https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/douthwaiteova-ekologie-penez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Douthwaiteova ekologie peněz

1.9.2002
Ekonomický růst je nezbytnou podmínkou fungování současného ekonomického systému, a to bez ohledu na to, jaké způsobuje environmentální a sociální škody. Britský ekonom Richard Douthwaite vidí hlavní příčinu této "růstové pasti" v současném mechanismu tvorby peněz, který je založen na komerčním úvěru. Úroky z úvěrů musí ekonomika dlouhodobě pokrýt právě ekonomickým růstem, jinak se začíná hroutit. Naopak "chcemeli budovat udržitelný ekonomický systém, který má schopnost přetrvat bez neobnovitelných sociálních a přírodních zdrojů, je nezbytné nejprve změnit současný peněžní systém," říká Douthwaite.
 

Richard Douthwaite: Ekológia paňazí

V útlé knížce nazvané "Ecology of Money" (Ekologie peněz) Douthwaite nejprve rozebírá 3 typy peněz, které kdy fungovaly a dodnes fungují. Sleduje jejich vlastnosti podle toho, jak a kdo peníze vytváří. Zda jde o peníze, které tvoří komerční banky poskytováním úvěrů (tento způsob převažuje dnes), nebo peníze vydávané státem, využívané mj. jako forma zdanění (např. peníze podložené zlatem, známé z minulosti), a nebo peníze vytvářené lidmi, kteří je sami využívají (např. lokální měny nebo tzv. LETS Local Exchange Trade Systems a veškerá tradiční platidla mušle, sukno apod.). Rozdílné účinky různých typů peněz na společnost, její ekonomiku a životní prostředí autor dokládá řadou zajímavých příkladů z historie i současnosti.

Aby však nezůstalo u planých úvah, přichází Douthwaite na závěr s vlastním návrhem světového peněžního systému. Ten by podle něj měl kombinovat čtyři různé měny na různých úrovních a s různým účelem. Světovou měnu (slouží jako hlavní zúčtovací jednotka) navrhuje provázat s mezinárodním systémem obchodovatelných emisních povolení, který má účinně kontrolovat a snižovat emise skleníkových plynů. Druhou úroveň tvoří národní a regionální měny sloužící pro účely národních resp. regionálních ekonomik včetně realizace vládních politik (sociální zabezpečení apod.). Na místní úrovni přikládá Douthwaite značný význam rozvoji lokálních měn, které si vytváří samo místní společenství, např. obec nebo skupina malých podnikatelů v určité oblasti. Lokální měny fungují zpravidla na neziskovém principu a mají podpořit rozvoj místního společenství a ochránit jej před vnějšími tlaky globálního charakteru. Čtvrtá měna má sloužit k uchovávání vyprodukovaných hodnot (spoření).

Douthwaite tedy navrhuje uspořádání, které je celosvětově integrované, zároveň však, na rozdíl od současnosti, výrazně decentralizované. To by podle něj mělo být podstatou udržitelné ekonomiky, která vytváří vhodné podmínky pro rozvoj regionů a obcí (i těch, které jsou dnes postiženy chudobou) a výrazně nezatěžuje životní prostředí.

Douthwaiteovy knihy věnované alternativní ekonomice rozhodně nejsou určeny pouze ekonomům. Jsou naopak psány pro laického čtenáře, kterého se snaží vyprovokovat k zamyšlení. Celkem čtyři jeho knihy vyšly již v celé řadě překladů, v češtině zatím žádný. Dostupné je pouze české shrnutí knihy Short Circuit věnované lokálním ekonomikám, které pod názvem "Zkratky" publikovala v roce 1999 v šestidílném pokračování Sedmá generace.


reklama

Monika Jansová
Autorka studuje Kulturní a sociální ekologii na Fakultě humanitních studií UK v Praze.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist