https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/detska-ocka-zive-lepe-vidi-nez-lhostejne-zraky-velkych-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dětská očka živé lépe vidí než lhostejné zraky velkých lidí

1.12.2000
Autorka, paní Ela Formanová - Táborská, je učitelka a milovnice přírody. Celý život zasvětila svým dvěma láskám: dětem a přírodě (je členka Českého svazu ochránců přírody, Dětí Země, Přátel přírody a Společnosti přátel přírody). Mimo jiné se aktivně zasazuje o záchranu starých vzrostlých stromů a prosazuje výsadbu nových, o které pak dále pečuje. Pěstuje jilmy (ohrožený druh stromu) ze semen a přesazuje nebo pomáhá při přesazování vzrostlých semenáčů.
 

Dětská očka

Jak už to bývá, své poznámky, fejetony, pohádky i básničky psala tzv. "do šuplíku". Jednoho dne se odhodlala a přinesla vše do našeho nakladatelství. Po přečtení několika prvních ukázek jsem věděla, že z dodaného materiálu chci vydat knihu, nebo knihy. Podle slov paní Táborské byla ona sama našimi rozhovory a sblížením s mou malou dcerkou natolik inspirována, že začala v dalších dnech skládat verše pro předškolní děti, neboť ty v její dosavadní tvorbě chyběly. Natolik se mi zalíbily, že jsme já a paní Táborská začaly ihned připravovat rukopisy. Třídily jsme básně a pohádky na tři hromádky, a to podle věkových skupin, pro které jsou nejvhodnější. První hromádka pro děti od tří let, druhá pro mladší školáky a poslední pro starší školáky. Vyjdou tak tři knihy pro tři věkové kategorie, aby tak děti dostávali během svého růstu další a kompletnější informace o stavu naší přírody a skrytý návod, jak mohou přispět k její ochraně.

Právě vyšla první kniha básniček o zvířátkách, stromcích a květinách s názvem Dětská očka živé lépe vidí než lhostejné zraky velkých lidí. Lidé na světě nežijí sami, jsou tu s námi zvířátka a rostliny. A to nás velice těší. Dělají svět hezčí. V knížce si děti přečtou o tom, jak rostliny rostou, dýchají, přijímají potravu, spí a rozmnožují se. Vše si mohou pozorně prohlédnout na velké barevné fotografii a zasmát se malému obrázku, který je nakreslen pod fotografií vedle říkanky. Na závěr knihy autorka zařadila Přírodovědné doplňky, ve kterých rodičům srozumitelnou formou vysvětluje některé přírodní jevy a pochody, aby je oni zase mohli předat svým potomkům.

Kniha si klade za cíl děti nejen pobavit a rozveselit, ale i poučit a rozšířit jejich dětské chápání skutečnosti. Autorka v ní také naznačuje, jak by se děti měly v přírodě chovat, a skrytě upozorňuje na nedostatky lidského společenství a škody, jež jsou páchány na přírodě.

Strom na zahradě

"Je tu pěkný stromeček",
raduje se Mireček.
"Nelámej mé větvičky,
to jsou moje ručičky.

Netrhej mé květy,
v nich jsou moje děti."
Pohladil ho Mireček,
zavoněl mu stromeček.


reklama

Jaroslava Korejtková
Manažerka nakladatelství Studio Press

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist