdo, během těch tří dnů před štědrým dnem skoro každý. to znamená, že rybu nezabíjejí, nekuchají, nefiletují a neporcují jen zruční rybáři, ale kdejaká vohrábla brigádnická, a jednomu se až protáčejí panenky, jak je slušné surovině ublíženo a jak je naporcováno blbě (ne podél žeber ale skrz žebra, ryba je fakticky kontaminována úštěpky kostí). to se dá tak smažit ve friťáku, ale na pánev se to moc nehodí. i průměrně zručný člověk naporcuje kapra mnohem lépe než brigádník, který to neumí a má na jednoho kapra sotva minutu (podívejte se u kádí, někdy radost pohledět na fortel rybáře porcujícího rybu, jindy děs a bída brigádníka).
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

21.11.2024 12:08 Reaguje na Lukas B.
To je len prechodný stav. V ďalšej fázi vývoja sa určite počíta s výjazdom ekoúderky do "porážkarne vianočných kaprov"s natočením desivého videa a následným úplným zákazom tejto vianočnej neľudskosti. Prípadný zánik rybníkárstva sa odbije ako nutná daň za pokrok.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

21.11.2024 10:13
tahle tradice stejně jednou zmizí komplet, mladá generace většinově stejně kapry na Vánoce nekupuje ani nejí
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.11.2024 11:07 Reaguje na Robert Jirman
A všichni budou žrát průmyslově vysoce zpracované blevajzy místo skutečných potravin.
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.11.2024 11:40 Reaguje na Robert Jirman
protože mnoho je způsobů úpravy kapra, ale ten nejméně vhodný je tučnou pětikilovou rybu z které teče sádlo jak z kohoutku obalit v trojobalu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.11.2024 14:55 Reaguje na Lukas B.
Ne každý kapr je tučný.
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.11.2024 15:36 Reaguje na Viktor Šedivý
to ne, ale intenzivně chovaný pětikilový kapr má poměr tuku ke svalovině srovnatelný s velrybou gronskou nebo třímetrákovým přeštíkem. takový půldruhakilový kapr z přehrady, řeky nebo aspoň méně intenzivního chovu je samozřejmě něco jiného.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist