Latinamerica Press: Genetické plodiny ničí Argentinu
Argentinská vláda se pěstování GM plodin nebrání z jednoduchého důvodu, daně za vývoz sóji, pšenice, kukuřice a slunečnicových semen přinesou letos sdružení až sedmdesát miliard dolarů.
Poptávka po GM plodinách je celosvětově vysoká. Sója nahradila krmiva živočišného původu, která se již v Evropě v souvislosti s nemocí šílených krav nesmějí používat. Argentina na to reaguje rozšířením produkce GM sóji, řekl pro server Latinamerica Press argentinský agronom Jorge Rulli.
Ještě v šedesátých letech nebyla sója zdaleka lukrativní plodinou. Její cena byla na světovém trhu nižší než cena pšenice nebo kukuřice. V polovině devadesátých let se ale s GM sójou "roztrhl pytel" díky aktivitám americké firmy Monsanto. Tato společnost v Argentině zahájila masivní kampaň lákající farmáře atraktivní nabídkou: semena a herbicidy za mimořádně výhodnou cenu, uvádí server Latinamerica Press.
Semena byla odolná vůči herbicidům a při pěstování nebylo třeba plodiny střídat. Jejich zastánci tvrdí, že je lze pěstovat jednoduše mechanicky. Za těmito výhodami se však skrývá sociální drama - migrace a chudoba obyvatel spolu s ničením životního prostředí. Řada odborníků navíc tvrdí, že tato metoda pěstování je možná pouze s použitím herbicidů, které způsobují desertifikaci půdy. Ve svém důsledku tak pěstování GM plodin nutí zemědělce k migraci do velkoměst, protože rozloha polí se neustále zvětšuje a půda se stává majetkem několika málo osob.
"To je vysoká cena," říká argentinská vědkyně Reneé Isabel Mengová. "Je třeba jen velmi málo pracovních sil. Tento způsob pěstování zhušťuje půdu, hromadí se organický materiál, který nelze mineralizovat, teplota půdy se snižuje a dochází ke snižování obsahu dusíku," dodává.
GM sója se lidem ke konzumaci nedoporučuje. Studie Argentinské pediatrické organizace ukazují, že přítomnost sóji v organizmu brání vstřebávání kalcia, železa, vitamínu B12 a zinku. Také tvrdí, že dalším dopadem může být například předčasná puberta u dívek, která pravděpodobně souvisí s vysokou hladinou fytoestrogenů v rostlině.
Studie na veřejné univerzitě v severní provincii Formosa odhalily vysoký výskyt onkologických onemocnění obyvatel, kteří žijí v blízkosti sójových polí. Také zmiňují zničení původní produkce potravin v domorodých indiánských komunitách, píše zpravodajský server Latinamerica Press.
Plantáže sóji přitahují hejna hmyzu, proto mezinárodní společnosti (producenti GM sóji a výrobci herbicidů) navrhují aplikaci velkých dávek endosulfátů a cypermethrinu - "toxický koktejl", který zabíjí včely, ryby a ptáky.
"Tento toxický koktejl, který nám sójové monopoly doporučují, zničil naši agrární rovnováhu. Použití těchto chemikálií by způsobilo v Argentině "sociální destrukci", jež by mohla přivodit potravinovou krizi. Pěstování tradičních plodin, čočky, sladké kukuřice, hrášku, mrkve či mnoha druhů brambor by pokleslo," varuje Jorge Rulli.
"Ekosystém je touto systematickou kontaminací poškozen: racci a jiní ptáci kvůli nízké frekvenci střídání pěstovaných plodin na polích navždy zmizeli. Zajíci jsou tráveni, koroptve snášejí sterilní vejce. Žížaly, které půdu okysličovaly, zemřely," tvrdí Reneé Isabel Mengová. "Existují oblasti, kde ptáci, morčata a motýli již nežijí," dodává.
Podle článku Andrése Gaudina zveřejněného na serveru www.latinamericapress.org dne 13. listopadu 2008
reklama