https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvireci-zachranne-stanice-od-zacatku-roku-prijaly-pres-deset-tisic-zvirat-mnoha-zbytecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvířecí záchranné stanice od začátku roku přijaly přes deset tisíc zvířat. Mnohá zbytečně

15.7.2016 11:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velká vedra mohou být nepříjemná i pro ptáky. Na snímku mládě rorýse.
Velká vedra mohou být nepříjemná i pro ptáky. Na snímku mládě rorýse.
Foto | Klaus Roggel / Wikimedia Commons
Léto rozhodně není pro pracovníky záchranných stanic časem odpočinku. Během jednoho letního dne se jen do záchranné stanice v Praze dostane i 40 zvířecích pacientů. Záchranné stanice sdružené v Národní síti přijaly od počátku roku přes 10 000 potřebných zvířat.
 

"V létě se nejčastěji do záchranných stanic dostávají mláďata ptáků – drobní pěvci, sovy a dravci. Jedná se hlavně o mláďata, která svá hnízda opustila zcela dobrovolně v rámci svého přirozeného vývojového cyklu," říká Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody, který Národní síť záchranných stanic provozuje. Mladí ptáci začnou létat až za pár dní, ale není se třeba o ně bát, rodiče je i mimo hnízdo krmí. "Tato mláďata pomoc člověka nepotřebují, což ovšem často lidé netuší a ve škodlivé snaze jim pomoci je sbírají," říká Nezmeškalová.

V létě, zejména v době veder, se do stanic dostávají také mláďata i dospělci vyčerpané teplem. Mláďata ptáků předčasně vyskakují ze sluncem rozpálených hnízd v dutinách domů. Zde je pomoc člověka nezbytná. Každý laik by měl při nálezu zvířete nejdříve zavolat záchrannou stanici a situaci konzultovat. "Rozeznat, kdy mládě opravdu potřebuje pomoc a kdy ne, je někdy opravdu obtížné," říká Nezmeškalová.

Netopýry doma nezabíjejte. Chytněte ho utěrkou, vložte do papírové krabic a večer odneste ven.
Netopýry doma nezabíjejte. Chytněte ho utěrkou, vložte do papírové krabic a večer odneste ven.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz

Za měsíc červen zaevidovaly záchranné stanice také například příjem 80 ježků. Ti se dostali do stanice nejčastěji se zraněním od sekačky, po střetu s dopravou nebo jako mláďata uhynulých rodičů. Podobný počet zaznamenaly stanice také v příjmu kání, které se do stanic dostávají tradičně po zásahu elektřiny na sloupech elektrického vedení, ale také jako mláďata vypadlá z hnízd při prudkých bouřkách nebo vlivem lesní těžby. V letošních červnových statistikách ale vedou poštolky, kterých bylo přijato přes 300. Z nich bylo podle ochránců zvířat více jak 200 zbytečně sebraných.

Ochránci zvířat také upozorňují na výskyt mláďat netopýrů. „V těchto dnech se začínají osamostatňovat netopýří mláďata, mohou být zpočátku nejen nezkušená, ale i trochu dezorientovaná a omylem vletět třeba i do vašeho příbytku. Pokud k tomu, aby netopýr vyletěl, nestačí tma a otevřená okna, pak ho uchopte kusem látky nebo rukavicí a vložte do papírové krabice. Večer krabici na klidném místě, nejlépe v blízkosti nálezu či vodní plochy otevřete a umožněte mu vyletět,“ radí ochranáři. Podrobný návod, jak si poradit s netopýry v bytě, si můžete přečíst tady. Svůj dům můžete pro netopýry upravit tak, aby se jim ve vašem sousedství dobře žilo.

Provoz záchranných stanic můžete finančně podpořit na www.zvirevnouzi.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist