https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-nezalesneni-a-nedostatecnou-ochranu-proti-kurovci-v-chko-beskydy-dostala-firma-pokutu-400-tisic-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za nezalesnění a nedostatečnou ochranu proti kůrovci v CHKO Beskydy dostala firma pokutu 400 tisíc korun

23.11.2016 15:10 | PRAHA (ČTK)
Nezalesněno. Pokuta  400 tisíc Kč.
Nezalesněno. Pokuta 400 tisíc Kč.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Inspektoři ostravské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělili společnosti Skogar pokutu 400.000 korun. Podle nich včas nezalesnila v Beskydech holiny po těžbě dřeva. Neplnila ani opatření proti šíření kůrovce. Informovala o tom mluvčí inspekce Jana Jandová.
 

Firma podle inspekce jako vlastník lesních pozemků v katastru obce Krásná na Frýdecko-Místecku v CHKO Beskydy v zákonné dvouleté lhůtě nezalesnila tři holiny o celkové rozloze 1,85 hektaru. Navíc nedělala včasná a dostatečná opatření proti šíření kalamitního škůdce kůrovce.

"Vlastník lesa sice začal s kácením napadených stromů, ale všechny napadené stromy neskácel a neodvezl včas. Ochrana lesa před šířením škůdce byla nedostatečná," řekl ČTK ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek. Lýkožrout smrkový podle dokončil svůj vývoj na dalších stromech a zničil les na těchto pozemcích.

Inspektoři firmě také nařídili, aby učinila opatření k nápravě, tedy zalesnila tři holiny o celkové do konce května roku 2017. "Poté, co pokuta nabyla právní moci, změnila společnost svůj název. Nyní je v obchodním rejstříku zapsána pod jménem JT Company. Na povinnosti zaplatit pokutu a provést opatření k nápravě změna názvu nic nemění," uvedla Jandová.

ČIŽP v této souvislosti vlastníky lesů vyzývá, aby po celý rok důsledně a hlavně včas vyhledávali, vyznačovali, evidovali a zpracovávali kůrovcové stromy. "Pokud dříví není chemicky ošetřeno, je nezbytné ho včas z lesů vyvézt do dostatečné vzdálenosti od lesa. Doporučujeme také, aby se vlastníci při hospodaření v lesích včas obraceli na svého odborného lesního hospodáře. Kdo je pro jejich lesní majetek odborným lesním hospodářem, mohou zjistit u příslušného magistrátu nebo městského úřadu obce s rozšířenou působností," dodal ředitel ČIŽP Erik Geuss.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist