https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/agroturistika-a-vychova-ekologickeho-spotrebitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agroturistika a Výchova ekologického spotřebitele

1.6.2003
Jihočeská společnost pro ochranu přírody Rosa o. p. s. vydala v loňském roce dvě zajímavé publikace: Agroturistika - praktický rádce a Výchova ekologického spotřebitele.
První z nich se věnuje novému trendu trávení volného času, agroturistice a ekoagroturistice. Agroturistika se zdá být ideální formou rodinné dovolené, umožňuje strávit volný čas ve zdravém prostředí českého venkova a zároveň získat zajímavé zkušenosti a vědomosti, které jinde nezíská. Host se může volně pohybovat po celé farmě a má možnost tak poznat vše od hospodářských a domácích zvířat až po práce s hospodářstvím neoddělitelně souvisejícími.
 
Agroturistika - praktický rádce</td> 
<td width=

Agroturistika je přínosná i v jiném směru, může pomoci řešit nezaměstnanost v regionu a snižuje závislost na městě, což přispívá k udržitelnému rozvoji venkova.
Ekoagroturistika je agroturistika provozovaná na farmě, jež vlastní certifikát ekologického zemědělství. Návštěvník se tak může seznámit s postupy při pěstování rostlin, které nepoužívají žádná syntetická hnojiva a s přirozenými postupy chovu zvířat.
Informační brožura je věnována zejména zemědělcům a farmářům, kteří by se chtěli nebo se již věnují této činnosti, může však být zajímavým zdrojem informací i pro zájemce o tento druh dovolené. Rádce zprostředkovává důležité informace o doporučených standardech Ministerstva pro místní rozvoj či Evropského centra pro eko agro turistiku (ECEAT) a informuje o tom, jak získat certifikát ECEAT. V příručce jsou mimo jiné zmíněny možné zdroje finančních grantů a podpor a užitečné jsou i s problematikou související odkazy a kontakty.
Publikace dává zájemcům o podnikání v agroturistice rady do začátku, ukazuje mu možná různá zaměření agroturistiky a její specializace a přináší odkazy na zákony a vyhlášky, které se podnikání v agroturistice bezprostředně týkají.

Druhá publikace, nazvaná Výchova ekologického spotřebitele, je věnována široké veřejnosti, nejvíce se ale zaměřuje na školní mládež. Každá kapitola má na závěr námět pro školní práci či pozorování, které může být zajímavé nejen pro školáky.
Výchova provede čtenáře v několika tematických kapitolách snad celým spektrem činností a chování, kde můžeme každý sám za sebe jednat tak, abychom co nejméně škodili životnímu prostředí. Jednou základní zásadou může být spotřebovávat co nejméně, ale v co nejvyšší kvalitě (přitom kvalitou se rozumí i šetrnost k životnímu prostředí).
Výchova ekologického spotřebitele představí čtenářům ekoznačky i rádoby ekoznačky a poradí, podle čeho vybírat výrobky. Vysvětlí, v čem se liší biopotraviny od konvenční produkce a upozorní na problematiku geneticky modifikovaných organismů a to, jak mají být tyto produkty značeny.
Užitečná pro praktický život jistě bude kapitola o pracích prášcích a mycích prostředcích, která informuje, které prací prášky jsou bezfosfátové a poradí, jak na nádobí bez chemie.

Výchova ekologického spotřebitele</td> 
<td width=

V kapitole o eletrospotřebičích se čtenář dočte, podle jakých kritérií má vybírat spotřebiče, dozví se o energetických štítcích a o tom, jak lze energií šetřit.
Další zajímavou kapitolou je Ochrana (eko)spotřebitele, kde se dočtete, jaké jsou povinnosti prodávajících a jaká práva máte vy, jako kupující, dovíte se něco o reklamacích a najdete v brožuře mnoho užitečných adres, kam se budete moci obrátit v případě žádosti o radu.
Dozví se také základní informace o odpadech a obalech a omezení jejich produkce vhodným výběrem produktů, poradí, jak se orientovat mezi jednotlivými obaly a jak se od sebe jednotlivé materiály liší.


reklama

Martin Mach
Autor je redaktor EkoListu.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist