http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-ostravske-zoo-se-zabydluji-vzacne-vodusky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

V safari ostravské zoo se zabydlují vzácné vodušky

11.5.2017 09:00 | OSTRAVA (ČTK)
Momentálně pobývají vodušky venku od rána do zhruba 13:00. Návštěvníci ve stádu jednoduše poznají samce od samic, protože tento druh má mezi voduškami nejvýraznější pohlavní dvojtvárnost - samci mají tmavou srst a bílou skvrnu na zátylku, samice mají nenápadné světle hnědé zbarvení. Rohy mají pouze samci.
Momentálně pobývají vodušky venku od rána do zhruba 13:00. Návštěvníci ve stádu jednoduše poznají samce od samic, protože tento druh má mezi voduškami nejvýraznější pohlavní dvojtvárnost - samci mají tmavou srst a bílou skvrnu na zátylku, samice mají nenápadné světle hnědé zbarvení. Rohy mají pouze samci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
V africké části safari v ostravské zoologické zahradě se zabydluje stádo vzácných antilop vodušek abok, které ve volné přírodě patří k ohroženým druhům. Osm jedinců bude obývat výběh společně s antilopami losími a žirafami Rothschildovými, řekla v úterý ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Do zoo byla zvířata sice převezena už na konci loňského roku, ale kvůli své plachosti a lekavosti byla dlouhou dobu chována v zázemí pavilonu afrických zvířat. Samce zahrada získala z francouzské Zoo Cerza, šest samic ze zoo ve Dvoře Králové, další samička se pak narodila už přímo v Ostravě.

"Momentálně pobývají vodušky venku od rána do zhruba 13:00. Návštěvníci ve stádu jednoduše poznají samce od samic, protože tento druh má mezi voduškami nejvýraznější pohlavní dvojtvárnost - samci mají tmavou srst a bílou skvrnu na zátylku, samice mají nenápadné světle hnědé zbarvení. Rohy mají pouze samci," podotkla Nováková.

Přestože přímo safari zatím nebylo kvůli chladnému počasí otevřeno, mohou návštěvníci stádo pozorovat v africkém výběhu, který je přístupný návštěvníkům i mimo safari.

Voduška abok žije ve volné přírodě v Jižním Súdánu a jihozápadní Etiopii. Obývá travnatá území v okolí sladkých vod. "Husté mokřadní porosty poskytují voduškám úkryt a jsou i zdrojem potravy. Jako mnoho jiných živočichů, kteří obývají mokřadní území, je i voduška ohrožována především vysoušením a přeměnou bažinatých ploch na pastviny nebo pole. Navíc musí čelit potravní konkurenci domácího dobytka a přímému lovu pro maso," vysvětlila Nováková. Zvíře tak patří k ohroženým druhům.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě
reklama
-->

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist